Családi kiruccanásEldugott kirándulóhelyek

Kalandozás a mesebeli mecseki óriásokkal

1 perces olvasási idő

Akik mostanság kirándultak a Mecsekben, jó eséllyel összefutottak már a nemrég feltűnt három mecseki óriás egyikével. Azt viszont még kevesen tudják, hogy ezek a hatalmas óriások nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem hamarosan egy fergeteges kincskeresős kalandra is hívják az érdeklődőket.

A három mesebeli mecseki óriás

A mecseki szobrok három mecseki óriást formáznak meg, akik a Baranya megyei mondavilág fontos szereplői. Ezek a mesebeli lények a Kelet-Mecsekben éltek, és három törzsük volt. A Vasgyúrók, akik a Vashegyen éltek egy várban, a Köves-hegyen élő Kőmorzsolók és az erdőben lakó Fanyűvők. Könnyű volt őket megkülönböztetni, mert a Vasgyúróknak hegyes, a Kőmorzsolóknak horgas, a Fanyűvőknek pedig lapos orruk volt. Bár különbözőek voltak, és külön éltek, de békességben megfértek egymás mellett, és ha baj volt, mindig egymás segítségére siettek.

Akik szeretnék megismerni ezeket a kedves óriásokat, olvassák el Dr. Pesti János: Az ördögszántotta hegy – Baranyai mondák, hiedelmek és történetek című gyűjteményét, ami talán még a kincskereső játék során is segítségükre lesz majd.

Akik már látták a monumentális alkotásokat, azoknak biztos feltűnt, hogy két szobor kivitelezése jobban hasonlít egymásra, míg az egyik kicsit kilóg a sorból. A magyarázat egyszerű, a mecseki óriások két alkotó keze munkáit dicsérik. Ismerjük hát meg őket közelebbről!

A mecseknádasdi Vasgyúró óriás

A közel 4 méter magas, akácfából készült óriás Dechant Antal munkája, és egészen pontosan Mecseknádasdon, a Hetényi Családi Pincészet birtoka előtt vert tanyát. Ha lehet hinni a szóbeszédnek, olyan hatalmas erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, amit aztán olyan könnyedséggel formázott, mintha kenyértészta lenne.

mecseki óriások
Vasgyúró óriás

SZÁLLÁSTIPP: Ha a Vasgyúró közelében szeretnétek megszállni, ajánljuk a Nádasd Vendégházat, ahol nagycsaládosok is kényelmesen elférnek köszönhetően a 6 fős apartmanjaiknak.

Kőmorzsoló óriás Hosszúhetény és Püspökszentlászló között

A szintén akácból készült 3-4 méteres szobor Baráth Gábor képzőművész alkotása. Talán kijelenthetjük, hogy a mecseki óriások közül ő érdemelte ki a gyerekek kedvence címet, mert a bátrabbakat szó szerint a tenyerén hordozza, ha nem félnek felmászni rá. Persze a munka sem állhat meg, nevéhez hűen az ő dolga a kőmorzsolás, amiből utakat lehet építeni, vagy akár várakat is emelhetnek.

mecseki óriások
Kőmorzsoló óriás

SZÁLLÁSTIPP: Szálljatok meg ti is a Kőmorzsolók egykori birtokán található Natur Hotel Kövestető modern szobáinak egyikében.

A bikali Fanyűvő óriás

Kőmorzsoló társához hasonlóan szintén Baráth Gábor keze munkáját dicséri az Élménybirtok és a Puchner Kastélyszálló előtt húzódó parkban ücsörgő 3-4 méteres, ugyancsak akácfából megformált óriás, akit Fanyűvőnek hívnak. Hatalmas erejének köszönhetően puszta kézzel tépte ki a fákat, de ma már békésen öleli a park egyik fáját, és azt sem bánja, ha a gyerekek felmásznak rá.

mecseki óriások
A bikali Fanyűvő óriás

SZÁLLÁSTIPP: Legkézenfekvőbb, ha szállásotok a Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok lesz, ahol még számtalan kaland vár rátok.

Mi is pontosan a Mecseki óriás kaland?

A Mecseki óriás kaland egy májusban induló izgalmas kincsvadászat, amit kicsik és nagyok is egyaránt élvezni fognak. Pont azért, hogy mindenki megtalálja a neki való szórakozást, két variáció létezik.

  • Egy rövidebb, és könnyebb terepen zajló, ami Rejtett kincseket kutatva néven fut, és
  • egy hosszabb, túrázósabb útvonal, ami közel 20 kilométer és van benne 500 méter szintemelkedés is. Ez utóbbit Mecsekkaland néven keressétek.

A kincskeresést lehet egyénileg, vagy csoportosan is játszani, de azt javasolják a szervezők, 5 fősnél ne legyen nagyobb a csapat, mert akkor már kevésbé élvezetes a játék.

Létszámtól függetlenül 5000 Ft-ért vásárolható egységcsomag az úgynevezett Kincsesházakban, melyek a Mecsek több településén fellelhetők. Egy ilyen egységcsomag tartalmaz egy tarisznyát, egy igazolványt, egy játéklapot hasznos útmutatóval és egy feladatlapot, amit a játék végén a Kincsesházban bemutatva még ajándékot, vagyis kincset is kapnak a csapatok, miután a Kincstárnok ellenőrizte a megoldásokat.

A részletes játékleírást a Mecseki óriás kaland oldalán olvashatjátok.

Ezeket a szállásokat imádni fogjátok a térségben:

Készen álltok a kalandra? Ha igen, tegyétek próbára a tudásotokat, és osszátok meg velünk az élményeiteket!

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
100%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%