Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!

2 perces olvasási idő

Szeretnétek egy kis fényűzést csempészni a hétköznapokba? Látogassátok meg Magyarország legszebb kastélyai közül valamelyiket! Az elegáns, ódon falak és a díszes bútorok a múltról mesélnek, a csodaszép kastélyparkok pedig romantikus sétára invitálnak. Nincs is annál izgalmasabb, mint bekukkantani a kulisszák mögé, hogyan is éltek régen a nemesek. Íme a 10 legszebb kastély Magyarországon!

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon

A fertődi kastély

Az elején le kell szögeznünk, hogy nem volt könnyű összeállítani a listát, mert hazánkban tíznél több olyan kastély is van, amiről elmondható, hogy a legszebbek közé tartozik. Ugyanakkor megpróbáltuk leszűkíteni a kört, és reméljük, segítségként szolgál, ha nem tudnátok eldönteni, melyiket érdemes felkeresni!

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
Esterházy-kastély, Fertőd

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Nem kérdés, hogy Sisi, azaz Erzsébet királyné ízlése kifogástalan volt. A 18. században épült Grassalkovich-kastély hazánk egyik legszebb barokk építménye, egyúttal Sisi pihenő rezidenciája volt. Szerencsére még ma is régi pompájában tündököl, és a hatalmas kastélykerttel együtt látogatható. Díszterme kiváltképpen lenyűgöző, előszeretettel tartanak itt esküvőket. Megnézhetitek a királyi lakosztályokat, az Erzsébet királyné emlékkiállítást, a Habsburg képgalériát, és minden érdekességet megtudhattok a kastély történetéről. Aztán tegyetek egy nagy sétát a csodaszép parkban!

Foglaljatok szállást Gödöllőn, és 20% kedvezményt kaptok a kastély belépőjére! Gödöllői szállások >>

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
A gödöllői kastély homlokzata

Schossberger-kastély, Tura

Üdv a magyar Roxfortban! Sokak szerint ugyanis a Harry Potter-féle mágusiskolára hasonlít a turai kastély, ahol mellesleg sok-sok filmet és videoklipet forgattak már. Tény, hogy egészen sajátos külseje és hangulata van. Nem biztos, hogy halloween éjszakáján bemerészkednénk a kertjébe! Bár ez főleg az elmúlt években volt igaz, amikor még meglehetősen elhagyatott állapotban volt. Viszont mostanra felújították, és idén már ismét látogatható, rendezvényközpontként funkcionál.   

Foglaljatok szállást a turai kastély közelében >>

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
A turai kastély a felújítás előtt

Szeretnétek megnézni, hogy néz ki ma a felújított kastély? Itt írtunk bővebben róla >>

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Ha 4 szóval kellene jellemezni a Károlyi-kastélyt, azt mondanánk: elegancia, kultúra, történelem, és gasztronómia. A neoklasszicista kastély a 19. század óta sok-sok funkciót betöltött már, az orosz katonai tábortól a gyermekotthonig. Manapság kiállításoknak ad otthont, meg lehet nézni a termeket és a könyvtárat is. De nem csak a lenyűgöző épületegyüttes érdekes, hanem az azt körülvevő hatalmas park és arborétum is. Őshonos és egzotikus fák, valamint egy csónakázó tó is várja a látogatókat. És hogy mit keres itt a „gasztronómia” kifejezés? A francia és magyar konyha á la carte ételeivel várják a vendégeket!

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

TIPP: Szálljatok meg a Károlyi-kastélyban! A Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant az egyik legjobb kastélyszálló Magyarországon, páratlan környezetben pihenhettek.

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
A Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant egyik szobája

Esterházy-kastély, Fertőd

Laknátok olyan helyen, ahol összesen 126 szoba van? Valószínűleg állandóan eltévednénk a saját otthonunkban. Mindenesetre az Esterházy-család ilyen grandiózus és impozáns kastélyban élt, és nekik köszönhető, hogy ez hazánk egyik fő kulturális központja volt. A rokokó díszítésű termek manapság is számos kulturális programnak adnak otthont. A hatalmas épületegyüttest nem hiába emlegetik a magyar Versailles-ként is. Egyszer mindenképpen el kell látogatni ide!

Fertődi szállások >>

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
Az Esterházy-kastély Fertődön

Széchenyi-kastély, Nagycenk

Valljuk be, Széchenyi István irigylésre méltó helyen lakott. A nagycenki Széchenyi-kastély ma is megőrizte régi eleganciáját, nem beszélve a kastélybirtokról; az építmény előtt elterülő udvar egy mini Versailles-kertre emlékeztet. A szimmetrikus, formára vágott sövények és az ösvények közt igazi élmény sétálgatni. A kastélyban a hetvenes évek óta Széchenyi István Emlékmúzeum működik, 2016 óta pedig nemzeti emlékhelynek számít.

A nagycenki Széchenyi-kastély

Tudtad? A fertődi kastély és a nagycenki kastély csupán 15 km-re van egymástól: miért ne kötnétek össze a kettőt egy kalap alatt? A kastélylátogatást pedig koronázzátok meg egy soproni városnézéssel!

