Romantikus kikapcsolódásBudapest és környékeNyári vakációTavaszi zsongás

Séta hazánk egyik legromantikusabb városában, Szentendrén

2 perces olvasási idő
Fő tér Szentendrén

Duna-part, festői szépségű táj, utcazenészek muzsikája, templomok harangja, kiülős teraszok mediterrán hangulata, pasztellszínű barokk házak harmóniája vár mindenkit hazánk egyik legbájosabb városában Szentendrén. A macskaköves utcák romantikája mosolyogva hívja a pihenésre, harmóniára vágyó utazókat, gyertek, fedezzük fel együtt Szentendrét!

Főtér – Szentendre

Szentendre történelmi városa túlélte a török hódoltságot, és menedéket adott a török elől ide menekült szerbeknek. Az első ilyen hullám az 1389. évi rigómezei csata után érkezett, majd a XVII. század végén Délvidékről szerbek települtek be. Ez a momentum egyszer és mindenkorra meghatározta a város építészeti és stílus képét, hiszen a délről érkező nációk hozták magukkal a mediterrán stílust is.

Fő tér Szentendrén

A XX. században a művészek is felfedezték az egyedi hangulatú, napsütéses várost, sorra jöttek létre a művésztelepek és jelenleg is aktív, elsősorban képzőművészeti élet folyik a városban. A szentendrei főtér jelképe a tér közepén található hatalmas oszlop, kereszttel a tetején, s aki még soha nem járt a városban, az is könnyen fog tájékozódni, hiszen ez az oszlop a város a legtöbb kis utcából jól látható. Érdemes rászánni az időt arra, hogy beszippantsuk a főtér hangulatát, a gyönyörködjünk a kávézókkal, éttermekkel teli macskaköves tér bájában, amely olyan, mintha egy külföldi, mediterrán városban járnák.

Kávézók és éttermek sorakoznak Szentendre belvárosában

Kovács Margit Múzeum

A szentendrei kirándulások kihagyhatatlan állomása, a legnépszerűbb magyar kerámiaművész, Kovács Margit kiállítása.

Kovács Margit Múzeum, Szentendre

Itt megcsodálhatjuk az egyéni stílusú alkotó legismertebb és legszebb műveit, valamint ezzel ráhangolódhatunk a további séta művészeti állomásaira is.

Cím: Szentendre, Vastagh György u. 1.

Nyitva tartás: 10-18, minden nap. Belépő: 1000 Ft (kedvezményes: 500 Ft)

A Szallas.hu-n foglalóknak minden belépőjegy árából 17 % kedvezmény jár ⇒

Czóbel Múzeum

A kívül-belül megújult épületben látható az Újragondolt Czóbel című tárlat. Barki Gergely, a kiállítás kurátora a festői életpálya kronologikus bemutatására törekedett.

Czóbel Múzeum, Szentendre

A nagybányai indulástól a párizsi fauve-korszakon át a Nyolcakhoz való csatlakozáson, a hollandiai éveken és a berlini perióduson keresztül a Párizsba való visszatérésig követi Czóbel művészetét.

Nyitvatartás: Egész évben Kedd-Vasárnap: 10:00 – 18:00

Árak: Felnőtt belépőjegy 1 200 Ft, Diák, nyugdíjas belépőjegy 600 Ft

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: minden belépőjegy árából 17% ⇒

Séta a Duna parton

Ha Szentendrén járunk, természetesen kihagyhatatlan a Duna-menti sétány romantikus hangulata. Varázsa van a helynek, szinte minden évszakban idillikus és pihentető. A kihelyezett padokról gyönyörködhetünk a Duna vonulatában, élvezhetjük a friss levegőt, vagy megkóstolhatjuk a parttal szemben lévő éttermek és kávézók kínálatát.

Szállást keresel Szentendrén? Itt tudsz nézelődni ⇒

Belgrád Székesegyház – Szerb Egyházművészeti Múzeum

Szentendre a magyarországi szerb ortodox egyház legfontosabb központja és ebből kifolyólag itt található a legfontosabb templomuk is, a XVIII. században épült Belgrád Székesegyház. Építésénél a tipikus magyar barokk stílusjegyeket használták fel és ennek megfelelően bordó színűre festették. Már emiatt is feltűnő, de ha belépünk a templomba, akkor egy hatalmas, gazdagon díszített ikonosztázzal találkozunk, amitől már csak a baldachinos püspöki trón érdekesebb. Teljes mértékben autentikus környezetbe csöppenünk azáltal, hogy egy szerb anyanyelvű diakónus nyitja ki és mutatja meg a templomot. A templomi séta után érdemes a múzeum két szintjén található szerb ortodox vallási témájú tárgyakat, művészeti alkotásokat is megnézni, igazi egyháztörténeti utazás részesei leszünk ezáltal.

