Hegyek-völgyekNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos

3 perces olvasási idő

Egy varázslatos panorámáért hajlandóak vagyunk átutazni akár a fél országot, és ha már elértük az úti célt, természetesen fotók is készülnek szép számmal. Sok esetben azonban ezek egyáltalán nem adják vissza azt a lenyűgöző látványt, amiben akkor, abban a pillanatban részünk lehetett. Most összegyűjtöttünk néhányat az olyan „csúcshelyek” közül, ahol az élményeket menő fotókon is meg tudjátok örökíteni, mert nem csak a panoráma, hanem a hely (vagy annak környéke) is kifejezetten látványos.

Csúcshelyek és -panorámák, ahová megéri felbaktatni pusztán a kilátásért is

Az ország legszebb kilátója, a Prédikálószék

A Prédikálószék viselhetné az ország legszebb kilátója címet is, hiszen ehhez hasonló pazar látványban ritkán lehet részünk. Napsütésben, hóban, esőben, ködben… minden körülmények között megvan a szépsége, így szinte lehetetlen megunni.

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Kilátó a Prédikálószéken

Persze a Dunakanyar nem csak a Prédikálószék miatt kitűnő kirándulóhely, nézzétek meg a cikkünket, amiben összegyűjtöttük a Dunakanyar legszebb panorámáit:

Panorámatúra Zebegény és Nagymaros környékén

Aki belekukkantott az előző cikkbe, találkozott a Julianus barát torony nevével, ahonnét csodás a kilátás a visegrádi vár irányába. Zebegény és Nagymaros környékén azonban nem csak ez az egy hely van, ahonnét gyönyörű kilátásban lehet részünk. Bár meredek és néhol az apró, morzsalékos kövek miatt csúszós út vezet fel a Remete-barlanghoz, mégis megéri felkapaszkodni, mert varázslatos hely.

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Kilátás a Remete-barlangtól

Cuki szállások a Dunakanyarban, ha szívesen kirándulnátok többet is a környéken:

A Bükk-fennsík legszebb panorámája: Irány Tar-kő

A maga 949 méterével a Tar-kő a Bükk-vidék egyik legmagasabb hegye, ahonnét lélegzetelállító panoráma tárul a túrázók elé. A meredek sziklafalon üldögélve szinte az az érzése támad az embernek, mintha az egész világ a lábai előtt heverne.

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Tar-kő

Fantasztikus kilátás az upponyi Kalica-tetőről

Ha igazi „csúcspanorámát” szeretnénk élvezni, az upponyi Kalica-tető telitalálat lesz. Itt található Herkó páter keresztje is, aminek szimbolikus jelentősége van: a hagyomány szerint katolicizmus és a reformáció határát jelölte. A csúcsról fantasztikus a kilátás a Lázbérci-víztározóra és az Upponyi-szorosra.

Ha szívesen eltöltenétek Upponyban több napot is, a Szallas.hu kínálatában takaros kis vendégházakat találtok >>

Tökéletes hely egy romantikus naplementéhez: a salgóbányai Boszorkány-kő

A Boszorkány-kő tökéletes hely arra, hogy végigtekinthessünk a Medves-fennsíkon, vagy néhány klassz fotót készítsünk a közeli salgói várról. Ami miatt pedig kifejezetten napnyugtakor érdemes ellátogatni ide, az egy csodálatos, romantikus naplemente.

Szállásajánlatunk Salgóbányán: Ágnes Vendégház

A Mátra kevésbé ismert arca, a mátranováki Fehérszék

A riolittufa képződmények európai viszonylatban ritkaságnak számítanak, arról pedig kevesen tudnak, hogy hazánkban a kazári mellett Mátranovákon is található hasonló. A kettő egyébként alig 15 kilométernyi autóútra van egymástól így érdemes akár mindkettőt megnézni. Kétségtelen, hogy a kazári tufák látványosabbak, ám a távoli panoráma a mátranovákinál a szebb.