Szállások Sopronban >>

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Ismeritek ezt a Tudor stílusú kastélyt Székesfehérvár mellett? A Nádasdy-kastély a 19. században épült, és a kor mesterei készítették a csillárokat, faburkolatokat, és a festett üvegablakokat, melyek mind különlegessé teszik. A kastélybirtok is gyönyörű, még egy mesterséges tó is helyet kapott benne. Bár jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram keretében felújítás alatt áll, érdemes lesz visszatérni jövőre, vagy amikorra a tervek szerint elkészül, mert megszépülten fogja várni a látogatókat! 

Nádasdy-kastély

Addig is van egy közeli kvázi-kastély, amit mindenképp meg kell nézni személyesen: a székesfehérvári Bory-vár, ami egy mágikus világba kalauzol, és úgy emlegetik, hogy ez „a magyar Tádzs Mahal.”

Segítünk szállást találni Székesfehérváron >>

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Tudjátok, miért van éppen 365 ablaka a dél-alföldi Wenckheim-kastélynak? Azért, mert a kastélyt építtető Wenckheim Frigyesnek és Wenckheim Krisztinának kifejezett kérése volt, hogy annyi ablak legyen, ahány nap van az évben. Ezt a gondolatmenetet folytatva éppen annyi szoba van, ahány hét egy évben, azaz 52, és annyi bejárat, ahány évszak – 4. Egy szó, mint száz, nem aprózták el! Kápolna, télikert, női zeneszalon, könyvtár, minden van itt. A neoreneszánsz stílusú épületegyüttest egyébként nem kisebb név tervezte, mint Ybl Miklós. Várhatóan 2020 decemberéig felújítás alatt áll, de amint látogatható, írjátok fel a bakancslistára, mert igazán fantasztikus hely.

Wenckheim-kastély Szabadkígyóson

Kössétek össze a kastélylátogatást egy wellness hétvégével Gyulán, egy negyedóra onnan autóval!

Az összes szuper szállás Gyulán >>

Károlyi-kastély, Nagymágocs

Ismét egy Károlyi-kastély, ezúttal Nagymágocs településen, nagyjából félúton Szentes és Orosháza között. Amint a kastély előbukkan a fák közül, a park felől közelítve, rögtön feltűnik hatalmas mérete és lenyűgöző szépsége. Eklektikus, neoklasszicista stílusú, az épületrészek mind eredeti állapotban maradtak fent. A parkban pedig a fenyők és sétányok közt 18. századi barokk szobrokra bukkanhattok. Manapság szociális otthonként működik, de nincs elzárva a publikum elől: a kastély előzetes bejelentkezéssel, a park pedig szabadon látogatható.

TOP 10 legszebb kastély Magyarországon: elegancia, luxus, időutazás!
Károlyi-kastély, Nagymágocs

Szállások Nagymágocs környékén >>

Ismeritek ezt a különleges kastélyszállót? A Kincsem Kastély Szőlőbirtok egy kísértetházból lett luxus kastélyszálló a Tokaji borvidéken >>

Andrássy-kastély, Tiszadob

Az egyik legesztétikusabb kastélyunk, amely a középkori lovagi várkastélyok mintájára épült. De nem kizárt, hogy a Disney-mesék varázslatos, romantikus kastélyait juttatja eszetekbe. A legenda szerint gróf Andrássy Gyula Erzsébet királyné tiszteletére építtette, akihez állítólag gyengéd érzelmek fűzték. A kastély neogótikus tornyai és csodaszép parkja 2015 óta várja a látogatókat, amikor is felújításon esett át. A kastélyban helyet kapott kiállítások tárlatvezetéssel tekinthetők meg.

A tiszadobi Andrássy-kastély 2020. november 1-től kezdődően felújítási munkálatok miatt bezárja kapuit.

2020. október 31-ig a kastély és az étterem is zavartalanul üzemel és várja vendégeit.

Foglaljatok a Tisza-partján! A tiszadobi szállásokat itt találjátok >>

Andrássy-kastély, Tiszadob

Festetics-kastély, Keszthely

Az egyik legismertebb és leglátogatottabb kastély a listáról, Keszthely egyik fő látványossága – és joggal. Összesen 5 épületben, 6 állandó kiállítás közül szemezgethettek, és az a jó, hogy a gyerekek sem fognak unatkozni. Itt található például Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása, de a vadászati múzeum és a hintókkal teli kocsiház is sok-sok érdekességgel szolgál. No persze mindez csak azután következhet, hogy megnéztétek a híres, csili-vili tükörtermet és a magánkönyvtárat. Ha igazi luxust szeretnétek látni, a Festetics-kastély kihagyhatatlan program!

Foglaljatok Keszthelyen, és 20 %-al olcsóbban vehetitek a belépőt a kastélyba! >>

A Festetics-kastély

Nektek melyik a kedvencetek? Válasszátok ki a számotokra legkülönlegesebbet, és merüljetek el a régi nemesek életében! Ha pedig nem éritek be egy sima látogatással, van egy szuper ötletünk – foglaljatok szállást magatoknak oda, és töltsetek el pár éjszakát a kastélyban! Itt megmutatjuk a legjobb hazai kastélyszállókat >>

További szállásokat itt tudtok keresgélni >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
43%
Imádom
Imádom
57%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%