Téli tájolóCsaládi kiruccanásÍzkalandKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Mézeskalács és forralt bor illata lengi be a szomszéd országok adventi vásárait

2 perces olvasási idő

Advent a várakozás időszaka, amikor a szeretet ünnepére készülünk, a legtöbb boldogságot akarjuk adni és kapni. Az adventi vásárok mézes, édes, fűszeres illata felmelegíti a lelket. Karácsonyra hangolódni hívnak az európai meseszép városok, óvárosi tereikkel, csillogó karácsonyfáikkal, a gyönyörű kivilágításokkal, az íncsiklandozó illatokkal és ízekkel. Csodáljuk meg együtt az adventi forgatagok ünnepi idilljét!

Budapest

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a főváros egyik legszebb eseménye a Vörösmarty téren. Az 1200 négyzetméteres terület a finomságok terasza, ahol a hagyományos ételeken túl, többek között kóstolhatunk aszalt szilvás gulyáslevest, csicsókatócsnit, tépett malacburgert, de találunk itt bárányszendvicset sültpaprika-krémmel, kacsazsírban pirított sütőtököt csípős tökmaggal, lúdmáj kolbászt, de a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye sem hiányozhat.

Advent a Vörösmarty téren

A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek szórakoztatják a közönséget hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekprogramok mellett számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, pl. ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún vasárnap délutánonként, kórus kísérettel.

Bolzano

A dél-tiroli Bolzano, a havas hegycsúcsok és színes lampionok hazája, ahol az éttermek kovácsoltvas kandallóiban lobogó tűz garantáltan mindenki szívét megdobogtatja.

Karácsony előtt a Piazza Walther megtelik a fahéj, forralt bor és a karácsonyi sütemények illatával. A csábító sütemények, kekszek, a kandírozott gyümölcsökkel készített Zelten, az almás rétes látványa egy téli olasz dolce vita. Romantikus fények, gyertyák, varázslatos ünnepi kivilágítás adja meg a vásár csodálatos hangulatát. A kézműves fafaragások és ajándéktárgyak, karácsonyi díszek kínálatának nehéz nemet mondani. S persze itt van a karácsonyi Panettone, a finom karácsonyi kalács, a Stollen, mind-mind megunhatatlan édesség, amiből feltétlenül haza is kell hogy vigyünk, ezzel a mesés bolzanói hangulatot otthonunkba varázsolva.

Szállást keresel Bolzanóban? Ezeket ajánljuk ⇒

Prága

Karácsony előtt, mint Európa legtöbb nagyvárosa, Prága is díszbe öltözik és igazi karácsonyi hangulat uralkodik a belvárosban.

Prága belvárosa

Egymást érik az adventi vásárok, kisebb-nagyobb házacskák, tele mindenféle finomsággal és csecsebecsével. A legismertebb adventi vásárokat az Óvárosház téren és a Wenceslas téren rendezik. Ezek mellett a Namesti Republiky-nál, Namesti Miru-nál és a Havelske Trziste-nél lévő vásárok is elragadóak. Az Óvárosház téren áll a hatalmas karácsonyfa és színpad körüli téren még egy kis állatkertet is találunk, ahol az apró pónikon való lovaglás, a lámák, bárányok és kecskék simogatása a legkedveltebb adventi gyermekprogram a városban.

Ezekre figyelj, ha Prágába utazol ⇒

Graz

Graz Stájerország fővárosa, és ahogy egy fővárosban illik, itt is ünnepi díszbe öltöznek az utcák, a terek és több helyen is adventi vásárt rendeznek.

Advent Grazban

Grazban azonban egészen különleges módon nem egy központi nagy vásár van a városháza előtti téren, hanem a csodálatos óváros szűk, sikátoros utcái közötti apró tereken találhatunk egyedi és családias hangulatú vásárokat, melyek arra várnak, hogy felfedezzük őket. Graz belvárosa ezen felül az UNESCO világörökség része, mint a legnagyobb egybefüggő óváros Európában. Már ezért is megéri ide ellátogatni, mert a szépen felújított műemlék épületek gyönyörű hátteret biztosítanak a hangulatos adventi vásárokhoz.

