Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Nagy Erdő Kisokos – Hazánk erdő fajtái + 10 remek erdei kirándulóhely tipp!

3 perces olvasási idő

Szeretsz az erdőben kirándulni, és szívesen olvasnál arról, hogy milyen erdő típusok vannak Magyarországon? Összegyűjtöttük a hazai erdőtársulásokat, és 10 erdei kirándulóhelyet, ahol megismerkedhetsz a helyi fafajtákkal, miközben friss levegőn, erdei környezetben túrázol! 

Nagy Erdő Kisokos – Hazánk erdő fajtái + 10 remek erdei kirándulóhely tipp!
Az erdei kirándulásokon megismerkedhetsz a helyi fafajtákkal

Miért fontosak az erdők?

Az erdő egy, a természeti tényezőktől és emberi beavatkozásoktól függő életközösség, amely a Földünk és a rajta élő emberek egyik életforrása. 

Olyan életközösség, amely magában foglalja a talajban élő mikroorganizmusokat, a földfelszínen élő mohákat, gombákat, lágy és fás szárú növényeket, illetve a benne élő rovarvilágot, madárvilágot és vadállományt.

Az erdők nagyon fontosak számunkra, többek között remek szén-dioxid-fogyasztók és oxigéntermelők, szabályozzák a Föld vízháztartását, illetve befolyásolják a mezo- és makroklímát is.

Nagy Erdő Kisokos – Hazánk erdő fajtái + 10 remek erdei kirándulóhely tipp!
Az erdő a Földünk és a rajta élő emberek egyik életforrása

Magyarország erdő fajtái – Milyen erdők vannak Magyarországon?

Az erdőtársulásokban a legfontosabb szerepet a fák játsszák, csoportosításuk a főbb állományalkotó fafajok, illetve a társulás természetessége szerint történik. Sajnos hazánkban már nem található olyan erdő, melyet közvetlen emberi beavatkozás nem ért. A meghatározó erdőtársulásaink az alábbiak:

  • A bükkös, amely 600 méteres tengerszint feletti magasságban, elsősorban középhegységeinkben fordul elő. Hazánkban az idős bükkösök adják a legnagyobb fatömegű erdőket.
  • A gyertyános-tölgyesek dombjaink és középhegységeink állományai, közülük a legelterjedtebb a gyertyános-kocsánytalan tölgyes és a gyertyános-kocsányos tölgyes. Állományaiba keveredhet bükk, cser, kislevelű hárs, a magas kőris is.
  • A cseres-tölgyesek nagyon elterjedt erdőtársulások hazánk középhegységeinkben és dombvidékeinken, 250–400 méter tengerszint feletti magasságokban. Fő fafajai a kocsánytalan tölgy és a cser.
  • Az ún. tölgy-kőris-szil ligeterdők a folyóinkat, nagyobb vízfolyásainkat követő erdőtársulások. Fő fafajuk a kocsányos tölgy, a magyar kôris, és a vénic szil.
  • A puhafás fűz-nyár ártéri ligeterdők alföldi folyóink alacsony árterületének társulásai. A társulások fő fafajai a fehér fűz, a fehér nyár, a fekete nyár, és a bokorfüzek.
  • A nemes nyárak gyorsan növekednek, ezért intenzíven lehet velük gazdálkodni. Termékeny talajra, talajvízre, vagy rendszeres folyókiöntésre van szükségük. 
  • A rövid vágásfordulójú akácosok fája sokoldalúan hasznosítható vezetékoszlopokhoz, talpfákhoz, szőlőkarókhoz, vagy akár tűzifaként.
  • A fenyveseknél jellemző az erdei- és a feketefenyő egymással való elegyedése, de erdeinkben luc- és vörösfenyôvel is találkozhatsz. A klímaváltozás miatt a fenyvesek a legsebezhetőbb erdőtársulásaink egyike.
Nagy Erdő Kisokos – Hazánk erdő fajtái + 10 remek erdei kirándulóhely tipp!

