BalcsiHegyek-völgyek

Szent György – hegy, a Balaton panorámája

1 perces olvasási idő

Aki régóta követ és olvas, tudhatja, hogy mennyire szerelmes vagyok a Balaton-régióba. Ahogy Szilvási Lajos is megírta már: „Hányan kérdezték már tőlem, miért ásom el magam itt, vidéken, a Balaton partján… Néha megpróbáltam megmagyarázni a fantáziátlan agyuknak, hogy én itt, ennek a csodálatos víznek a partján érzem itthon magam. Itt igazibb a napfény, itt igazán tiszta a levegő, itt én minden reggel úgy ébredek, mint aki újjászületik. Akár ilyen gyönyörűen süt a nap, mint most, akár borús vagy sírós az idő, mindegy nekem, csak itt lehessek, és láthassam az ablakból vagy innen a tetőről ezt az én tengeremet.” – Hát nem gyönyörű?! Minden benne van. Én pontosan ezt érzem, amikor a Balatonnál járok.

A munkámnak köszönhetően nagyon sokat utazom belföldön, így most az elmúlt két hétben többet voltam lent a Balatonnál. Ezért gondoltam, hogy most a nyár beköszöntével megosztom, veletek egy kis hangulatkeltés gyanánt a Szent György-hegyről írt bejegyzésemet. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

Szent György – hegy, a Balaton panorámája
Szent György-hegy

Mit kell a Szent György-hegyről tudni?

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye, amely eszméletlen élményt nyújt a turistáknak.

Őszinte leszek. Semmiféle túraútvonalat nem jártam be a hegyen. A családommal csak elkezdtünk sétálni és mentünk, amerre a lábunk vitt. Ehhez a történethez hozzátartozik az is, hogy a fél kamaszkoromat itt töltöttem és rengetegen buli emléke dereng az itteni hangulatról. Ahogy sétáltunk, emlékszem, amikor a nagypapám a balatoni hegyekről mesélt nekünk a testvéremmel. A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával. A hegy sajátos szubmediterrán mikroklímájának, a vulkanikus-üledékes talajnak, valamint a kiemelkedően magas napos órák számának köszönhetően, a terület ideális borszőlő termelő vidék.

Balatoni energiák

Valljuk be, hogy amikor lemegyünk a Balatonhoz, egyszerűen minden olyan „más”. Nem tudom ezt most nektek szépen kifejteni, de valahogy olyan energiák mozognak, ami megnyugtatja, elcsendesíti az embert. Én például rengeteget szoktam írni a Balaton parton, vagy valamelyik hegy lábánál és közben nyomom a fejembe a sajtos-tejfölös lángost. Komolyan mondom ezt nevezem: életnek. Valamiféle varázslat vesz körül. Persze, nem mindenki fogja érteni és értelmezni, de nem is kell.  Nagy álmom egyszer ide leköltözni és valami olyat alkotni, amely értékálló, szép, és még a környezetünket is maximálisan tiszteletben tartom. Van egy álmom, de nem merem még elárulni. Majd az idő elhozza. A Balaton tele van kreativitással, álmokkal, célokkal, számtalan ember itt találta meg a nagy szerelmet, a történelmünk tele van Balatoni legendákkal, csodás történetekkel, békés életekkel. A Balaton számomra maga a zarándoklat, út és úti cél a nagyvilági élet és a belső békém között.

Szent György – hegy, a Balaton panorámája

Már csak ahogy rágondolok, írok róla előbukkan a szentimentális énem. Érzem a balatoni napfény erejét, a hegyvidék borainak zamatát, a hűs tó lágy ölelését. És neked, mit jelent a Balaton?

Szállásnak pedig kifejezetten őket ajánlom: Szent György-hegy Residence Hegymagast
Megnézem a szabad időpontokat>>

Szent György – hegy, a Balaton panorámája

Fedezd fel, éld át és érezd át a Balatont! Csobbanj egy nyári napon a hűsítő tóban, hajózz, barangolj a felvidék csodálatos hegyein és ha már arra jársz, ne hagyd ki a mesés borteraszok kulináris élményeit sem. Bakancslista a Balaton- felvidékhez >>

Még több szállás a Balaton- felvidéken >>

(Fotók: szallas.hu, shutterstock, Pauer Kriszta)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%