HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Napfény, homokos tengerpart, fesztiválok – nyaralás Split városában

1 perces olvasási idő
Split látnivalók: tengerpart és kikötő
Split, Horvátország

Mi a közös Diocletianus római császárban és Goran Ivanišević-ben? A néhai római császárról nem tudjuk, hogy ismerte volna a teniszt. Ellenben mindketten szorosan kötődnek Dalmácia központjához, Splithez. Split sajátos hangulatú, egész éves desztináció. Felsorolunk néhány okot, amiért érdemes Horvátország második legnagyobb városába utazni.

1. Történelmi érdekességek Split városáról

Split voltaképpen létét és legnagyobb idegenforgalmi attrakcióját Diocletianusnak köszönheti. A III. század végén a császár pazar palotát építtetett majd’ 40 ezer négyzetméteren. Diocletianus palotája később a város magja lett. Split a XII. század elejétől mintegy 180 év alatt többször is állt magyar fennhatóság alatt.  Leginkább a tatárok elől menedéket a városban találó IV. Bélát szoktuk Splittel kapcsolatban emlegetni, és két, a székesegyházban nyugvó lányát. Az azóta eltelt évszázadok alatt sokat látott Split mára egyedi hangulatú, lüktető nagyvárossá érett.

Split látnivalók: tengerpart és kikötő
Split, Horvátország

Split parti sétányától a halpiacig

A Szent Domnius székesegyházat eredetileg Diocletianus mauzóleumaként építették. Középkori tornya Split látképének meghatározó eleme, a város élettel teli parti sétánya, a Riva fölé magasodva.  A Riva számtalan kávéháza és étterme közt mindenki talál ízlésének megfelelőt. Teraszukról a tengert csodálhatjuk. Apropó, tenger! Minket, szárazföldieket csodálattal tud eltölteni egy nyüzsgő halpiac látványa. Az Adria szinte összes „gyümölcse” beszerezhető a 120 éves spliti halpiac szecessziós épületében. Ha nem is vásárlunk, térjünk be, biztos, hogy egy élménnyel gazdagabban jövünk ki!

Split, Horvátország

Múzeumok és fesztiválok Splitben

És még mindig tenger: a Gripe erődben találtható Horvát Tengerészeti Múzeumban könnyedén eltölthet az ember pár órát. A tudomány, az érzekszervekkel felfogható világ csodái várnak az Érzékek Múzeumában. Ivan Meštrović, a XX. század egyik legismertebb horvát származású szobrásza szintén kötődik Splithez. Emléket a Meštrović Galéria őrzi. Július közepétől tart egy hónapon át a Spliti Nyári Fesztivál. A gazdag programkínálatban a klasszikus zenétől a jazzig sok minden megtalálható. Ennél rövidebb, de velős a július 12-14 között zajló Ultra Europe elektronikus zenei fesztivál.

Szállást keresel a horvát tengerparti városban? >>
Split, Horvátország

Kirándulások Split környékén

A kikötőváros Splitből érdemes kihajózni a környező szigetvilágba. Alig kétórányi hajóút Hvar szigete. A levenduláról, olajfáiról és borairól is ismert sziget azonos nevű fővárosa mellett érdemes meglátogatni Horvátország legrégibb városát, Stari Gradot. A hajóval szintén elérhető Vis szigetét igazán különlegessé egy földalatti tengeralattjáró kikötő teszi. A II. Világháború után épült kikötő ma már látogatható. Szintén Visen működött egykor a későbbi jugoszláv vezető, Tito partizán parancsnoki harcállása.

Split, Horvátország

Strandok Splitben és környékén

Splitben és a környékén számos jól felszerelt strand várja a fürdőzni vágyókat. Horvátország tengerpartjainak szépségét tagoltságuk adja, de Dalmáciában akadnak nagy kiterjedésű homokos strandok is. A Splittel szemközti Brać szigetén Bol az ún. Aranyszarvon kínál igen kedvelt, homokos partszakasz. A valaha kalóztanya Omiš sekély, homokos strandjait Horvátország legnépszerűbbjének tartják. Különösen ideális kisgyermekes családok számára.

Még több homokos tengerpart Hortvátországban >>

Brac, Horvátország
Brac-sziget

Szállások Splitben

A szallas.hu Splitben is széles szálláshelyek széles választékát kínálja. Több mint 300, önellátó apartmanból választhattok. Szintén foglalhattok wellness szolgáltatásokat is kínáló hoteleket a városban és környékén a szallas.hu oldalán! Kiemelnénk a Charming Apartment in Centert. A két hálószobás apartmanban 6 fő fér el. 5 perc sétára a Riva, a Diocletianus-palota valamint a homokos tengerpart, Bacvice.

A tengerre néző Apartment Milina szintén hat főt fogad. A házhoz ingyenes parkoló is jár. A strandok pár száz méterre találhatók.  Szintén hatfős a Resort’ s Place . Az apartman közelében négy népszerű strand is található.

Nézz körül a tengerparti szálláshelyek között és válaszd ki a nyaralásod helyszínét! >>

Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
50%