Külföldi kalandokNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Róma, az örök szerelem

2 perces olvasási idő
Trevi-kút, Róma

Minden út Rómába vezet! Ha még nem jártál Rómában, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy nem láttál semmit. Az örök város a történelem legtöbb korszakából őriz emlékeket, de nem csak emiatt érdemes felkeresni.

Piazza Navona

Colosseum

Róma vitathatatlan jelképe a Colosseum. A modernkori centuriók és gladiátorok a Colosseum előtti téren a dicső múlt emlékeit őrzik. Amikor a Colosseum körüli téren teszi meg az utazó az első római sétáját, akkor valószínűleg azon kevés helyek egyikén jár, ahol az ókori Róma eredeti településszintje megtalálható.

Colosseum

A Colosseumot évszázadokon keresztül pusztították tüzek és földrengések, számtalanszor ostromolták, volt idő, amikor Róma egy egész negyede lakott benne. Ennek ellenére, az egykori Római Birodalom monumentális építménye, talán egész Olaszország szimbólumává vált.

A Colosseum este

Spanyol lépcső

Ha igazán látni akarjuk a barokk Rómát, akkor fel kell keresni Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsőjét, a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcsőt. Viszont a Francia lépcső nevet is kaphatta volna, hiszen építését XII. Lajos francia király parancsára kezdték el.

Spanyol lépcső

A Via dei Condotti végén emelkedő pazar építmény a Piazza di Spagna nevű hangulatos teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti nevű templommal. A templom előtt obeliszk áll, mely egykor a Catilina összeesküvését megörökítő ókori történetíró, C. Sallustius kertjében állott. A Spanyol lépcsőn megpihenve, a nap minden szakaszában újra és újra megélhetjük a nyüzsgő Róma egyedi hangulatát.

Szent Péter Bazilika

A katolikus világ szíve a Szent Péter Bazilikában dobog. Az ókorban itt egy Caligula császár által építtetett cirkusz állt, ahol a gladiátorjátékok mellett a keresztényüldözések mártírjait is kivégezték, Szent Péter is itt halt meg, sírját a XX. század közepén azonosították.

Szent Péter Bazilika

Már az I. században a harmadik pápa Anaklétosz és Cletus idején is emeltek kápolnát a sír fölé, ami a XVI. századig megmaradt. És bár ez a székesegyház is hatalmas volt, és olyan neves művészek dolgoztak rajta, mint Giotto, egy idő után a bazilika elavult, s végül II. Gyula pápa (Giuliano della Rovere, a Borgiák esküdt ellensége) egy új templom építését rendelte el. Alapkövét 1506. április 18-án tették le. Kihagyhatatlan látnivaló!

Campo dei Fiori

Róma hatalmas közösségi terein kiülni egy kávézó vagy étterem teraszára, és figyelni az Örök Város színes forgatagát, felejthetetlen élmény. Az egyik leghangulatosabb a Piazza del Campo dei Fiori, a Virágmező-tér, Róma egyik legnagyobb, és leglátványosabb napi piacával.

Campo de Fiori

A tér közepén a filozófus Giordano Bruno 1889-ben állított emlékműve található. Az életvidám tér egykor kivégzések gyászos helyszíne volt; itt égették meg az eretneknek ítélt filozófust is 1600 február 17-én. A Campo dei Fiorira 1869-ben költöztették át a virágpiacot a közeli Piazza Navonáról.

Még több olasz városról itt olvashattok >>

Pantheon

A rómaiak több mint kétezer éve kezdték el a beton gyártását. Az ókoriak által használt változat gyengébb a ma ismertnél, mégis, a római kori építmények több évszázadon át úgy tudtak fennmaradni, hogy gyakorlatilag semmilyen állagmegóvó intézkedést nem végeztek rajtuk.

Pantheon

Az egykori Mars-mezőn található templomot i. e. 27-ben M. Agrippa, Augustus legkedvesebb hadvezére, barátja és veje építette. Neve alapján valószínűleg az összes római istennek szentelt templomról van szó. Ókori szemtanúk beszámolója szerint a Venus-szobor fülbevalója Kleopátra igazgyöngyeiből készült.

 

Trevi-kút

A három út kereszteződésében található a Piazza Fontana di Trevi, Róma legjellegzetesebb tere és kútja.

Trevi-kút

A Fontana di Trevi a reneszánsz korban még csak egyszerű vízmedence volt, de XII. Kelemen pápa megbízására Niccolo Salvi tervei alapján elkészült a ma is látható csodás barokk mű. A boltozatából lép elő Neptunus, a tengerek istene. Az ő alakja a kapocs a mozgalmas előtér és a mögötte emelkedő homlokzat között. A műben a barokk művészetre jellemző összes stílusjegy megjelenik, furcsa játékuk mozgalmassá teszik a műemlék képét. Mintha egy színház nézőterén lennénk, az íves vonalú medence peremén és körpadjain helyet foglalva betekintést nyerhetünk Róma lelki világába.

TIPP: Ha a Trevi-kútnál jártok, ne felejtsetek el érmét dobni a kút vizébe. A legenda szerint aki ezt megteszi, még biztosan visszatér Rómába 😉

Caracalla

Róma legrégebbi fürdőjét, 2016-ban, Caracalla császár idejében építették. Caracalla termái, azaz Caracalla császár fürdőépülete Róma történelmi központjában található, 1980 óta a világörökség része.

Caracalla fürdői

Fénykorában körülbelül ezerhatszáz fő befogadására volt alkalmas, és a források szerint naponta átlagosan nyolcezren keresték fel. A fürdő egészen 537-ig üzemelt, ekkor azonban a gót támadók elvágták a vízvezetéket. A területet a VII–VIII. században temetőként használták. Caracalla termáinak tervszerű feltárását 1824-ben kezdték meg Egidio di Velo gróf vezetésével.

Angyalvár

A Tiberis folyó partján áll Hadrianus császár (117-138) henger alakú síremléke, az Angyalvár.

Angyalvár

A II. század elejére az első római császár, Augustus mauzóleuma megtelt a halott uralkodók földi maradványaival, ezért Hadrianus, korábban Pannonia Inferior helytartói tisztségét is betöltő imperátor a folyó jobb partján egy újabb monumentális síremlék felépítésére adott utasítást. Az Angyalvár nevet egy csoda miatt kapta az épület, Szent Gergely pápának egy középkori legenda szerint a síremlék fölött megjelenő Mihály arkangyal jelezte kardjával a Rómában tomboló szörnyű pestisjárvány végét.

(fotók: pixabay, 123rf.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%