Külföldi kalandokMaiutazásŐszi élményszüretVárosnézések

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!

2 perces olvasási idő

Szicília ősszel és tavasszal mutatja legszebb arcát, kellemes meleg és napsütés fogad ilyenkor. A Földközi-tenger legnagyobb szigetét a „Nap szigeteként” is emlegetik. A főszezon elmúltával sokkal kevesebb idegen barangol az utcákon, de a stabil 20°C még tökéletes a sziget gazdag történelmi városainak a felfedezéséhez.

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
Szicíliai tengerpart

Számtalan katedrális, templom, sőt egész városok tartoznak az UNESCO Világörökség oltalma alá. Izgalmas túrákat lehet tenni az Etna és a Lipari szigeten magasló Stromboli vulkánhoz, és azúrkék színű hullámokkal vert, finom homokos tengerpartok csábítanak mezítlábas sétára.

Palermo, Szicília „fővárosa”

Az időszámításunk előtt is lakott településen számos intrika, népcsoport és vallásváltás után alapították a Szicíliai Királyságot. Palermo óvárosának egyik bejárata az Új Kapu, amin áthaladva egyenes, aszfaltozott főút, a Cassaro mellett rendezett sorokban állnak a házak.

Beljebb azonban nyoma sincs semmilyen szabálynak: szűk sikátorokon bolyongva lehet egyik látnivalótól a másik eljutni. A kapu jobb oldalán már a Normann Palota impozáns épületének oldalfala húzódik. 

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
Normann Palota, Palermo

A normannok által emelt palotát később az arabok is díszítették, illetve kiegészítették. Belsejében privát kápolna, tetején csillagászati központ található. Ez egyben az ősi város legmagasabb pontja. A katedrális előtti parkban pálmafák, fügefák magasodnak, melyek alatt a padokon lehet hűsölni. Palermoban gyakran láthatsz narancs vagy mandulafaligetet.

Az utca túloldalán tornyosodik a Palermo Székesegyház. A kertben kapott helyet az adakozó tenyereket formáló kortárs kézszobor, ami egy olajfát tart. A belváros szívében található a Szégyen tere, aminek a közepén egy grandiózus szökőkút csobog. Állítólag a korábban itt élő apácák nevezték el így, akik csak szemlesütve tudtak a szemközt lévő zárda kapuján kilépni.

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
A palermói székesegyház

Catania- a lávakő épületek otthona

Olaszország legnagyobb szigetének kihagyhatatlan gyöngyszeme Catania. Ez a város esik legközelebb az Etnához, így, ha vulkántúrát is tervezel, mindenképpen tölts el itt néhány napot. Az óváros központjában található a Szent Ágota katedrális, ahol a hölgy mártírhalált halt.

Jónéhány felújításon átesett a földrengések okozta károk miatt, hogy mai pompájában tündököljön. Mennyezetét lenyűgöző freskók díszítik, valamint a híres olasz zeneszerző, Bellini végső nyughelyét is itt tekintheted meg

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
A Szent Ágota katedrális és az Elefánt kút

A templom előtti tér a helyiek kedvelt találkozóhelye, így az olaszországi utazás alkalmával részese lehetsz a városi pezsgésnek. A teret övező éttermek egyikébe beülve nem csak a négy fogásos menü fantasztikus ízvilágát élvezheted, hanem a kilátást a téren található Elefánt kútra is. Kis pihenés után indulj el a Via dei Crociferi-n, ami garantált szicíliai időutazás élményt ad.

Négy hatalmas, a dicső régmúlt korok családjait és alakjait idéző templom sorakozik itt. Elképesztő látvány egy Olaszországhoz tartozó szigeten valódi, időszámításunk előtt épült görög színház maradványai között sétálni vagy a magyar szabadságharchoz is kötődő Garibaldi sétányon végig haladni.

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
Catania utcája

Ahol a street food kötelező

Vannak országok, ahol óva intenek az utcai ételárusoktól, hát Szicília pont az ellenkezője. Itt, kifejezetten ajánlott, sőt, ha szabad ilyet mondani; kötelező. Az egyik különlegesség az arancini, ami sült rizs. Palermoban golyó alakú, Cataniában gyakran inkább csúcsosra formázzák. A sáfrányos rizsbe változatos töltelék kerül, amit panírozás után kisütnek.

Ha húsmentes falatokra vágysz, kóstold meg a Focaccia di Recco-t, ami két vékony tészta közé helyezett és megsütött sajt. Mindkét településen találhatsz hamisítatlan olasz piacot, hevesen gesztikuláló kofákkal, akik roskadozó asztalok mögül kínálják a friss portékájukat. Déli gyümölcsök, tengeri herkentyűk, kiadós jégkása és gyümölcslevek közül válogathatsz kedvedre.

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
Sült rizs, amit mindenképp meg kell kóstolnod

Kirándulás az Etna körül

A festői olasz kisváros jelző Taormina esetében akár szó szerint is érthető. Számos híres művész és költő mellett Csontváry Kosztka Tivadar is három ízben töltött el itt időt, ami alatt több híres festmény is készült. A város főteréről tiszta időben pazar kilátás nyílik a tengerre és az Etnára.

Vegyél magadhoz mandulás édességeket, hogy legyen energiatartalékod miközben megmászod Olaszország egyik még működő vulkánját, a több, mint háromezer méter magas Etnát

Taormina, ókori görög színház, mögötte az Etna

A vulkánhoz több társaság is szervez túrákat, ezek közül kedvedre válogathatsz. Két útvonalon lehet feljutni az oromra: van egy déli út, ami a gyaloglás mellett kabinos felvonóval is kiegészül, illetve egy északi, ahol egy idő után drótkötélpályán lehet tovább haladni. A síközponttól feljebb dzsipek szállítják az érdeklődő közönséget. A vulkán morajlása, a megszilárdult lávafolyamok maradványa nem mindennapi élmény

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
Egészen közel lehet menni az Etna kráteréhez

Ősszel is elragadó Olaszország tengerpartja

A szicíliai utazás során nem tudod – és miért kéne – elkerülni a csodálatos tengerpartokat. Számos tengerpart fehér vagy aranybarna, homokos fövenyén még ilyenkor is alkalmad adódik egy mezítlábas sétára, ha a tengerben fürdőzéshez már hűvösnek is érzed az időt.

A Palermo Arenella egy romantikus hangulatú öböl, ami mögött lustán terül el a város, mögötte pedig hegyek kukucskálnak a strandolókra. Capo Mulini kis kikötőjében a szomszédos falu halászainak bárkái ringatóznak. Csendes, nyugodt, homokos parton gyönyörködhetsz a tengerben és friss fogásokat kóstolhatsz a helyi éttermekben.

Palermo tengerpart, Mondello strand

A sziget észak-nyugati csücskében egymáshoz közel található a Cala Rossa és a San Vito Lo Capo strand. Mindkettő sziklákkal körülölelt homokos parttal vár. Míg előbbi nyugodtabb és akár búvárkodásra is kitűnő választás, utóbbi népszerűségének köszönhetően inkább a látvány miatt kihagyhatatlan.

Kihagyhatatlan élmények Szicília szigetén!
San Vito Lo Capo, Szícília legnépszerúbb strandja

Kényeztesd magad a borongós napok után napfényes tengerparttal, töltődj fel a régmúlt korokat idéző városok hangulatával egy olaszországi utazás során és foglald le a szállásod MOST >>

(Képek: shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
77%
Imádom
Imádom
23%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%