Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKutyás-cicás tekergésŐszi élményszüretTavaszi zsongás

Nyakas-kő, a Budai-hegység leglátványosabb sziklája

1 perces olvasási idő

Szívesen túrázol olyan helyeken, ahol a természeti kincsek mellett a bámulatos panorámában is gyönyörködhetsz? A Nyakas-kő szikláján állva úgy érezheted, hogy tiéd az egész világ! Mutatjuk, merre indulj útnak, és mit érdemes tudni a túráról.

Merre található a Nyakas-kő?

A jelentős geológiai értékkel bíró sziklaformációk Biatorbágy határában, a Tétényi-fennsík letörésénél találhatóak. Ha úgy döntesz, hogy ide kirándulsz, érdemes tudnod, hogy Biatorbágy mindössze 21 km-re fekszik Budapest belvárosától, így alig 20 perces autóút után máris tiéd lehet a turisták körében rendkívül népszerű sziklák látványa, és a mesés panoráma. 

Nyakas-kő, a Budai-hegység leglátványosabb sziklája
Nyakas-kő, Biatorbágy

Biatorbágy – Nyakas-kő túraútvonal

A közkedvelt túracélpont felkeresése remek úti cél lehet azoknak, akik a családdal, vagy a barátokkal Budapest környékén keresnek kirándulóhelyet. A sziklához, amely a jellegzetes alakja után kapta a Nyakas-kő nevet, a Nyakas-kő körút vezet, amelynek hossza mindössze 1,9 km, a szintkülönbség pedig csupán 90 méter. 

Az út bejárása alig 1 órát vesz igénybe, ezért azoknak is ajánljuk, akik nem szoktak hozzá a hosszabb túrákhoz. 

Szállást keresel a környéken?

A lapos kő tetejéről elképesztő kilátás nyílik a környező településekre, ezért mindenképpen napos, tiszta időben érdemes felfedezni a kirándulóhelyet.

Hasznos tudnivalók kirándulók számára

  • A rövid gyalogtúra könnyű útnak ígérkezik, ennek ellenére kicsi gyerekekkel csak nagyon óvatosan érdemes haladni, mert sokszor igen morzsalékos úton kell gyalogolni.
  • A gyalogút elején térképes információs tábla várja a kirándulókat.
  • Aki a sziklamászást gyakorolná egy picit, itt biztosan jól érzi majd magát, de a nehezebb útszakaszt akár ki is lehet kerülni.
  • Jeges, nyirkos időben érdemes a túrát elhalasztani.
  • A szikla tetejére csak óvatosan szabad kimászni, ugyanis nem véd korlát a leeséstől. 
  • Nyakas-kő parkoló: A Sóskút felé vezető országúton Alsómajor után balra kell fordulni egy bekötőútra, itt az út szélén leparkolhatunk az autóval. 
Nyakas-kő, a Budai-hegység leglátványosabb sziklája
Kilátás a Nyakas-kőről

Milyen látnivalók várnak a Nyakas-kő közelében?

Aki egynapos kirándulást tervez a közelben, vagy többnapos kikapcsolódáshoz választja Biatorbágy környékét, számos látnivalót fedezhet még fel. 

Mindenképpen érdemes felkeresni a biatorbágyi vasúti viaduktot, amely hazánk egyetlen páros vasúti völgyhídja, amely Pest megyében található. A vasútvonal napjainkban már elkerüli ezt a szakaszt, ami a kirándulók számára remek hír, hiszen sétányként és kilátóként funkcionál. 

Nyakas-kő, a Budai-hegység leglátványosabb sziklája
Vasúti viadukt, Biatorbágy

További kirándulásokhoz remek úti cél még a budaörsi Farkas-hegy, illetve a Szeplőtelen Fogantatás Kápolna, mindkét helyen páratlan kilátás fogad bennünket. Gyerekekkel feltétlenül célba kell venni a Budakeszi Vadasparkot, és a Törökbálinton található Kecskevilágot, mindkét hely igazi bakancslistás úti cél az állatszerető gyerekek, és szüleik számára.

Szállást keresel a közelben? 

Megtetszett a Biatorbágy környékén található látnivalók színes kínálata? Herceghalomra és Zsámbékra is feltétlenül látogass el. Utóbbi nevezetessége a híres Premontrei Kolostor.

Nincs más hátra, foglalj szállást a Nyakas-kő sziklái közelében, és élvezd a kirándulást minden évszakban! 

Ha szerettek a magasban kirándulni, akkor ezekre a panorámás helyekre is látogassatok el:

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%