10 erdei kirándulóhely, ha a természet közelségére vágysz

Kékestetői Kilátó és TV torony – Kékestető

Magyarország legmagasabb pontján található a Kékestetői Kilátó és TV torony, ahonnan elképesztő a kilátás. A webkameráknak köszönhetően ráadásul akár éjjel-nappal megnézheted, milyen panoráma tárul a szemed elé. A környéken hatalmas túrákat tehetsz, családi kikapcsolódáshoz és baráti kiruccanáshoz remek program.  A Mátra elképesztően változatos növényvilággal vár, melyek méterről méterre haladva váltakoznak. Míg az alacsonyabb szinteken cseres- és gyertyán tölgyek között barangolhattok, addig a hegy teteje felé közeledve, valamint a csúcson is már igazi bükkerdő tárul a szemetek elé. 

Szállások a Kékestető közelében >>

Kékestetői Kilátó és TV torony

Bél-kő tanösvény – Bélapátfalva

A 6 km hosszú, 7 állomásból álló Bél-kő tanösvény a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomától indul és a Bél-kő 815 csúcsának kilátóhelyén fejeződik be. A távot nagyjából 1,5-2,5 óra alatt lehet megtenni, útközben információs táblák segítenek a tájékozódásban. A bükki erdőkre jellemzően itt is cseres-tölgyesek között vezet az út, majd a magasabb régiókba érve hegyvidéki bükkerdő várja a kirándulókat. A hegységben előfordulnak fenyvesek is, melyek kivétel nélkül telepített erdők.

Foglalj szállást Bélapátfalván! >>

Bél-kő tanösvény

Lombkorona sétány – Makó

A Makói Lombkorona sétány a terület környezetét és élővilágát hivatott bemutatni, érdekessége, hogy a lombkorona felső szintje felé haladva más-más élőlényekkel, faóriásokkal és hangokkal találkozhatsz. A 10 méter magasan haladó 191 méter hosszú lombkorona sétány egy függőhíddal, és egy Hagymaterasszal vár, a terasz után található 18 méter magas kilátótoronyból pedig elképesztő panoráma tárul a szemed elé. 

A legjobb szállások Makón >>

Mecseki Parkerdő – Pécs

A Mecseki Parkerdő remek választás, ha Pécs környékén szeretnél tenni egy sétát az erdőben. A két legmagasabb pontja a Misina tető és a Tubes tető. A parkerdőben zúzott köves utak haladnak, ezért családok számára is könnyen járható a terület, akár esősebb időszakban is. A kihelyezett padoknál és rönkasztaloknál megpihenhetsz, ha elfáradtál egy kicsit, közben pedig élvezheted a friss levegőt, és a természet szépségét. A Parkerdő növényvilága páratlanul gazdag. A több, mint 100 éves fák mellett, frissen telepített gyümölcsfák, mandulafa, virágos kőris és molyhos tölgy is megtalálható.

Szálláshelyek Pécs közelében >>

Mecseki Parkerdő

Dobogókői Kilátó – Dobogókő

A Dobogókői Kilátóból 180 fokos panoráma tárul a szemed elé, ezért mindenképpen vedd fel a kirándulóhelyet a bakancslistádra, ha szereted azokat a helyeket, amelyek rendkívüli kilátással ajándékoznak meg. A kilátó több túra kiindulópontja, innen indul, és ide érkezik vissza a Thirring-körút, a Rezső- és a Zsivány-körút is. A Pilisre, illetve a Visegrádi-hegységre is jellemző zárt erdőtakaróval találkozhatunk itt. A magasabb helyeken és az északi lejtőkön a fafajok többsége bükk, míg az alacsonyabb szinteken tölgyesek, néhol gyertyánok és szilfák között barangolhatunk. A tölgyek között négy faj fordul elő a térségben: kocsányos-, kocsánytalan-, molyhos- és a csertölgy. 

