Vízparti szállások

Mikor van tiszavirágzás? – Ne maradj le, csak egyszer van az évben (+ szállástippek)

1 perces olvasási idő

Mi a tiszavirág, és mit jelent a tiszavirágzás? Bár évről évre egyre többen kíváncsiak a lenyűgöző természeti jelenségre, sokan mégis lemaradnak róla, mert nem követik, mikor érdemes a Tisza-partra látogatni, hogy megnézzék a kérészek táncát. Mutatjuk, mit érdemes tudni a tiszavirágzásról, és hol szállhatsz meg a közelben!

Mikor van tiszavirágzás? – 10+1 érdekesség a tiszavirágzásról

A Tisza virágzásáról először gondolhatnád, hogy különleges szépségű virágok tarkítják a folyó vizének felszínét, ám nem erről van szó. A tiszavirágzás a násztáncot járó kérészek ismert elnevezése. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet erről a látványos és a világon igen ritka természeti jelenségről! 

  • A tiszavirág a legnagyobb kérész Európában, akár 12 cm hosszú is lehet.
  • Egy nőstény 7-8000 db petét ejt a víz felszínére, ezek a fenékre süllyednek, itt kezdik meg lárvaéletüket. A lárvák egyedfejlődése 3-4 évig is eltarthat.
  • Először a hímek jelennek meg, a nőstények később követik őket. A hímek másodpercek alatt megtermékenyítik őket, a nőstények a folyó közepén szórják el a petéiket. Ezt a násztáncot nevezte el a népnyelv tiszavirágzásnak.
Mikor van tiszavirágzás? - Ne maradj le, csak egyszer van az évben (+ szállástippek)
A tiszavirág a legnagyobb kérész Európában
  • A rajzás körülbelül 10 napig tart és szakaszokra osztható, ez az előrajzás, a főrajzás és az utórajzás.
  • A kérészek megjelenése általában minden évben június közepén várható, a rajzás a meleg, szélcsendes júniusi estéken a leglátványosabb. 
  • Bár nem lehet pontosan megjósolni, de június 10. és 20. között szokott általában megtörténni, 17 és 18 óra között kezdődik, és 19.30 és 20.30 között fejeződik be.
  • Csapadékos években a tiszavirágzás július első napjaira tolódhat, de volt olyan év is, amikor elmaradt.  
  • A kérészek hal-, madár- és békafajok táplálékául szolgálnak.
  • A tiszavirágzás a Tisza déli szakaszairól indul és a folyásiránnyal szemben halad a folyón felfelé. 
  • A Tiszán kívül a Kőrösökön, a Berettyón és a Rábán is láthatóak kérészek.
  • A tiszavirágzást 2020. május 22-én hungarikummá nyilvánították. 

Érdekesség! Jártál már a Tiszavirágzás szobornál Szegeden? Ha nem, feltétlenül keresd fel egy szegedi kirándulás során Farkas Pál üveghullámokon álló szobrát! 

Mikor van tiszavirágzás? - Ne maradj le, csak egyszer van az évben (+ szállástippek)
Tiszavirágzás szobor Szegeden

5 szálláshely, hogy közelebbről láthasd a tiszavirágzást

Nádfedeles Vendégház Tiszadorogma

Pihenj a vályogfalú, 2 szobás, 9 férőhelyes Nádfedeles Vendégházban, amely Tiszadorogmán található, csendes környezetben. A közelben kirándulásra, horgászatra, és biciklizésre is van lehetőség, a kertben pedig bográcsozhatsz, vagy grillezhetsz. A vendégház OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

Tiszavirág Vendégház Tiszabábolna

A 3 szobás, 9 férőhelyes, tiszabábolnai felújított parasztház mindössze 500 m-re található a csónakkikötőtől. A parkolás és a wifi ingyenes, az udvaron grillező, nyársaló, és bográcsozó hely vár. A Tiszavirág Vendégház OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

Kerekerdő Vendégház Tiszafüred

A Kerekerdő Vendégház, és a Kerekerdő Vendégház 2 egymás szomszédságában található, kiváló választás családok, illetve felnőtt baráti társaságok számára. A kertben napozóágyak várnak, a tűzrakóhelyen pedig bográcsozhatsz és szalonnát is süthetsz. A közelben érdemes csónaktúrákon részt venni, és a környék látnivalóit is feltérképezheted. A vendégház OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhely.

Mandula Apartman Szeged

A Szeged belvárosához közel fekvő Mandula apartmanokban 10 fő fér el kényelmesen, így ha a családdal vagy a barátokkal utaznál, itt biztosan elfértek majd. A közelben több étterem és cukrászda vár, az udvaron sütögetési lehetőség is van. A ház előtt a parkolás ingyenes, a wifit szintén díjmentesen használhatod, az apartmanok OTP, MKB, és K&H SZÉP kártya elfogadóhelyek. 

Tisza-parti Horgásztanya és Üdülőház Szeged

A Tisza-parti Horgásztanya és Üdülőház közvetlenül a vízparton vár Szegeden, mindössze 20 perces sétára a belvárostól. Az 1000 m2-es kert végében folyik a Tisza, az udvarban sütögetni lehet, ráadásul a szálláshelyen saját medence is van. Az állatbarát üdülőház 4 szobával, összesen 13 férőhellyel várja vendégeit. 

Idén te is gyönyörködnél a tiszavirágzásban? Foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és figyeld a kérészek táncát a Tisza felett akár több napon át!  >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
89%
Imádom
Imádom
11%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%