Családi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretTavaszi zsongásUtazói történetekVidéki víkend

A tökéletes kirándulóhely, ha a kisebb gyerekkel is szeretnétek megkedveltetni a természetjárást: Katalinpusztai Látogatóközpont és a Gyadai tanösvény

2 perces olvasási idő

Imádjuk az erdőt, nagyon szeretünk túrázni, és mióta szülők lettünk, az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy megkedveltessük ezt a fajta szabadidős tevékenységet a csöppségünkkel is. De mégis hogyan? Be kell valljam, volt néhány kudarcba fulladt kísérletünk, mire rájöttünk, mivel lehet a leginkább motiválni egy két éves örökmozgót arra, hogy szívesen kiránduljon, és lehetőleg abba az irányba menjen, amerre mi szeretnénk. Nem titok, a legfontosabb dolog a helyszín, ami izgalmas, és valamilyen feladatot, küldetést is tartogat (és persze sokat számít az is, milyen kedve van éppen a gyereknek). Katalinpuszta pont ilyen, tökéletes kirándulóhely akkor is, ha kisebb gyerekkel szeretnénk belevágni a természetjárásba, de a Gyadai tanösvény a nagyobbaknak is remek kaland.

Miért tökéletes kirándulóhely még a Katalinpusztai Látogatóközpont?

Mint említettem, nekünk azok a helyek váltak be, ahol tudunk valamilyen feladatot adni a gyereknek, és ezáltal van célja a sétának, nem csak úgy megyünk az erdőben. Sikert aratott már, mikor az volt a feladat, hogy kövessen egy használaton kívüli, elhagyatott sínt, keresse meg az ösvény mellett a kálvária stációit, vagy éppen verseny, ki veszi előbb észre a fákra felfestett jeleket. De a legizgalmasabb helyek mégis azok, ahol valamilyen érdekes játék, vagy játékos feladat is várja a kicsiket. Ilyenek általában a tanösvények, de ott is van, ami inkább a nagyobbakat köti le. A Katalinpusztai Kirándulóközpont viszont egy olyan hely, ahol az egész családot számtalan élmény várja, köztük a legkisebbeket is.

Kalandos terep a tanösvényen

Praktikus információk, amiket érdemes tudni a Katalinpusztai Kirándulóközpontról

Katalinpuszta nem önálló település, hanem Szendehely része a Naszály és a Börzsöny lábánál. A településre érve Szendehely-Katalinpuszta tábla jelzi, hogy jó helyen járunk, megérkeztünk a „Börzsöny és a Cserhát” kapujaként is emlegetett gyönyörű helyre.

Megközelíthetőség

Megközelítése akár autóval, akár tömegközlekedéssel egyszerű. Autóval Budapest felől a 2-es úton érhető el, a településen pedig már tábla jelöli, hol kell jobbra letérni a kirándulóközponthoz. Tömegközlekedéssel a Vácról Rétság felé tartó menetrendszerinti busz megáll a Szendehely-Katalinpuszta megállónál, ahonnét körülbelül 10 perces séta. Autóval érkezők úgy készüljenek, hogy a parkolásért fizetni kell: személygépkocsinként 900 Ft/nap. Egyébként az itt található tanösvények látogatása díjtalan.

Hangyavasút

A kirándulóközpontban üzemel egy büfé, valamint működik itt egy kis kerti vasút, az úgynevezett Hangyavasút, ami a parkoló és a központ épületei között közlekedik. Ez külön díj ellenében vehető igénybe, de érdemes kipróbálni, mert a kisebb gyerekeknek hatalmas élmény a mini vonatozás.

A tökéletes kirándulóhely, ha a kisebb gyerekkel is szeretnétek megkedveltetni a természetjárást: Katalinpusztai Látogatóközpont és a Gyadai tanösvény
A Hangyavasút egy szakasza

A tanösvények és a túraútvonalak bármikor járhatók, de a Katalinpusztai Kirándulóközpont épületeit nem mindig találjátok nyitva. A kisvasút sem mindig jár. Ezekről bővebb információ itt található >>

Élmények és látnivalók a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

Kezdem azzal, amit nem tudtunk megnézni. A kirándulóközponthoz tartozik egy kívülről nagyon klassznak tűnő játszótér és egy vadaspark. Mint utólag megtudtuk, ezt pont 2021 nyarán újították fel, így a gyerekek bármennyire is szerették volna birtokba venni, ezt sajnos ki kellett hagynunk. A kirándulóközpont helyet ad egy erdei iskolának, ami főként csoportoknak szól, de hétvégente is szerveznek több tematikus napot, amikor érdekes programokkal, ismeretterjesztő előadással várják az érdeklődőket.

