Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél

2 perces olvasási idő

Ha busójárás és farsang, akkor Mohács! De ennyivel nem lehet elintézni a dolgot, mert még sok-sok programlehetőséget nyújt az ország legdélebbi Duna-parti települése. Például Mohács és környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park területére esik, és szuper tanösvényekkel, túrautakkal is szolgál. Megmutatjuk, mit érdemes itt csinálni!

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
Városháza, Mohács

Kinek ajánljuk, hogy Mohácsra látogasson?

  • A magyar népszokások iránt érdeklődőknek – a busójárás egészen páratlan élmény, és itt mindent megtudhattok róla
  • A történelem iránt érdeklődőknek, a mohácsi csata emlékhelye miatt
  • Akik kirándulni szeretnének – a város környékén a Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei, és az ártéri erdők nyújtanak klassz túrautakat
  • Akik egy hangulatos Duna-parti városban szeretnének szétnézni, elérhető közelségben a Pécs vagy Baja nyújtotta további programlehetőségekkel

2 különleges múzeum Mohácson, ahol a gyerekek sem fognak unatkozni

Busóudvar Múzeum – lessetek be a farsangi kulisszák mögé az év bármely napján

Bár a többnapos, télűző busójárásra februárban szokott sor kerülni, a Busóudvar komplexumban az év bármelyik napján megismerkedhettek a népszokással és azt is megtudhatjátok, kik voltak a sokacok.

Az interaktív múzeumban részt vehettek tárlatvezetésen, a látványműhelyben pedig a helyi kézművesek tevékenységeit is megleshetitek. De a busómaszk-faragó, és keramikus bemutatóműhelyek is tetszeni fognak!

Tudtad? Ha a Szallas.hu-val foglalsz Mohácson, a foglaláshoz kapott kedvezménykuponnal a felnőtt belépőt 13%-kal, a gyermek és nyugdíjas belépőjegyet 20%-kal olcsóbban veheted a Busóudvarba!

Busóudvar Múzeum

Hogy általában hogyan is néz ki a busójárás Mohácson, arról itt írtunk bővebben >>

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom, amely az egész országban egyedülálló helynek számít

Szerintetek milyen az, amikor a patak a házban folyik? Menjetek el a taposómalom műemlékhez, és kiderül! Ez az egyetlen fennmaradt, működőképes és látogatható malom, amely valaha a Csele patak 24 malma közé tartozott, és a zárt kerékházának köszönheti, hogy patakja a házban folyik.

Az is a különlegességének számít, hogy a világon utánozhatatlan, emberi erővel működő taposómalom-gépezet. Interaktív hely: kipróbálhatjátok a papírmerítés fortélyait, a taposómalom működését, megtekinthetitek a zsákkiállítást, hogy csak néhány dolgot említsünk. A malmot igyekeznek működés közben bemutatni a látogatóknak, ezért a legtöbb eszközt ki is lehet próbálni.

A malom látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges. Foglaljatok Mohácson szállást, és 20 % kedvezmény jár a belépőjegy árából! >>

Keressétek fel a mohácsi csata emlékhelyeit is!

A busójárás mellett Mohács legfőbb ismérve, hogy itt zajlott le 1526-ban a mohácsi csata, melynek több helyszín is emléket állít. 

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Túrára fel, várnak a Duna-Dráva Nemzeti Park kincsei!

Vadregényes vízparti erdők, különleges flóra és fauna – a Duna-Dráva Nemzeti Park varázsa egészen egyedülálló. A változatos terep a két folyónak és a park nagy kiterjedésének köszönhető: túrázhattok ártéri ligetekben, sűrű erdőkben vagy izgalmas lápvidéken.

Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park állat- és növényvilága is roppant gazdag – egy-egy túra során könnyen kiszúrhattok olyan ritka fajokat, mint a vidra, hód, szürke gém, fekete gólya, a csak itt fészkelő kincsér, vagy ha mázlitok van, még arany sakált is láthattok/hallhattok. 

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
Hód a Duna mellett

Ne hagyjátok ki a Duna-Dráva Nemzeti park látogatóközpontját se!

Ha szeretnétek egy interaktív, változatos kiállítás kereteiben megismerni a Duna-Dráva vidékét, irány a látogatóközpont. Az Ős-Dráva Látogatóközpont Szaporcán található, Mohácstól körülbelül 50 perc autóútra. Az őshonos háziállat bemutatótól kezdve, a korszerű technológiával tartott ismeretterjesztő előadáson át, a gyerekprogramokig sok mindennel várják a kíváncsi látogatókat. 

