ToplistákCsaládi kiruccanásCsobbanóhelyekHegyek-völgyekRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégségVidéki víkendWellness + Hotelek

TOP10 húsvéti úti cél Magyarországon

3 perces olvasási idő
Hagyományos húsvét Hollókőn

Remek húsvéti programok várnak idén is azokra, akik úgy döntenek, kimozdulnak a négy fal közül az áprilisi hosszú hétvégén. Hagyományos húsvéti népszokások elevenednek meg Hajdúszoboszlótól Hévízig, de gyerekprogramok, koncertek és kirakodóvásárok is színesítik az ünnepi programot. Sőt, aki szeretne elrugaszkodni a hagyományoktól, 2020-ban akár húsvéti wellness hétvégére is befizethet 2020-ban. Segítünk a döntésben és összegyűjtöttük egy szuper listát: ez a 10 legjobb húsvéti úti cél Magyarországon!

húsvéti úti cél, Hollókő
Hagyományos húsvét Hollókőn

Mikor van húsvét 2020-ban? 

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, a húsvét a mozgó ünnepek közé tartozik, vagyis minden évben más időpontban kerül rá sor. Idén április 12-én (húsvét vasárnap) és április 13-án (húsvét hétfő) ünnepeljük.

Legolcsóbb húsvéti ajánlatok félpanzióval , akár már 4.200 Ft/fő/éj áron>>

Üzletek, múzeumok nyitva tartása húsvét idején

A húsvéti hosszú hétvégén 2 munkaszüneti nap lesz: április 9. péntek és április 13. hétfő. Ezen a két napon az üzletek, múzeumok nyitva tartása és a tömegközlekedés munkaszüneti rend alapján történik. Április 10-én szombaton a boltok nyitva lesznek, míg másnap, vasárnap szintén a munkaszüneti napokra vonatkozó beosztási szabályokat alkalmazzák.

Szálláshelyek, ahol különleges húsvéti programokkal és csomagajánlatokkal várnak >>

TOP 10 húsvéti úti cél Magyarországon

1. Hollókő, a palóc vidék gyöngyszeme

Látnivalók és programok Hollókőn

Hollókő főutcáján végig sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy film díszletei közé csöppentünk volna. Fehérre meszelt, szépen felújított parasztházak sorakoznak egymás mellett, amelyek nem csak kívülről, hanem belül is csodákat rejtenek. A falu szimbóluma a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amelyet 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskájában kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  

húsvéti úti cél, Hollókő
Hollókő

Múzeumok közül érdemes felkeresni a Falumúzeumot, a Szövőműhelyt, Postamúzeumot, a Palóc Babamúzeumot vagy a Kossuth út 94. szám alatti Guzsalyast, ahol a hollókői népviselet készítésével, történetével ismerkedhetünk meg. Akit a kézművesség érdekel, ne hagyja ki a Fazekasházat, Gazduram Sajtboltját, Kiss Tünde csuhé- és gyékényfonó műhelyét vagy a Palóc Játszóházat. Utóbbi ingyenesen látogatható, benne ügyességi, logikai játékokkal játszhatnak a betérők, illetve ha megtetszik, a játékboltban megmegvásárolhatják azokat.

Hollókő másik büszkesége a 13. században épült vár, amely várjátékoknak, középkori fegyverkiállításnak és panoptikumnak ad otthont. A toronyba felkapaszkodva a Cserhát lankái és a falu kedves panorámája tárul elénk.

húsvéti úti cél, Hollókő
Hollókői vár

PROGRAMAJÁNLÓ: Hagyományőrző palóc húsvét

Idén tavasszal is, ahogy minden évben hagyományos húsvéti népszokásokat ismerhetünk meg a nógrádi kis faluban, Hollókőn. A rendezvény ideje alatt mind a Várban, mind pedig az Ófaluban ünnepi programok várják a vendégeket, az egyik legjobb húsvéti úti cél Magyarországon!

Hol érdemes megszállni Hollókőn? >>

SZÁLLÁSTIPP: Nefelejcs Vendégház Hollókő

2. Mezőkövesd, Matyóföld fővárosa

Látnivalók és programok Mezőkövesden

Idén is megrendezésre kerül a Matyó Húsvét Mezőkövesden, ahol vasárnap és hétfőn a Matyó Néptáncegyüttes és a térség hagyományőrző csoportjainak műsora szórakoztatja a látogatókat. A húsvéti programok mellett érdemes körülnézni a Matyóföld fővárosában, hiszen a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett számos múzeum, alkotóház és emlékház várja az érdeklődőket.

húsvéti úti cél, Mezőkövesd
Mezőkövesd ősszel (fotó. Bene Marianna)

A Hadas városrész őrzi a régi településszerkezetet skanzen formájában, itt található többek között a Népi Művészetek Háza, a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, a Mézeskalács Ház, a Festő- és Kéziszövő Alkotóház, de találunk Tűzzománcos és Fazekas műhelyt is a parasztházak egyikében.

