Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

Indul a tulipánszüret – 3 magyar tulipánmező térképpel

1 perces olvasási idő
indul-a-tulipanszuret-3-tulipanmezo-terkeppel

Egy újabb apropó, hogy útra keljünk: indul a tulipánszezon s a szedd magad tulipánszüret! Ha tulipán, akkor Hollandia! – vágnák rá sokan a virág láttán. Holott Németalföldre török közvetítéssel csak a XVI. században jutott el az ázsiai virág. A hollandok éltek a lehetőséggel, kereskedtek vele, bámulatos tulipánkerteket hoztak létre. Nem kell azonban odáig utazni, hogy ilyet lássunk. Tulipánkertek Magyarországon is léteznek.

tulipanmezo

Tulipánmezők története

A mára több ezer változatot számláló liliomféle otthona Közép-Ázsia. Hozzánk a törökök hozták el. Volt idő, amikor az Oszmán Birodalom vezető tisztviselői magas rangú vendégeiknek tulipánhagymával kedveskedtek. Köztük volt Charles de L’Écluse, flamand botanikus. Részben neki köszönhető a tulipán németalföldi diadalmenete. A becses ajándék tulipánhagymák hollandiai kereskedelme a XVII. század elős felére olyan szintre lépett, hogy egy-egy értékes hagymáért mai pénzben akár több százezer forintot is megadtak. De egyszer ennek is csak vége lett. Ez persze semmit sem rontott a tulipánok presztízsén. A szerelmet, az érzéki örömöket, a tisztaságot jelképező virág változatlan népszerűségnek örvend világszerte.

Megnyílt a világ legnagyobb virágoskertje Keukenhofban >>

4 érdekesség a tulipánokról, mielőtt tulipánszüretre indulnánk:

  • A virág perzsa eredetű neve a turbán alakjára utal.
  • A törökök azonban egyenesen isteni eredetet tulajdoníthattak a tulipánnak Allah nevének anagrammájából alkotott „lale” névvel.
  • Magyarul sokáig tulipánt volt.
  • A több ezer tulipán fajta közt magyar is létezik. A sárga, al-dunai tulipán nevének megfelelően az egykor határon inneni Kazán-, és Vaskapu-szorosokból származik.
mikor-kezdodik-a-tulipanszuret-magyaroroszagon

Mikor kezdődik a tulipánszüret Magyarországon?

A tulipánszezon épp most, márciusban kezdődik a korai fajtákkal, míg a késői fajták egészen nyárig díszítik a magán- és közkerteket, vágott virágként szobáinkat.

Tulipánmezők Magyarországon

Vácrátót virágai

Szezonja lévén, Magyarországon is érdemes szétnézni a tulipánkertek frontján. A Budapest környékén élők számára a vácrátóti arborétum, avagy Nemzeti Botanikus Kert kínál igen gazdag flórát, köztük az aktuálisan nyíló virágokat. Ha valamiért mégsem kapnánk el a tulipánvirágzást, se bánkódjunk: a kertben elmélázni bármelyik évszakban megnyugtató érzés.

Közel Vácrátóthoz, Vácon több száz szálláshelyből, panzióból és vendégházból válogathattok a Szallas.hu oldalán >>

tulipanszuret-kaboca-vendeghaz-vac
Kabóca Vendégház a Vácrátóti Arborátum és tulipánkert közelében

Vácrátóti arborétum megközelítése – térkép:

Szedd magad tulipánszüret Kőröshegyen

A Köröshegyi Levendulás április 9-től mintegy két héten át invitál idén harmadjára tulipánszüretre. A szervezők bevallásuk szerint 176 ezer tulipánhagymát ültettek, hogy mintegy szedd magad mozgalom keretében sokaknak jusson a színes tulipánokból. Ha mindenki mértéktartó módon viselkedik – tesszük hozzá mi. Ne felejtsétek otthon a metszőollót és a gumicsizmát!

Kőröshegyen és környékén a Szallas.hu oldalán több száz szálláshelyből választhattok >>

szedd-magad-tulipanszuret-koroshegyen

Mikor lesz a tulipánszüret?

2020. április 9-től április 13-ig szedhettek tulipánt a Kőröshegyi Levendulásban.

Köröshegyi Levendulás megközelítés térképpel:

Piknik és tulipánszüret a Balatonnál

Igazán romantikus kép egy tulipánmező szomszédságában bonyolított tavaszi piknik. A Kőröshegytől nem is olyan távoli Szőlősgyörökön a kettőt összekötve szüretelhetnek az érdeklődők 15 fajta tulipánt és előtte megcsodálhatják a virágzásukat is. A szedd magad akciós piknik április 2-19. között zajlik majd. A falu közel esik Balatonboglár, ahol a Szallas.hu-nál rengeteg szálláshelyet foglalhatok!

Balatonboglári szállások >>

Piknik-tulipanszuret-Szolosgyorokon-a-Balatonnal

Szőlősgyöröki piknik és tulipánszüret időpontja:

2020. április 4 – 19. között tart a tulipánszüret, a program megtartása függ az aktuális időjárási viszonyoktól.

Piknikek csak hétvégi időpontban, áprilisban péntek-szombat- vasárnaponként 10:00-16:00 óráig kerülnek megtartásra a TulipGarden udvarán.

Látnivalók és programok a Balatonnál >>

Tulipánmező a Balatonnál térkép:

Egész évben virágosan

Nem minden kert, arborétum hirdeti magát tulipánokkal, de többükben is nyílik a virág. Hasonlóképpen számos település közterületét ültetik velük tele. Itt jegyeznénk meg, hogy tavaly ünnepelte tevékenységének 25. évfordulóját a Virágos Magyarország mozgalom. Biztosak vagyunk benne, hogy szépek lesznek idén is a nevező falvak és városok.

Ha ti is szeretnétek erről a helyszínen meggyőzödni a legjobb szállásajánlatokat a Szallas.hu odalán találjátok!

Tulipánmotívum diszíti a vidéki portákat

Aki a virágot szereti, ezeket a falusi szálláshelyeket is imádni fogja!


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
100%