A környék leghangulatosabb szálláshelye: a mátranováki Trendy House 193 Apartman

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
A mátranováki Fehérszék

Vadregényes kilátó a Mecsekben: Zsongor-kő

A Mecsek hazánk déli ékszerdoboza, mely rengeteg kincset rejt. Az egyik közülük a Zsongor-kő vadregényes kilátója. Látni lehet innen Pécs városát, a Villányi-hegység vonulatait, a Tenkest és a Szársomlyót is. Megközelíteni legegyszerűbben az Éger-völgy parkolójától lehet.

Szállásajánlatunk: Kemencés Vendégház Kővágószőlősön

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Zsongor-kő

Csúcshelyek, ahol a kilátás mellett a „körítés” is pazar

A Pilis legkülönlegesebb sziklája, a Teve-szikla

A Pilisborosjenőnél található Teve-szikla környékén nem csak a panoráma mesés, hanem maga a szikla is nagyon látványos. A Kevély-hegyi Levendulamezőtől egy rövid sétával elérhető, de ha már a környéken kirándulunk, ne hagyjuk ki a szintén közeli egri vár másolatát sem!

Szállásajánlatunk Pilisborosjenőn: Malomdűlő Farmház

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Teve-szikla

Tündérek kapuja a Pilisben

A Nagy-Strázsa-hegy panorámáját egy igen különleges sziklakapu teszi a környék legmenőbb fotóhelyszínévé. Ez nem más, mint az úgynevezett Tündérkapu, ami valójában a Strázsa-barlang legnagyobb bejárata. A legendák szerint ezek a kapuk világok közötti átjárók voltak, melyeken tündérek közlekedtek. Ha a kapun átlépve nem is csöppenünk egy másik világba, a látvány mindenképpen mesebeli.

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Strázsa-hegyi barlang

Kirándulás a főváros egyik legnagyobb mészkőbányájában, a Róka-hegyen

A Róka-hegyi kőfejtő kedvelt úti cél a fővárosban élők körében, nem véletlenül nevezik több helyen is „Budapest Grand Canyonjának”. Nos, a becenév azért erősen túlzó, de ha ehhez hasonló elvárások nélkül érkezünk, garantáltan bele fogunk szeretni a hely különös hangulatába. Az érdekes sziklaformációk és a fővárosra nyíló panoráma szuper kombináció, úgyhogy ne hagyjuk ki ezt a programot, ha egyszer erre visz az utunk!

Hangulatos panoráma kő gombával a Visegrádi-hegységben

A Pomázhoz közeli Petőfi-pihenő népszerű kilátóhely, amit még különlegesebbé tesz az itt látható Gomba-szikla, vagy más néven Napóleon kalapja. (Ne keverjük össze a piliscsabai Gomba-sziklával, a kettő nem ugyanaz!) A pihenőtől csodás a panoráma Pomáz és Szentendre felé, az érdekes gomba alakzat pedig még egyedibbé teszi.

Szállások Pomáz környékén >>

„Csúcshelyek”, ahol a panoráma és az ahhoz vezető út is varázslatos
Gomba-szikla, más néven Napóleon kalapja

A legmenőbb hely a tétényi-fennsíkon: a Nyakas-kő

A Biatorbágyhoz közeli Nyakas-kő kihagyhatatlan, ha szép kilátásra, és igazán menő fotókra vágyunk. A különleges formájú szikla tetejére a bátrabbak ki is merészkedhetnek, óriási élmény.

Szállásajánlatunk Biatorbágyon: Hotel Pontis

Nyakas-kő

Látványos sziklakatlan Úrkútnál

Az ajánlónk következő állomása egy egyedülálló hely, ahol nem a távoli tájat érdemes kémlelni, hanem sokkal inkább a körülöttünk lévő környezetet. A Csárda-hegyi vagy más néven úrkúti őskarszt nem csak a Bakony, hanem az ország páratlan geológiai csodája is.

Ha bővebben is olvasnátok róla, az alábbi cikkünkben sok érdekességet mesélünk:

Hegyestű, a Balaton-felvidék ikonikus helye

A Balaton-felvidék geológiai különlegességek valóságos tárháza, elég csak a Szent György-hegy monumentális bazaltoszlopaira, vagy a Káli-kőtengerre gondolnunk. Azonban, ha csúcspanorámáról van szó, akkor amit mindenképpen ki kell emelnünk, az nem más, mint Hegyestű, aminek a tetejéről lélegzetelállító a panoráma, de az érdekes formájú bányafal lentről sem hétköznapi látvány.