Hol érdemes megszállni Mezőkövesden? >>

SZÁLLÁSTIPP: Pandora Zsóry Apartmanok Mezőkövesd

Pandora Zsóry Apartmanok Mezőkövesd

Húsvéti ajánlatok apartmanokban önellátással, ahol te főzheted a sonkát >>

3. Mediterrán városnézés Szentendrén

Látnivalók és programok Szentendrén

A mediterrán hangulatú Szentendre macskaköves utcáival, pasztellszínű színes házaival és hangulatos Duna-partjával azonnal elrabolja az idelátogatók szívét. A városban céltalanul bolyongva is csupa érdekes és különleges templomra, múzeumra lehet bukkanni, de van néhány épület, amit feltétlenül útba kell ejtenie annak, aki Szentendrén jár – akár húsvét idején is.

húsvéti úti cél, Szentendre
Szentendre

A Belgrád Székesegyház magyarországi szerb ortodox egyház legfontosabb temploma, míg egy másik templomért, a Keresztelő Szent János Katolikus templomért a Templom-dombot kell megmászni néhány lépcsőn keresztül (de megéri a fáradtságot!). Múzeumok közül a Kovács Margit Múzeum, a MűvészetMalom kortárs gyűjteménye, valamint a Marcipán Múzeum is megér 1-1 látogatást.

Hol érdemes megszállni Szentendrén? >>

SZÁLLÁSTIPP: Bükkös Hotel & Spa Szentendre****

Bükkös Hotel & Spa Szentendre ****

4. Húsvéttól Halloweenig a budakeszi arborétumban

Látnivalók és programok Budakeszin

Ha Budapesthez közeli arborétumot kerestek, Budakeszi lesz a tökéletes választás, akár mint húsvéti úti cél is! A budakeszi arborétum március 1. és október 31. között tart nyitva, a kert látogatása mellett a szervezők izgalmas programokkal készülnek a látogatóknak. Húsvétkor nyúlfészekkeresés és állatsimogató várja a gyerekeket, de érdemes kilátogatni az arborétumba majális, egy nyáresti csillagles, szarvasbőgés vagy Halloween idején is.

húsvéti úti cél, Budakeszi
Muflon a Budakeszi Vadasparkban

Budakeszin járva kihagyhatatlan program a vadaspark, amelynek területén több mint 50 állatfaj, állatsimogató, kalandpark és játszóterek is találhatók. Kalandvágyóknak pedig irány a kalandpark, ahol csodálatos erdei környezetben, 6 különböző nehézségű pálya várja a csúszni és mászni vágyókat.

Hol érdemes megszállni Budakeszin? >>

SZÁLLÁSTIPP: The Hotel Unforgettable – Hotel Tiliana by Homoky Hotels Budapest ****

5. Siófok, a Balaton déli fővárosa

Látnivalók és programok Siófokon

A Balaton déli fővárosának is nevezik Siófokot, ahol a nyári strandoláson kívül is bőven találunk elfoglaltságot. Nem csak húsvétkor, hanem évente több alkalommal is koncertek és vásárok színesítik a Fő tér programkínálatát, emellett érdemes megnézni a több mint 40 méter magas Víztornyot, az Ásványmúzeumot, a Fordított Házat, a partmenti Rózsa-ligetet és a Millennium Parkot is. Még több úti cél és látnivaló a közelben >>

 Hol érdemes megszállni Siófokon? >>

SZÁLLÁSTIPP: Hotel Reisdence Siófok ****+superior

Hotel Residence Siófok ****+superior

6. Hétvége Hajdúszoboszlón

Látnivalók és programok Hajdúszoboszlón

Húsvéti wellness kikapcsolódás Hajdúszoboszló városában? Ugye jól hangzik? Aki Hajdúszoboszlóra utazik, nagy valószínűséggel a híres gyógyfürdőre és fürdőkomplexumra kíváncsi. És valóban, a szoboszlói gyógyvíznek nincs párja, ám ha szeretnétek kiegészíteni a pihenést egy kis kirándulással és városnézéssel, feltétlenül el kell látogatni Debrecenbe és a Hortobágyra is. Hajdúszoboszlótól csupán 20 km-re fekszik Hajdú-Bihar megye székhelye, Debrecen, ahol a Református Nagytemplomtól a Munkácsy Trilógiáig, a Református Kollégium Múzeumától az Állat- és Növénykertig számos kulturális és családi program várja a látogatókat. A Hortobágy látnivalóiról itt találsz információkat >>

húsvéti úti cél, Debrecen
A debreceni Nagytemplom éjszakai kivilágításban

Hol érdemes megszállni Hajdúszoboszlón? >>

SZÁLLÁSTIPP: Hotel Délibáb Hajdúszoboszló****

Hotel Délibáb Hajdúszoboszló ****

7. Vendégvárás Noszvajon

Látnivalók és programok Noszvajon

Igazi mesefalu hírében áll Noszvaj, a Bükkalja gyöngyszeme, amely Egertől 10 km-re, a Kánya-patak völgyében helyezkedik el. A helyiek híresek vendégszeretetükről és ezt bárki megtapasztalhatja, aki legalább egy napot eltölt Noszvajon. A falu nevezetességei közé tartozik a De La Motte- kastély, a barlanglakások, a Thummerer Pince és a Gazdaház, utóbbi a húsvéti és közösségi programok központja.

