Külföldi kalandokNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTengerparti szállások

Piran, a szlovén tengerpart leghangulatosabb városa

1 perces olvasási idő
piran panoráma
Legszebb panoráma a városra

Piran talán túlzás nélkül a szlovén tengerpart legszebb és leghangulatosabb városa. Fotókon is gyönyörű, a valóságban pedig még annál is sokkal szebb. Az ország tengerpartja elég rövid, de végig takaros kis települések sorakoznak. A legtöbb már a modern kor jegyeit is magán viseli, de Piran megőrizte autentikus jellegét.

Óváros háttérben a várfallal

Piran megközelítése

A leglátványosabb rész az Óváros, ahová autóval nem lehet behajtani, főként azért, mert a szűk, sikátoros kis utcákban nehézkes lenne a közlekedés. Ezen kívül viszont több parkolóház, és nyitott parkoló is található. Jellemzően minél távolabb esik az óvárostól, annál olcsóbb, és hely is annál több van. Nem túl nagy település, ezért akár gyalog is el lehet sétálni a belvárosig, vagy helyi tömegközlekedéssel közelíthető meg.

Hangulatos utcák

Piran tengerpartja

A városhoz több strand is tartozik, amik közül a leghangulatosabbak a belvárostól kissé távolabb esnek. A víz kristálytiszta, a partszakaszok pedig többnyire kavicsosak. A strandokon sehol sincs eldobált szemét, cigarettacsikk, de ez egyébként az egész városra, sőt, egész Szlovéniára is jellemző.

Kikötő a Főtérnél

Az óváros látnivalói

Piran több száz éven keresztül Velencéhez tartozott, és ez építészetén is látszik. Hangulatos, olaszos beütése van szinte az összes épületének, és a szűk sikátorok is mind erre emlékeztetnek. A fő látnivalók mellett mindenképpen érdemes kicsit „elveszni” a városban, és gyönyörködni a macskaköves kis utcákban.

Tartini és a Városháza

A Főtér, vagy ahogy ők hívják, Tartini egy kis kikötő mellett található, ahol halászhajók sorakoznak, amik a legtöbb helyi étteremnek naponta szállítják a friss fogást. A tér leglátványosabb épülete a Városháza, de mellette a többi ház is tökéletesen illeszkedik ebbe a festői környezetbe.

7 ok, amiért érdemes a szlovén tengerpartot választani

A Szent György Templom a város meghatározó jelképe, aminek tornyát már messziről látni lehet. A templom kertjéből Olaszország és Horvátország partjai is jól kivehetők, de aki nem riad vissza a lépcsőzéstől, néhány Euróért a harangtoronyba is felmászhat, hogy még jobban belássa a környéket. Elárulom, a képeslapra illő fotók többsége nem innen készül, hamarosan ezt a helyet is leleplezem.

piran szent györgy templom
A Szent György Templom óratornya

Előtte azonban sétáljunk el a kis félsziget csúcsához, ahol egy régi, mutatós világítótorony áll, körülötte a part mentén pedig éttermek, kávézók, és cukrászdák. Itt érdemes megkóstolni a helyi fagyit, ami vetekszik az olasz fagylaltokkal.

Világítótorony

A legszebb panoráma a városra

A dombtetőn áll a vár, jobban mondva már csak a falai, ahová 2 euróért fel lehet sétálni, és toronyról toronyra végig lehet járni. Maga a várfal az óvárosból egy rövid sétával elérhető, kényelmes cipő azonban ajánlott, mert a járdák macskakővel, és néhol apró kavicsokkal vannak kirakva, amik elég csúszósak.

Várfal

A csodálatos, képeslapra illő fotók, és a legjobb selfie-k kétségtelenül innen készülnek.

piran panoráma
Legszebb panoráma a városra

A legjobb szállások a városban

Szállások terén itt egyszerűen nem lehet melléfogni, legyen az kisebb apartman az óvárosban, vagy nagyobb szálloda a strandhoz közel, mind-mind kitűnő választás. A nagyobb hotelek főként a Piran közvetlen szomszédságában található Portoroz településen találhatók, ami nyüzsgőbb, de mégis hangulatos turistaövezet, és alig 4 kilométerre van az Óvárostól.

Szállástipp

A Hotel Piran elhelyezkedését tekintve szuper helyen van, közel a kikötőhöz, és a Tartinihez, ráadásul az autóval érkezőknek parkolóhelyet is biztosítanak. Tökéletes választás azoknak, akik szeretnének minél több időt az Óvárosban tölteni.

Hotel Piran az Óvárosban

Aki főleg strandolni szeretne, azoknak a parthoz közeli Barbara Piran Beach Hotel & Spa a legjobb választás, ami kijjebb esik az Óvárostól, ám közel van a tengerparthoz és a kristálytiszta strandhoz.

https://szallas.hu/barbara-piran-beach-hotel-spa-piran

A nyüzsgést kedvelőknek ajánljuk a Portoroz településen lévő exkluzív Hotel Riviera – LifeClass Hotels & Spa komplexumát, ahol minden a kényelemről szól, és az éjszakai élet is pezseg, de Piran is elérhető távolságban van, 10 percnyi autóútra.

https://szallas.hu/hotel-riviera-lifeclass-hotels-spa-piran

Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%