Romantikus búvóhelyekCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon

2 perces olvasási idő

Tudtátok, hogy turisztikai szempontból Budapest szlogenje a 19. század végén az volt, hogy „a kelet Párizsa”? Budapest és Párizs közt sok a hasonlóság, elsősorban az építészet tekintetében. Ha nagyvárosi, romantikus párizsi hangulatra vágytok, netán Provence levendula mezeire, eláruljuk, hogy nem kell átlépnetek az országhatárt! Helyek, amik megidézik a francia eleganciát: párizsi hangulat Budapesten és provence-i szállások Magyarországon – tartsatok velünk!

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Párizsi hangulat Budapesten

Kihagyhatatlan helyek itthon, Franciaország helyett:

1. A magyar Champs-Élysées: a palotákkal szegélyezett Andrássy út

Sok a párhuzam Párizs leghíresebb sugárútja és az Andrássy út között. Bár míg a Champs-Élysées „csak” 1.9 km hosszú, addig a mi Andrássy utunk 2310 méter hosszan nyújtózik Budapest belvárosa és a Városliget között. A Champs-Élysées az impozáns Diadalívhez fut ki, de nekünk sem kell szégyenkeznünk: az Andrássy út a gyönyörű Hősök terébe csatlakozik. 

Sőt, mivel a Hősök tere, a sugárút, és az alatta futó Milleniumi Földalatti Kisvasút a UNESCO Világörökség részét is képezik, így mondhatni, 1-0 ide. (Érdekesség, hogy az európai kontinensen ez volt a legelső földalatti kisvasút, így igazi történelmi kincs rejtőzik az Andrássy alatt.) 

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Párizsi hangulat az Andrássy úton

A két sugárút hasonlósága még a központi elhelyezkedés és a méretek mellett, hogy luxus butikok, éttermek, és elegáns polgárházak, paloták szegélyezik őket. Ha tehát európai hangulatra vágytok, sétáljatok végig az Andrássyn, térjetek be egy-egy kávézóba, utazzatok a földalattival és persze a Hősök tere se maradjon ki!

2. Párizsi hangulat Budapesten: irány a Várnegyed

A Várnegyed önmagában is Budapest egyik legszebb része, de ha elegáns francia fílingre vágytok, akkor is tökéletesen megállja a helyét. A régi épületek, a szűk és macskaköves utcák mind emlékeztetnek Párizs egyes részeire. Nappal a lenyűgöző panoráma miatt érdemes meglátogatni, este pedig a kivilágítás miatt. Nem beszélve a különleges (és nem kifejezetten olcsó) éttermekről, cukrászdákról, ahova betérhettek egy-egy finomságra, és amik még inkább a külföldi atmoszférát erősítik.

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Kiülős vendéglő a Várnegyedben, háttérben a Mátyás-templom

3. Budapest utcái a francia életérzésért

Hogy konkrét utcákat is megnevezzünk a belvárosban az Andrássy mellett, íme néhány hely a teljesség igénye nélkül, ahol a párizsi hangulat megelevenedhet:

  • Az Opera körüli utcák, például a Dalszínház utca (sőt valójában Terézváros nagy része idesorolható)
  • A Magyar Nemzeti Múzeum körüli, régi bérházakkal teli utcák, például a Bródy-utca
  • Duna-korzó: Párizsban a Szajna mentén húzódnak a hangulatos sétányok, nálunk a Duna rakpartja kínál csodás kilátást
  • A Váci utca és a belé torkolló Régi posta utca
  • Párizsban is egymást érik a régi templomok, katedrálisok, de a Szent István bazilikához vezető Zrínyi utca verhetetlen – még a világ legszebb utcái közé is beválogatták! A környező utcák is ideértendők, például a hangulatos Sas utca.
Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Váci utca

4. Budapest legelegánsabb kávézója a New York-palotában

Oké, a névben New York szerepel Párizs helyett, de ez mellékes. A palotába lépve egy igazi luxus időutazáson vehettek részt, hiszen mindenhol a 19. század pazar eleganciája fogad. A Kávéház 1894-ben nyílt meg, és egy ideig a magyar irodalom fellegvára is volt. Sütizzetek, kávézzatok ott, ahol anno Ady Endre vagy Molnár Ferenc! Érdemes előre foglalni asztalt.

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
New York Kávéház

Válasszatok egy elegáns budapesti szálláshelyet! >>

5. Mintha egy francia lovagi kastély lenne: Andrássy-kastély

Magyarország legszebb kastélyai közül a tiszadobi Andrássy-kastély az egyik legkülönlegesebb. A középkori várkastélyok mintájára épült, de a romantikus mesebeli lovagkastélyokat juttatja az ember eszébe. A neogótikus kastélyt állítólag Sissi, azaz Erzsébet királyné iránti tisztelete jeléül építtette gróf Andrássy Gyula. A kastély körül elterülő park is szót érdemel, szinte egy mini Versailles-kertre emlékeztet. Sajnos 2020. november 1-től felújítási munkálatok miatt zárva, de amint megnyitják, nézzétek meg, és egy varázslatos, letűnt kor világában találjátok majd magatokat! 