Cím: Pátriárka u. 5., Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10 – 18 nyáron; kedd-vasárnap: 10-16 okt.-ápr. között

Belépő: 600 Ft (múzeum és templom együtt).

Szentendrei hangulatok

Blagovesztenszka Görög – Keleti Templom

Mivel egy hűen ortodox városban sétálunk, meg sem kell lepődnünk, hogy a város másik jelképe szintén egy templom: a Fő téren található, s talán a legismertebb görög keleti templom, a Blagovesztenszka. A város ezen részén görög kereskedők laktak, ők építették maguknak. Az eredeti fatemplom helyén 1752-ben húzták fel ezt a rokokó elemekkel gazdagított barokk templomot. Különlegessége, hogy görög feliratú, vörösmárvány síremlékekkel, faragott gyertyafülkékkel, a kapu fölött Szent Konstantin és Szent Ilona freskójával, íves kő kapukerettel és a belső térben imádságra ösztönző szentéllyel találkozunk.

Cím: Fő tér. Nyitva tartás: kedd-vasárnap:10-18, május-október.

Belépő: 400 Ft

Üzletek sorakoznak a hangulatos utcákban

Keresztelő Szent János Katolikus templom

Ha már templomok, akkor be kell térnünk a sikátoros, lépcsős utcákból kiérve a Templom-dombon, más néven a Vár-dombon álló templomba. Ugyanis ezen a magaslati helyen található Szentendre legrégebbi, Szent András tiszteletére felszentelt műemléke. Itt egy, a tatárjárás alatt tönkrement templom már állt korábban, azonban a mostanit 1241-1280 között építették. Igaz, a török időkben erősen megrongálódott, ezért barokk stílusban állították helyre a XVIII. században. Különlegessége, hogy a középkori eredete miatt ez a templom is szentélyével keletre fordul és délnyugati falán egy középkori napóra mutatja még ma is pontosan az időt.

Nyitva tartás: március-október: 10 – 17, szerdán zárva

Macskaköves utcák Szentendrén

 

Művészet Malom

Állítom, hogy nem csak a város, hanem az ország legszínvonalasabb kiállítóhelyére érkezünk, amelyet az egykori malom épületében alakítottak ki. Elsősorban kortárs helyi, de sokszor nívós nemzetközi kiállításoknak is otthont ad. A városban ezen felül számos kiállítóhely, galéria van, de a legismertebb szentendrei művészek múzeumai is látogatási időben látogathatók, ezért érdemes időt szánni a művészeti sétára és hagyni, hogy mi is ihletet nyerjünk, képzeletünk szárnyaljon.

+1 látnivaló

 

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Skanzen

Ha már a városban járunk, akkor egy kis kitérővel látogassunk el Magyarország legnagyobb skanzenjébe.

Szentendrei skanzen

A számos díjjal büszkélkedő Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország legfontosabb néprajzi egységeit mutatja be. A közel 60 hektáros természetvédelmi területen fekvő skanzen kiállítási épületei, berendezési tárgyai eredeti épületek és tárgyak, a XVIII. század végétől a XX. század közepéig. Itt igazi, valós élményt szerezhetünk a falusi élet hangulatáról és az elsősorban a gyerekek körében népszerű, a nagy szélmalom mellett lévő állattartó tanyára is benézhetünk, ahol őshonos magyar háziállatokkal találkozhatunk. A hely érdekessége, hogy a Skanzen hatalmas területén a közlekedést megkönnyíti a 2009 óta működő kisvasút. Ez Európa leghosszabb (2,2 km) múzeumi vasútvonalának számít, erre is nagyon büszkék lehetünk.

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út

Nyitva tartás: Április 1. – okt. 31.: kedd-vasárnap: 9.00-17.00

Szállások Szentendrén ⇒


A fentieken túl számos érdekes és izgalmas hely található még Szentendrén. Nektek mi a kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Fotók: shutterstock


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
50%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%