Pozsony

A hagyományokhoz híven a pozsonyi Fő tér (Hlavné námestie), a Ferencesek tere (Františkánske námestie) és a Hviezdoslav tér (Hviezdoslavovo námestie) ad otthont az adventi vásároknak.

Adventi vásár Pozsonyban

A város legszebb részén a karácsonyi illatok és a karácsonyi dalok igazi ünnepi hangulatot kölcsönöznek az arra sétálóknak. A tér fabódéinak kirakatában és a régi városháza udvarán főleg kézműves termékeket találunk, kerámia-, fa-, üveg-, kukoricalevél és textiltermékeket. Közkedveltek a hagyományos nemzeti gasztronómia ételei és italai, főleg a káposztaleves, és a látogatók szeme előtt elkészített hús-, és halételek. Az édességek közül a legkedveltebb az ostya, a laska, a mézeskalács, a forró grog, a puncs és a karácsonyi méhsör. Pozsonyban az ízlelőbimbóink igazán el lesznek kényeztetve a helyi karácsonyi gasztro ínyencségeket végigkóstolva.

Pozsonyi szállások ⇒

Bécs

A képeskönyvbe illő bécsi adventi vásár díszletei minden évben lenyűgözik az ide látogatókat. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja, míg mi felnőttek 144 stand kínálatából válogathatunk, amelyek a kulináris élvezetek mellett változatos kézműves ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket is kínálnak. Az ötven stand mellett élő jászol, nosztalgia-körhinta és karácsonyi vonat várja a legkisebbeket. A karácsonyi hangulatról toronyzenészek, kórusok és énekegyüttesek gondoskodnak.

A Városháza előtti téren rendezik minden évben Bécs legnagyobb adventi vásárát

Idén Ausztria leghosszabb jászlával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a monarchia korát idéző Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon, a Schönbrunni Kastély előtt felállított elegáns adventi vásár. Itt 75 osztrák és a szomszédos országokból érkezett kiállító kínál bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat és kézzel hímzett terítőket az 1880-as évek stílusában. A modernitás a védjegye a MuseumsQuartier, a kivilágított jégpavilonokban rendhagyó puncskreációkat kínálnak, a különleges hangulatról pedig az épületek homlokzatára vetített fények és nemzetközi DJ-k gondoskodnak.

Jégvarázs és adventi korcsolyázás Bécsben ⇒

Nagyszeben

Szászföld Erdély legtöbb látnivalóival büszkélkedő régiója. Hamisítatlan középkori hangulatot áraszt városaival, impozáns várai vannak, magas kőfallal körülvett jellegzetes erődtemplomokkal rendelkezik. Nagyszeben a Déli-Kárpátok gyöngyszeme, az erdélyi szászok kulturális és társadalmi központja. A Nagyszebeni adventi vásár Európa egyik legédesebb rendezvénye. A  Nagypiactéren, mintegy 65 faházikóból álló ünnepi forgatag fogadja a látogatókat. Kézműves termékek sokasága, erdélyi ízek egy történelmi belvárosi környezetben. A gyerekeket kis vonat, körhinta, Mikulás-műhely hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya pedig igazi attrakciónak számít minden évben.

Szállások Nagyszebenben ⇒

Salzburg

Salzburg az év minden szakaszában elbűvölő, de télen egy igazi ékszerdoboz. Az elbűvölő karácsonyi vásárok, adventi koncertek és hagyományőrző rendezvények sokasága elvarázsolja a Mozart-városba látogatókat. Az óváros havas utcáit sült gesztenye és forralt bor illata lengi be.

Salzburg télen

A város több pontján élvezhetjük az adventi várakozás örömét. A Dóm- és Residenz-téren nagyszabású vásár vár mindenkit, míg a tündéri hellbrunni adventi varázs különösen a családok körében népszerű. A Mirabell-kert közelében, a Mirabell téren kialakított vásár kisebb, de hangulatos, a Sternbräu-ról elnevezett “Sternadvent”, vagy a Hohensalzburg várában található adventi vásár szintén megér egy látogatást. A salzburgi adventi éneklés bensőséges hangulata magával ragadó, nyugtató és üdítő a karácsony előtti. Ezen felül Salzburg a zene városaként azzal is büszkélkedhet, hogy itt született a világhírű „Csendes éj“ című dal.


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%