Ha egy igazán különleges hangulatú helyen szeretnétek megszállni, ajánljuk a monoszlói Káli Kult Balaton Vendégháza.

A Papsapka-kövek és Csobánc vára

Bevallom, a helyről korábban én se hallottam, pedig igazán klassz túra lehet a hatalmas „kőlepényeken” végigmenni. A Csobánc lábánál található Papsapka-köveket hivatalosan Kőmagasnak nevezik, de az előző sokkal találóbb. A túra során ne csak a lábunk elé nézzünk, érdemes néha felpillantani, mert a Csobáncra és a várra is remek kilátás nyílik egyes részekről.

Papsapka-kövek

A Balaton egyik legszebb természetes kilátóhelye, a Magaspart

A balatonakarattyai Magaspartot, annak is kifejezetten a Kisfaludy-sétányát sokan nevezik „tengerlátópartnak” is, mert az innen elénk táruló balatoni panoráma kissé a végeláthatatlan tenger látványára hajaz. Ha a magasból már kigyönyörködtük magunkat, érdemes a Magaspart löszfalát alulról is megnézni, bár ehhez talán érdemesebb a balatonkenesei részt választanunk, ahol a falba vájva szép számban találhatók az úgynevezett tatárlikak. Kenesén található a Tátorján tanösvény is, ami szintén jó program, ha kicsit többet szeretnénk megtudni a környékről.

Balatonakarattyai szálláskínálatunk >>

Balatonakarattyai magaspart

Kazári riolittufa, ami igazi ritkaság

A kazári riolittufához hasonló alig 6 helyen látható a világon, Európában pedig csak a törökországi Kappadókiában van hasonló geológiai képződmény. Ha megnéztük a mátranováki Fehérszéket és tetszett, ezt a helyet semmiképpen ne hagyjuk ki!

Kazári riolittufa

Különleges sétány a Nagyharsányi Szoborparknál

A Villányi-hegységhez tartozik a 442 méter magas Szársomlyó hegy, melynek keleti oldalán található a Nagyharsányi Szoborpark. Az itt kialakított Kikerics panorámasétány a sziklafalon vezeti végig a látogatókat, ahonnét nem csak a szoborparkra, hanem a Villányi borvidék szőlőire is pazar kilátás nyílik.

Szállásajánlatunk Nagyharsányban: Retro Blue Vendégház

Kirándulás a Mecsek legérdekesebb szikláihoz, a Babás Szerkövekhez

Ahogy már az elején is említettük, a Mecsek egy igazi ékszerdoboz, így mi mással zárhatnánk a listánkat, mint az itt található Jakab-hegy déli lejtőjének különleges sziklaalakzataival, a Babás-szerkövekkel. Nem csupán fantasztikus csúcspanoráma vár itt ránk, hanem mindezt még megspékelte a természet némi extrával, hogy a lehető legmenőbb fotókkal és legszebb élményekkel térhessünk majd haza.

A legenda szerint az érdekes alakú kövek két lakodalmas menet kővé dermedt tagjai, ugyanis volt 2 család, akik folyton versengtek egymással. Miután egy szegény koldust mindketten elhajtottak, az megátkozta őket, hogy mikor a legboldogabbak lesznek, akkor váljanak kővé. Nem kellett sokat várni, a 2 család egy-egy leánygyermeke egy napon ment férjhez, és a nászmenet éppen ott találkozott, ahol ma a Babás-szerkövek állnak. Egyik örömapa sem volt hajlandó a szűk úton kitérni egymás elől, így azt találták mondani, inkább váljanak kővé. A kívánságuk pedig teljesült.

Babás-szerkövek

Ha nektek is van egy jó tippetek, hol található még az országban hasonló, varázslatos panorámával rendelkező hely, osszátok meg velünk, ha pedig a mi listánkon találtatok olyat, ahol még nem jártatok, nézzétek meg azt!

Még több csúcs hely Budapesten és a környékén:

(Fotók: Bene Marianna, Martin Edit, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%