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Andrássy-kastély

6. Dél-franciaországi levendula mezők – Tihanyban

Ha Provence, akkor levendula mezők, na de itthon mi a helyzet? Hát mi lenne, nekünk is megvannak a saját gyönyörű levendulamezőink! A legismertebb Tihanyban található, de a szintén Balaton-menti Kőröshegy levendulamezői is egyre kedveltebbek. Sőt, a Veszprém megyei Dörgicse nevű kis települést is érdemes megjegyeznetek, ha már most tervezitek a következő levendulaszüretet. Persze a levendulákkal borított mező nem minden, az élmény része még a pazar táj is, kilátással és romantikus vidéki hangulattal – ez pedig mind megtalálható itthon.

Tiszta Franciaország! Párizsi hangulat Budapesten, és provence-i szállások Magyarországon
Tihanyi levendulamező

Provence-i szállást kerestek Magyarországon? Mutatjuk, milyen is az a provence-i stílus

A Provence-vintage stílus jegyében számos szállás található Magyarországon, de mit is jelent ez? Röviden: egyfajta vidéki, légies, könnyed eleganciát. Jellemzőek a letisztult vonalak, a természetesség és a kerti hangulat. Általában dominál a rusztikus berendezés és a fából készült bútorzat. Többnyire világos, meleg színek harmóniája fogad, például a fehér, levendula-lila vagy a bézs, de a virágminta is jellemző. Az a jó, hogy ilyen helyen sokkal nyugodtabban lehet pihenni, mint ahol zsúfolt berendezés vagy rikító színek kavalkádja fogad! 

Francia szállás Magyarországon? Miért is ne! 7 romantikus „magyar Provence” szállás:

Vidéki Porta Vendégház Herend

A herendi Porcelán Manufaktúra közvetlen közelében vár a Vidéki Porta, melybe belépve egyből megérzitek majd, hogy a helynek saját szíve-lelke van. Meleg hangulat és harmonikus enteriőr fogad, a régi bútorokat pedig kézzel készítették. A mesés vidéki táj csak a bónusz!

Miniúr Udvarház Felsőpetény

Vidéki, kandallós, rusztikus szállás, ahol a fa jelenléte természetességet kölcsönöz a helynek, miközben a dekoráció francia eleganciát sugall. Ami a birtokot illeti, hasonlíthatjuk Provence-hez vagy akár Toszkánához is, mindegy, a lényeg: lélegzetelállítóan szép! És még szauna is van.

Zsadányi Vendégház Tállya

Egy darabka hazai Provence Tállyán, a tokaji borvidék egyik legtermékenyebb településén. Az exkluzív, tetőtéri szobákban összesen 9 fő fér el. Ismerjétek meg a falusi élet szépségeit és kóstoljátok a legfinomabb borokat ezen a pazar szálláson!

Provence Birtok Decs

Az egyik legjobb Provence szállás Magyarországon: itt szinte elfelejtitek, hogy itthon vagytok! 3 házban szállhattok meg: a Levendulában, a Muskátliban, és a Citromfűben. Ha a rusztikus berendezés, a hangulatos terasz és a dézsafürdő nem lenne elég, ott van még a gyümölcsfákkal teli virágoskert és a lovarda is, nem beszélve a közeli Szekszárd borkülönlegességeiről.

Provence Apartman Visegrád

Még hogy Visegrád nem hasonlít Provence-hez! Na jó, a hegység talán nem, de ez a szállás igen. A letisztult, világos szobák mellett egy roppant hangulatos wellness részleg is csak arra vár, hogy birtokba vegyétek. Összesen 2 apartman van, és az ár a bőséges büféreggelit is tartalmazza.

Ribizli Vintage Vendégház Parád

Egy kifinomult, mégis otthonos szállás, melynek a kertje a mátrai dombokig nyúlik, és ahol illatos virágok tarkítják a tornácot. 2 apartmannal vár titeket, ízléses szobákkal, és hatalmas kerttel, ahonnan fényszennyezés híján fantasztikusan láthatók az esti csillagok. De egy romantikus napnyugtát sem hagynánk ki a helyetekben.

Romantikus Kisházikó Balatonfüred

Menekülj el a pároddal a világ elől, ez a romantikus szállás csak a tiétek lesz! Mindössze 2 főt fogad ugyanis a Kisházikó, ahol ízléses szobára és gondozott virágoskertre számíthattok. Ha mégis vágytok a nyüzsire, csak sétáljatok be Balatonfüred központjába, ahol tovább folyhat a romantikus programok sora.

Fedezzétek fel a párizsi hangulatot és a magyar Provence-t itthon! Böngésszetek még több szállás közt >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%