Tanösvények

Megérkezve, a parkolónál nagy valószínűséggel a legtöbb kisgyerekes család meg is torpan, legalábbis a mi kétévesünk és a velünk tartó másik család apróságai azonnal kiszúrták a Hangyavasutat, amire természetesen fel kellett ülnünk. Így robogtunk el a főépületig, amivel szemben egy nagy kapu található, ahol a tanösvény(ek) házigazdája, Hangya Dani köszönti az érkezőket.

A tökéletes kirándulóhely, ha a kisebb gyerekkel is szeretnétek megkedveltetni a természetjárást: Katalinpusztai Látogatóközpont és a Gyadai tanösvény
Hangya Dani a tanösvények bejáratánál

Nem véletlen a többesszám, ugyanis Katalinpusztát sokan csak a Gyadai tanösvénnyel azonosítják, de nem ez az egyetlen sétaút itt. Az viszont kétségtelen, hogy ez a legkalandosabb, legalábbis felnőtt fejjel, mert van itt kanyargós pallósor a Lósi-patak medrében, földbe vert farönkök, hintahíd, a leglátványosabb eleme pedig a hatalmas függőhíd, amit Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídjaként tartanak számon. A 13 állomásos tanösvény kiindulópontja a tónál van. Egy darabon a Madártani tanösvénnyel párhuzamosan halad, ami a Naszály leggyakoribb odúlakó madarait mutatja be. A Gyadai tanösvény jelölése a zöld T, de sokáig együtt fut a piros jelzéssel. Akik bevállalósabbak, azok a függőhíd után, ha nem jobbra követik az Országos Kéktúra Útvonalát (ez visz vissza a kiindulóponthoz), hanem balra indulnak, felkapaszkodhatnak a Naszály csúcsára is. De állítólag ez már nem kisgyerekes túra.

Kiserdész tanösvény

A Gyadai tanösvénynek még mi is lelkesen nekivágtunk, de be kellett látnunk, 3 kisgyerekkel (a legnagyobb is csak 3 éves), ezt nem fogjuk tudni most végigjárni. Így utólag azt javasoljuk, ezen az útvonalon inkább nagyobb gyerekekkel érdemes elindulni, már csak a táv miatt is. Mi visszafordultunk, és helyette megnéztük a kicsiket sokkal jobban érdeklő Legyél Te is Kiserdész! tanösvényt, ami egy óvodás korosztálynak készült élmény-ösvény, de a kisebbek is nagyon élvezték, hogy lehet a táblákat forgatni, tologatni, meg úgy egyáltalán, hogy az ő méreteikhez vannak igazítva. Mi sem annyira bántuk a váltást, mert így ahelyett, hogy őket kellett volna cipelni, kényelmesen sétálgathattunk a tó körül. A gyaloglás miatti nyafogás helyett pedig hallgathattuk a madarak csicsergését.

Mindent összevetve ez így is szuper kirándulás volt, és az is biztos, hogy nem utoljára jártunk itt. Vár még ránk felfedezni való Katalinpusztán és környékén.

Budapestiként szerencsések vagyunk, hiszen bármikor átautózhatunk egyet kirándulni, de azoknak is érdemes idelátogatni, akik messzebb laknak, mert sok remek kirándulóhely van még a környéken, és közel a csodaszép Dunakanyar is.

Nekik ajánljuk a Szendehelyen található Panoráma Vendégházat, ami 2 felnőttnek és egy gyereknek a legideálisabb, de a közeli településeken is szuper szállásokat találhattok >>

A Dunakanyarban pedig ezek közül a szállások és programok közül válogathattok:

A Katalinpusztai Kirándulóközpontot sokan a Gyadai tanösvény miatt keresik fel, ami inkább a nagyobb gyerekeknek élmény. Érdemes azonban egészen picikkel is kirándulni egyet a környéken, mert őket is izgalmas dolgok várják.

(Képek: Bene Anikó)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%