Külföldi kalandokKastélyok és várakRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Neuschwanstein, egy mesebeli kastély Németországban

1 perces olvasási idő

Amikor először pillantottam meg a németországi Neuschwanstein kastélyt, úgy éreztem, mintha meseországba csöppentem volna. Ég felé törő tornyaival és különleges építészeti stílusával lenyűgöző látványt nyújt a sziklán magasodó kastély. Mindezt egy álmodozó királynak köszönhetjük, aki nemcsak vágyakozott egy lovagi várkastély után, hanem meg is valósította azt. Egyik hétvégén mi is útra keltünk, hogy megnézzük, milyen is élőben Németország legtöbbet fényképezett épülete.

Bepillantás a történetébe

A kastélyt Németország déli részén, az osztrák határ mellett, Schwangau területén találjuk. Bár ránézésre régebbinek tűnhet, valójában alig 140 éves, az építését 1886-ban fejezték be. A megálmodója II. Lajos, bajor király volt, aki nagy tisztelettel tekintett vissza a lovagkorra.

A mai kastély helyén a 19. század közepén még egy romos vár állt, amit az álomvilágban élő király a régi lovagvárak autentikus stílusában szeretett volna felújítani. Az álmokból aztán tervek lettek, a tervekből pedig valóság. Azonban Lajos mindössze néhány hónapig élvezhette az itt töltött időt, ugyanis 1886-ban egy állami küldöttség őrültnek nyilvánította és azonnal letartóztatta. Másnap holtan találták a Starnbergi-tóban és azóta sem lehet tudni, hogy pontosan mi történt. A kastélyt nem sokkal később megnyitották a látogatók előtt.

Megközelítés

A hegy lábához megérkezve éttermek, hotelek és egy nagy parkoló fogad minket, ahonnan már látszanak a fák közül előbukkanó tornyok. A belépőjegyet a közeli jegypénztárban tudjuk megvenni, valamint az online lefoglalt jegyeket is itt vehetjük át. Fontos, hogy a kastélynál erre már nincs lehetőségünk, ezért ha szeretnénk belülről is megcsodálni, akkor semmiképp ne felejtsük el még idelent megvenni a belépőt!

A kastély egyénileg nem látogatható, kizárólag csoportokban lehet bejutni, amelyek meghatározott időközönként indulnak. Az előre lefoglalt jegyek előnye, hogy mi választhatjuk ki, melyik időpontban szeretnénk bemenni, míg a helyszínen váltott jegynél elképzelhető, hogy várnunk kell néhány órát. Így volt ez velünk is, délután fél háromkor vettük meg a jegyeket, és már csak az öt órakor induló csoportban volt hely. Nem érdemes lekésni az indulási időpontot, mert ha lemaradunk, a következővel már nem mehetünk be.

Ezután a jegyekkel a zsebünkben egy körülbelül 30 perces séta várt ránk fel a hegyre. Ha nem éreznénk magunkban elég elszántságot ehhez a túrához, néhány euróért lovaskocsival vagy busszal is megtehetjük ugyanezt az utat.

Marienbrücke

Mivel a csoportunk indulásáig volt még több mint másfél óránk, ezért kihasználva ezt az időt a Mária-híd (Marienbrücke) felé vettük az irányt. A híd 93 méter magasban két sziklafal között ível át, alatta pedig egy 43 méteres vízesés zubog. Innen nézve a kastély egészen elképesztő látványt nyújt.

Kilátás a hídról

A túloldalra átérve egy kanyargós erdei ösvényen feljuthatunk egy sziklára, ahonnan egy másik szemszögből is megcsodálhatjuk a kastélyt. Garantáltan gyönyörű fotókat készíthetünk innen.

Varázslatos belső tér

Nem kérdés, hogy a kastély kívülről is meseszép, de az odabent látottak csak még inkább elvarázsoltak. A bejáratnál mindenki kap egy audio guide készüléket – magyar nyelven is elérhető – így jobban betekintést nyerhetünk egy-egy terem történetébe.

Hihetetlen tervezés áll a kastély mögött, több építészeti stílust is ötvöz, és ez igaz a belső terek kialakítására is. Jól megfér egymás mellett a gótika, a barokk, a bizánci és a mór stílus. A falakon többnyire Richard Wagner operáinak szereplőit és azok történeteit láthatjuk, ugyanis II. Lajos nagy csodálója volt a zeneszerzőnek. Freskókkal, mozaikokkal és aranyozott csillárokkal találkozhatunk mindenhol. Itt valóban csak a fantázia szabott határt a díszítésnek, még egy mesterséges cseppkőbarlang is helyet kapott a szobák között. Szívesen megörökítettem volna őket, de sajnos a kastélyon belül a fényképezés nem megengedett.

Kilátás a kastélyból

Nem csoda, hogy ez a lenyűgöző kastély Walt Disney-t is megihlette, és később így született meg a mindannyiunk által ismert Disney-logó. II. Lajosnak sikerült olyat alkotnia, amit évente több mint másfél millióan látogatnak meg, és ami 2007-ben A világ hét új csodája választáson egészen a döntőig jutott.

Hohenschwangau

A közelben található még a Hohenschwangau kastély, ami II. Lajos gyerekkori rezidenciája volt, valamint a Bajor Királyok Múzeuma is. Ha ezeket is meglátogatjuk, akár több napot is eltölthetünk ebben a mesebeli környezetben.

Csodás élményekkel tértünk haza, és a látogatás után kijelenthetem, hogy a Neuschwanstein kastély pontosan ugyanolyan gyönyörű, mint a képeken. Mindenképpen érdemes ide ellátogatni azoknak, akik kíváncsiak, hogy milyen egy igazi mesebeli kastély falai között sétálni.

 

/Fotók: Körmöndi Larina/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%