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
Ős-Dráva Látogatóközpont

Tanösvények a látogatóközpontnál:

A legjobb az egészben, hogy számos tanösvény indul a központtól, például a 3 km hosszú Ős-Dráva tanösvény, vagy a Dráva Élővilága tanösvény, ami már 14 km hosszú, de bőven megéri a túra. Ugyanis roppant változatos szakaszok váltják egymást: megismerkedhettek a nyílt vízfelületek, a part menti mocsaras területek és a vadvirágos legelők élővilágával is. Madármegfigyelő állomás, kilátó, és pihenőhely is akad, így ha kisgyerekkel vagytok, akkor is remek választás lesz.

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
A Dráva a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Még néhány a Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei közül:

  • Bárányfoki Tanösvény: A Sió töltése mellett halad a 2 km hosszú tanösvény, amit akár az Országos Kék Túra útvonaláról is megközelíthettek, gyalog vagy biciklivel. Tartsátok nyitva a szemeteket, és láthattok hódot, vidrát, szürke gémet, és még sok más élőlényt is.
  • Nagypartosi Tanösvény: Ez esik a legközelebb Mohácshoz, az indítótábla Kölked falu szomszédságában, a Duna mellett indul. Az Alsó-Duna völgy legdélibb magyarországi szakaszán 2.5 km hosszan haladhattok páratlan ártéri környezetben.
  • A gemenci erdő tanösvényei: A Gemenci erdőben sétálni olyan, mintha egy másik világba csöppenne az ember. Ez a legnagyobb összefüggő ártéri erdő az országban, és hangulatos erdei ösvényekkel, rétekkel, nádasokkal, holtágakkal rendelkezik. Kész madárparadicsom, de különféle vadakkal is összefuthattok. Számos tanösvény és vízitúra közül választhattok, erről itt írtunk bővebben >> 

2024-ben is remek programokkal vár a Mohácsi Busójárás

2024-ben február 8. és 13. között rendezik meg az ország egyik legnépszerűbb hagyományőrző programját, a Mohácsi Busójárást. A 6 nap alatt hatalmas forgatag várja a látogatókat: a 15 helyszínen több mint 140 programra és legalább 1990 beöltöző résztvevőre lehet számítani.

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél
Mohácsi busójárás

A programkavalkád február 8-án a Kisfarsanggal indul látványos farsangi felvonulással, népzenével és táncházakkal.

  • Pénteken már néptánccsoportok és népi zenét játszó zenekarok alapozzák a hétvégi hangulatot, hogy szombaton kezdetét vehesse a két napig tartó hamisítatlan farsangi mulatság. Ezen a két napon a zenés és táncos programok mellett szinte mindent megtudhattok a sokac néphagyományról és a busók történetéről.
  • Szombaton busócsoportok zenei és néptáncbemutatóját tekintheti meg a közönség, sőt, a Botos busócsoport lakodalmas menetéhez is érdemes lesz csatlakozni, majd részt venni a „Vigasság a busókkal” elnevezésű farsangi játékon.
  • Vasárnap bemutatkoznak majd a télűző busócsoportok, és nagyon látványos lesz a busók csónakos átkelése is a Dunán. A busófelvonulás után kötetlen programokkal várják a farsangolni vágyókat, és sor kerül a farsangi koporsó vízrebocsátására, valamint máglyagyújtásra és a busókkal közös táncra is.
  • Mindemellett rengeteg gasztronómiai élmény is vár itt rátok, a kicsiknek pedig gyerekműsorokkal kedveskednek.
  • A hétfő programok tekintetében már lazább lesz, de Húshagyókedden még egy utolsót táncolhattok a busókkal, és ezen a napon tartják a szintén nagyon érdekes koporsóégetést is.

A részletes program itt olvasható >>

Tipp: ne halogassátok a szállásfoglalást, mert erre a dátumra hamar elfogynak a szabad helyek!

Szállásajánló – szuper panziók és apartmanok Mohácson:

Kovács Panzió és Étterem Mohács 

Promenad Apartman Mohács

Magyar Borház Mohács

Wellness Vendégház és Lovasklub

Kulipintyó Vendégház

+Tipp környékbeli kiránduláshoz:

Azért is érdemes Mohácson megszállni, mert innen Pécs csupán egy fél óra autóval, Baja pedig körülbelül egy óra – és mindkét város számtalan látnivalóval szolgál. Sőt, annyiban hasonlóak is, hogy mindkettőnek mediterrán hangulata van, főleg a belvárosi részeken. Ha tehát kimerítettétek a Mohács és környéke nyújtotta programlehetőségeket, irány a kultúra fővárosa, vagy a halászlé városa

Látogassatok el Mohácsra, nem csak a busójárás miatt érdemes felkeresni! Még több szállás Mohácson >>

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%