Családi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásVidéki vendégségVidéki víkend

Szent Iván-éji programok 2019-ben

1 perces olvasási idő
Virágkoszorúkkal ünnepelnek Litvániában

Az év legrövidebb éjszakája, Szent Iván-éj a fény, élet, szerelem és termékenység ünnepe a néphagyományok szerint. Ünnepeljétek, keljetek útra, nézzetek körül! Íme, néhány Szent Iván-éji program 2019. júniusban!

Szent Iván-éji programok
Virágkoszorúkkal ünnepelnek Litvániában

Már a kereszténység előtt is ünnepelték a nyári napforduló időszakát. Ekkora esik az év legrövidebb éjszakája. Ilyenkor azonban több, egymást követő éjszaka is a legrövidebb: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) napkelte-napnyugta naptára szerint június 19-23. között egyformán rövidek az éjszakák és 16 órásak a nappalok. Bár a Szent Iván-éjt a fény diadalaként is számon tartják, június 24-től már egy perccel hosszabb az éjszaka és rövidül a nappal egészen a téli napfordulóig, a Luca napi fénydiadalig.

Szent Iván-éji szokások

Korai századokban az egyház jó érzékkel fogta ki a szelet a pogánynak tartott ünnepek vitorlájából azzal, hogy találtak valami közeli szent napot és a rég meglévő rítust elnevezték az naptárban jelölt illetőről. Azonban az ősi szokások maradtak. A rituális tűz segíti a jó termést, megvéd a jégesőtől, vagy akár még a dögvésztől is. A tüzet átugorva megóvjuk az egészségünket és szerelmet is varázslunk. A tüzet búzavirágból font koszorúban átugró lányokról azt tartották, hogy még azon az őszön férjhez mennek, ha koszorút egy közeli fűzfára sikerült felhajítaniuk. Talán kicsit bizarrnak tűnhet, de az Ipoly-menti falvakban a kenderföldek mellett gyújtottak máglyát és a tűz átugrálása során a kenderföld szélén heverésztek. Folkloristák szerint a cél a kendertermékenység-varázslás volt.

Szent Iván-éji programok
A tüzet átugorva megóvjuk az egészségünket és szerelmet is varázslunk

Szent Iván éji programok

Szent Iván-éj a Diósgyőri várban – Miskolc

Június 22-én este héttől éjszakába nyúlóan tehettek tanúbizonyságot szerelmetekről, szerelmes-versíró műhelyben rímbe szedhetitek párotok iránti érzelmeiteket. Lesz még tánc, szerelmi jóslás, különleges várséta és természetesen Szent Iván-éji tűz! Miskolci szállásokat itt találtok >>

Szent Iván-éji programok
A diósgyőri vár

Romantikus Filmek Fesztiválja – Szerelmesek Hétvégéje – Gyula

Június 20-23. között, Gyulán kerül megrendezésre a fenti esemény. Szerelmesen együtt érzékenyülhettek el a romantikus filmeket nézve, vagy éppenséggel jöhettek rá, hogy a kapcsolatotokban mégsem stimmel minden. Lesznek még koncertek, eszem-iszom. Egy igazi szerelmes hétvégéhez romantikus panzió is dukál. A Romantika Panzió Gyula városában nem árul zsákbamacskát: „Nem luxus hotel (…), de olyan egyedi atmoszféra van, mely a vendégeink számára felejthetetlenné teszi az itt eltöltött időt” – ígérik a szállásadók.

Romantika Panzió Gyula

Múzeumok Éjszakája

Június 22-én a legkülönbözőbb gyűjtemények, képzőművészettől a technológiai érdekességekig igyekeznek az állandó kiállítások mellett egy egészen más arcukat megmutatni a közönségnek. A múzeumok zenével, előadásokkal, gasztronómiai élményekkel valódi közösségi térré válnak. Programot és szállást országszerte találtok.

Szent Iván-éji programok
Szépművészeti Múzeum, Budapest

Szent Iván-éji mulatság, Zamárdi

Június 23-án este nyolc órától indul szerelmeseknek, pároknak a verses program. Sétálhattok kéz a kézben a kilátótól a Balaton szíve szoborig. Zamárdi szállásokat itt találtok! >>

Szent Iván-éji tűzgyújtás a Tettyei mésztufa-barlangnál, Pécs

Június 23-án este nyolctól várnak titeket a pécsi Tettye barlangjánál. Az örömtüzet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai segítségével gyújtják. Az örömtüzek után pihentető egy pécsi szállás kényelmében megaludni >>

Az esti Pécs

Szent Iván napi hagyományok, Felsőtárkány

Június 21-én, az Eger melletti Felsőtárkányban varázsösvény, tűztánc és éjszakai szentjánosbogár kereső túra vár titeket. Szállást pedig stílusosan a Szent Iván Apartman Eger városában kínál nektek.

Szent Iván-éji mulatságok, Oroszlány

Június 22-én, szombaton délután 5 órától indulnak az oroszlányi programok. Tűzgyújtás, tűzugrás és táncház is lesz, de megtudhattok ezt-azt a számmisztikáról és ártó szellemek elűzéséről is. Mit szólnátok a közeli Tatán az eseményhez illően a Szent Iván Vendégház szállásához?

Szent Iván Vendégház Tata

Ha szeretitek a régi szokásokat, a különleges nyári éjszakákat, induljatok útnak Szent Iván-éjen is!

Szent Iván-éj nemcsak egy éjszaka, egy időszak; foglaljatok szállást és keressetek izgalmas programokat! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%