húsvéti úti cél, Noszvaj
De la Motte-kastély, Noszvaj

A természetkedvelők felfedezhetik a Bükki Nemzeti Parkot, a kaptárköveket és Szilvásváradot, míg a fürdőzni vágyók néhány percre találják Bogácsot, Egerszalókot vagy Demjént.

Hol érdemes megszállni Noszvajon? >>

SZÁLLÁSTIPP: Négy Évszak Vendégház Noszvaj

8. Hévíz télen-nyáron

Látnivalók és programok Hévízen

Hévíz minden évszakban tökéletes úti cél! Mivel a gyógytó állandó hőmérséklettel bír, nem kell attól tartani, hogy esetleg télen megfázunk a vízben. Nyáron lehet napozni is a tó partján, de közel van Keszthely és a Balaton-part is, így unatkozni senki nem fog a környéken.

húsvéti úti cél, Hévíz
Húsvétkor is érdemes felkeresni a hévízi gyógytavat

Érdemes árpilisban is ellátogatni Hévízre, amikor is a húsvéti ünnepkör népszokásait, tradícióit elevenítik fel egy fesztivál keretében. A több napig tartó kézműves vásár és a népi játszótér mellett hagyományos étkek is várják a látogatókat. Tökéletes húsvéti úti cél a család minden tagja számára!

Hol érdemes megszállni Hévízen? >>

SZÁLLÁSTIPP: Palace Hotel Hévíz ****

Palace Hotel Hévíz ****

+1 TIPP a Balaton-felvidéken: Hotel Kapitány Sümeg ****

Ha húsvét, akkor lovagi torna, középkori lakoma és izgalmas gyerekprogramok várják a családokat a Hotel Kapitány fedélzetén. Amíg a szülők a wellnessben vagy fitness teremben töltődnek, addig a gyerekek a középkori játszótéren vagy az állatsimogatóban gyűjthetik az újabb kalandokat. Húsvétkor is lesz lovagi torna, ahol a középkori jelmezekbe bújt gyerekek beleképzelhetik magukat a várkisasszonyok, királylányok, lovagok és harcosok életébe! Ott a helyetek!

szállás gyerekszemmel
Lovagi torna Sümegen

9. Történelem és labirintus Ópusztaszeren

Látnivalók és programok Ópusztaszeren

Ópusztaszeren a család minden tagja talál kedvére való programot. A Nemzeti Történelmi Emlékparkban érdemes megnézni az Árpád-emlékművet, a Rotundát, a Monostort, a Gyógynövényházat, a Skanzent és a Csete jurtákat, míg a Csillagösvény Élménypark útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig. 

húsvéti úti cél, Ópusztaszer
Szélmalom a Nemzeti Történeti Emlékparban, Ópusztaszeren

Hol érdemes megszállni Ópusztaszer környékén? >>

SZÁLLÁSTIPP: Erdei Wellness Vendégház Ópusztaszer

Erdei Wellness Vendégház Ópusztaszer

10. Városnéző séta Egerben

Látnivalók és programok Egerben

Eger látnivalóit napestig lehetne sorolni, a tripadvisor szerint ez a TOP10 nevezetesség Dobó városában: Szépasszony-völgy, Egri vár, Bolyki Pincészet, Dobó tér, Bazilika, Termálfürdő, Város a város alatt, Kopcsik Marcipánia Szamos édességbolt, Egri Road Beatles Múzeum és a Kovács Nimród Borászat. Aki inkább kirándulni szeretne, irány a közeli Nagy-Eged-hegy!

húsvéti úti cél, Eger
Húsvét az Egri várban

Hol érdemes megszállni Egerben? >>

SZÁLLÁSTIPP: Hotel Senator-Haz Eger***

Hotel Senator-Ház Eger ***

Szálláshelyet keresel a húsvéti úti célhoz?

Húsvéti ajánlatok a legjobb wellness szállodákban >>

Legolcsóbb húsvéti ajánlatok félpanzióval , akár már 4.200 Ft/fő/éj áron>>

Húsvéti ajánlatok apartmanokban önellátással, ahol te főzheted a sonkát >>

Szálláshelyek, ahol különleges húsvéti programokkal és csomagajánlatokkal várnak >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
Csatlakozz több mint 1,8 millió utazónkhozIratkozz fel hírlevelünkre!

Neked szóló szállás ajánlatok és programok.
💌 IDE SÜSS! Ajándék mézeskalács ház sütőforma a most feliratkozóknak!⬇️