Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásCsobbanóhelyekEldugott kirándulóhelyekNyári vakációŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódás

Szeptemberi kult-túra a Halász-kastélyban

1 perces olvasási idő

A Velencei-tó és környéke nem csak az aktív turizmusról szól. Ha egy szeptemberi, velencei-tavi kirándulást összekötnétek egy csipetnyi kultúrával, nézzetek körül meg a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Kápolnásnyék Velencével határos. Nem, nem az a Velence, hanem a velencei-tavi. Bizonyára nem a Velencei-tó térségének egyik legmozgalmasabb települése Kápolnásnyék, azonban szerepel a hazai irodalomtörténet térképén; a környéken született Vörösmarty Mihály. Ezt bizonyítja az anyakönyvi dokumentumok mellett több, Vörösmarty névre hallgató szolgáltató és intézmény is.

Az irodalomhoz is kapcsolódik Kápolnásnyék egy új kulturális intézménye, a Halász-kastély. Egy jókor, megfelelő emberrel kötött házasság révén jutott a névadó Dabasi Halász Sámuel birtokába a terület, ahol az 1910-es évek elején építtette fel kastélyát. Fél évszázadig tartó nemesi történetet követően a kastély a magyarországi kastélyok jellegzetes, II. Világháború utáni életét élte. A TSZ-irodák után általános lerongyolódás vette kezdetét, egészen addig, amíg ez EU egy kalap pénzzel megsegítette a felújítását. (Miheztartás végett érdemes megnéznetek róla a googlemaps-szen látható 2012-es képeket.) A Kastély ma kulturális események otthona, amelyek közül érdemes szemezgetnetek, ha az őszi időszakban terveztek pár napos Velencei-tavi kiruccanást.

Kulturális programok a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

Kiállítás a Halász-kastélyban

2019. november 10-ig láthatjátok a Kovács Gábor Gyűjtemény XIX. századi magyar festészetéről szóló kiállítás képeit. Egyebek mellett Paál László, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Székely Bertalan és Barabás Miklós alkotásait nézhetitek meg.

A Halász-kastély szeptemberi programjai

Szeptember 14–15. között kerülnek megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. A Halász-kastélyban ekkor vezetett kastélytúrák várnak titeket a kulturális örökségvédelem jegyében.

Szeptember 27-én, este hattól Kastélymesék lesznek. Ez egy „különleges programsorozat, ahol különleges vendégek személyes történeteik segítségével hívják varázslatos kalandozásra hallgatóságukat. A vendégekkel Rodics Eszter, a kastély igazgatója beszélget” – ígérik a szervezők a kastély honlapján.

Szeptember 28-án délelőtt FÜLEmüle címmel gyerekeknek szóló koncertsorozat lesz. Remek alkalom, hogy a kölkök a legkülönfélébb hangszereket próbálják ki. Ebben művészek lesznek a segítségükre.

Szálláshelyek Kápolnásnyék környékén

Voltaképpen rátok van bízva, hogy közvetlen a közelben szeretnétek megszállni, vagy az egész Velencei-tó térsége szóba jöhet. Ez esetben nézzetek szét itt >>

Ha pedig a közelben kerestek velencei-tavi szálláshelyet, íme, néhány tipp!

Velence Resort & Spa

A tó, a medencék és egy négycsillagos szálloda egy helyen. Magyarország egyik legnépszerűbb gyermek- és családbarát wellness szállodája, ráadásul közel a Halász-kastélyhoz. 

Velence Resort & Spa

Vital Hotel Nautis Gárdony

A gárdonyi Vital Hotel Nautis sincs messes a kápolnásnyéki Halász-kastélytól. A szálloda közvetlen a vízparton, a szabadstrand mellett áll. 

Wellnesshotelek a pünkösdi hétvégére
Vital Hotel Nautis Gárdony

Velence Korzó Pihenőház Kápolnásnyék

Ha nem vágytok a szállodai élet forgatagára, de kerestek egy barátságos kápolnásnyéki szállást, a Velence Korzó Pihenőház remek választás lesz. Három szobájában öten fértek el.

Tulipán Apartman Kápolnásnyék

Egy hétfős apartmant foglalhattok a Tulipánban. Közel a Halász-kastélyhoz, közel a tóparthoz. Csendes az utca, az autónak van hol parkolnia, van wifi és légkondi.

Tulipán Apartman Kápolnásnyék

A Velencei-tóban az a jó, hogy mehettek autóval, vonattal, vagy kerékpárral is, ha Budapestről, vagy valamelyik közeli városból indultok. Ha beleveszitek a programba a kápolnásnyéki Halász-kastélyt, a test és a lélek egyaránt megkapja a magáét, amit egy közeli szálláshelyen ki tudtok pihenni >>

(fotó: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%