Foglalj szállást Dobogókőn >>

Dobogókői Kilátó

Gyadai tanösvény – Szendehely

A Naszály északi oldalában fekszik a Gyadai-rét, itt halad át a Gyadai tanösvény, amely 13 fő állomásból áll. A tanösvény egyik legizgalmasabb része a víz felett kanyargó, göcsörtös pallósor, az Óriások Pihenője, és Magyarország leghosszabb függőhídja, amely egy mély árkon vezet át. A tájékozódást a tanösvényen információs táblák segítik, ezért lehetetlen eltévedni, ráadásul 1 óra alatt be lehet járni, így gyerekekkel is bátran útnak indulhatsz. 

Szállást keresel Szendehely közelében? >>

Gyadai tanösvény

Selyem-réti tanösvény – Ócsa

Ócsa külterületén, a Nagy-Erdőben található a Selyem-réti tanösvény, amely egy hangulatos, jól jelzett, és jó minőségű sétaút a víz alatti láperdőbe, egészen a Selyem-rétig. Kerekesszékkel, biciklivel és gyerekekkel is könnyedén végig lehet rajta sétálni, útközben pedig piknikezésre alkalmas pihenőhellyel is találkozol majd. A tanösvénye különleges láperdeje égerfáknak ad otthon, melyeket gyökérzetét az év nagy részében víz borítja. A magasabban elhelyezkedő részeken ligeterdő fogadja a kirándulókat, de találkozhatunk tölgy, kőris, szilfa fajokkal is.

A legjobb szállások Ócsa környékén >>

erdő kisokos
Selyem-réti tanösvény

Szent Jakab Sétány – Dabas

A térség fafajtáinak bemutatására létrehozott Szent Jakab sétány Dabason található, a sétányt cölöpökön álló pallós út, fahidak, és kilátó egészíti ki. A sétány másfél, két kilométer hosszú, ezért a bejárása nem vesz sok időt igénybe, ám annál hangulatosabb kikapcsolódást ígér.

Szállást keresel Dabason? >>

Szent Jakab sétány

Oxigén sétaút – Lillafüred

Az Oxigén sétakörhöz a Lillafüredi Libegővel juthatsz el, a libegő egy negyed órás, közel 1100 méteres utat tesz meg, eközben a panoráma is elképesztő látvány. A csúcsról induló sétakör 7 kilométer hosszúságú, közben megismerkedhetsz a vidék állat- és növényvilágával, illetve gyönyörködhetsz a Szinva-völgyre nyíló kilátásban is. Egy lillafüredi kikapcsolódás során remek családi program lehet a bükkfák közötti sétaút bejárása minden korosztálynak. 

Szálláshelyek Lillafüred közelében >>

Várhely Kilátó – Sopron

A soproni Várhely-kilátó népszerű kirándulóhely a bámulatos panoráma miatt, innen ugyanis Sopron, a Fertő, a Mosoni-síkság, Fraknó vára, a Schneeberg és a Kis-Kárpátok vonulatai is láthatóak. A kilátó felkeresését érdemes összekötni egy soproni városnézéssel is, így akár többnapos kikapcsolódást is szervezhetsz a környéken. A kirándulás során egyszerre találkozhatunk kocsánytalan- és gyertyános tölgyekkel, bükkerdőkkel és fenyvesekkel is a telepítéseknek köszönhetően. 

Nézd meg a legjobb soproni szálláshelyeket! >>

Várhely-kilátó

Túrázás közben próbáld megfigyelni, milyen fákkal találkozol. Ha segítségre van benne szükséged, figyeld a kihelyezett információs táblákat, vagy tölts le egy fa meghatározó alkalmazást a telefonodra (pl. Terra Fa-lexikon és határozó)!

Ha kedvet kaptál az erdei kirándulós élményekhez, foglalj szállást magadnak egy erdő közelében, és élvezd a többnapos kikapcsolódást az ország legszebb részein! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%