Vidéki vendégségCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Alpaka Panzió és Farm az Őrség szívében

1 perces olvasási idő
Alpaka Panzió, Kisrákos

Tudtátok, hogy az Őrség szívében, Kisrákos mellett található egy alpaka farm? És azt, hogy a farmtól nem messze akár meg is szállhatunk az Őrségi Patakparti Alpaka Panzióban?

A különleges dél-amerikai állatokról és az őrségi szálláshelyről Könye Katalin tulajdonossal beszélgettünk.

Őrségi Patakparti Alpaka Panzió

„A panzió az Őrség szívében helyezkedik el, közel Őriszentpéterhez, az Őrség központjához, de mégis távol a nyüzsgéstől” – tudjuk meg Katalintól.

Őrségi Patakparti Alpaka Panzió

„A hely és környék idilli, erdő és patak mellett, óriási zöldövezetben vagyunk és még szomszédaink sincsenek. A szálláshely kiválóan alkalmas a városi nyüzsgésből menekülő emberek számára: minden szoba ablaka a kerti tóra néz, ezért szinte kézzel fogható a csend.  Az erdőben kialakított padok, asztalok, hintaágyak, függőágyak biztosítják a kényelmet.”

A panzió környezete nyáron…

…és télen!

A szálláshelyen összesen 11 önálló fürdővel rendelkező, televízióval, wifi-vel felszerelt szoba található, de aludni nem csak ezekben a szobákban lehet: „Külön érdekesség a Lombház, amit a lombkoronákra építettünk és nagyon népszerű a vendégeink körében.”

Szállás a fák lombjai között

Kilátás a Lombházból

 

Őrségi Patakparti Alpaka Farm

Katalin és családja néhány évvel ezelőtt gondolt egy nagyot és alpakák tenyésztésébe kezdett. A család üzemelteti a panziótól 3 km-re található őrségi különlegességet, az Őrségi Patakparti Alpaka Farmot, melyet egyre többen látogatnak az ország minden részéből.

A panzióhoz közel, kb. 4 km-re fekszik az alpaka farmunk, amit egy kellemes erdei sétával is meg tudnak közelíteni a vendégeink”- meséli Katalin.

A birtokot átszeli a Szent Jakabi patak, mellette egy tavirózsáktól pompázó tó, egy kisebb aranyhalas tavacska és három forrás található, ebből isznak az állatok is. A környezet igazán idilli, a legelőről induló domboldal bükkös, szurdokos erdőt nyár végétől ciklámen mező borítja. Tavasszal a kertben több száz mocsári gólyahír rikít sárga virágával.

Nemcsak alpakák legelésznek a birtokon

„Az alpakákat hobbiból tartjuk, szabad környezetben, nagy területen. Semmi nincs rájuk kényszerítve, szabadon mozognak és azt tehetik, amihez csak kedvük van. Vendégeink nagyon szeretik őket, van, aki többször is meglátogatja a farmot. Az állatok Dél-Amerikából származnak, de az őrségi klíma nagyon jó nekik, hisz mindig biztosított a zöld legelő és a jó takarmány. Intelligens, kedves jószágok.”

Mit kell tudni az alpakáról?

Az alpaka (Vicugna pacos) egy háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle.

Elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén rendkívül nagy mennyiségű alpakát tenyésztenek (itt él a világ hárommilliós alpakaállományának mintegy 99%-a), de más latin-amerikai országokban, Észak-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is megjelentek kisebb tenyészetei. Gazdasági haszna mellett jámbor és tiszta természete miatt az alpaka egyre gyakoribb házikedvenc. Nyugodt, barátságos természete miatt terápiás állatként is használják.

A panzió ideális lehet kisgyerekes családok részére, de a felnőttek is garantáltan jól fogják érezni magukat az őrségi környezetben. Az alpaka farm látogatása pedig óriási élményt nyújt mindenkinek, ha a környéken jártok, ne hagyjátok ki!

Szállásfoglalás és további információk a helyről ⇒

Választható program az Őrségben

(fotók: Őrségi Patakparti Alpaka Panzió – Könye Katalin)


 

Még több látnivalót keresel az Őrségben?  

Ide kirándulj tavasszal!

 

 

 

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%