Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

1 perces olvasási idő

A négy és fél éves kislányommal, kisbaba kora óta rengeteget kirándulunk. Mivel Budapesten élünk, ezért először Pest megyében kezdtünk el csavarogni, de mióta felfedezte ő is a kirándulás – és a fagyikkal, lángosokkal, kürtöskalácsokkal tűzdelt sétálás – örömét, a távolság korlátai megszűntek.  
Ebben a blogbejegyzésben, olyan kirándulóhelyeket szeretnék nektek bemutatni, ahova nyugodt szívvel ellehet- szó szerint – menekülni a zaj, a hangos város és a nyüzsgés elől. Akár karácsonykor, akár a két ünnep között vagy éppen egy jó évindítóként, szilveszteri kirándulás gyanánt érdemes egy picit elmélyülni a természetben megbúvó romok birodalmában. Lélek Koffein- Pauer Krisztina írása.

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

Valahogy szeretek visszamenni az időbe. Csak úgy lenni és bámulni azokat a kőépületeket, vagy éppen a maradványait- ahol egykor a történelem nagy alakjai álltak. Persze, nem a mesékben élünk, de jó egy picit elkalandozni és egy teljesen másik világot megmutatni a lányomnak. A rekonstruált és visszapótolt épületrészekről órákig tudok neki anekdotázni. Mesés sztorijaimba beleszövöm a királylányok, lovagok, sárkányok, varázslók világát. 

Hamár a Szallas.hu blogjának írok, arra gondoltam megmutatom a 4 legszebb romtemplomot, ahol az idén jártunk és mellé szállásokat is ajánlok.  Mert mi is lehetne frappánsabb évindítás, mint a jelenes és a múlt találkozása egy szilveszteri kirándulás keretében.

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

Lucával az első történelmi hely, amit meglátogattunk, az az Aszófői romtemplom.  Ha valaki csak egy picit szeretne elmenekülni a város zaja elől, akkor érdemes ide elbarangolni, mert csendes környék mellett a Balatoni kilátás az, ami még segítheti a kikapcsolódást. Forrásaimat felhasználva, úgy olvastam, hogy a feltárt kőfaragványok alapján 1260-1270 körül épült román stílusú templom a tihanyi apátsághoz tartozott. 

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

Mi leginkább a mellette lévő Almás-forrást szeretjük a legjobban, ahol tábort is vertünk. Nagy történelmi storykat most a blogbejegyzésembe nem fűznék bele, de egyet tudok, aki a Balaton szerelmese mindenképp látogasson el ide. A kirándulás után a kislányommal az Öreghegyi Vendégházban szálltunk meg. Nyaralóházuk különleges helyen, egy szőlőskert és öreg mandulafák ölelésében található.
Bővebb információt itt találtok >>

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül
Öreghegyi Vendégház – Aszófő

Aszófő után a kövesdi Szent Miklós-templomromhoz vezetett az utunk. Picike, falusi templomocska hangulata magával ragadó. Nem is maga az épület, hanem a község energiája. Nagy látnivaló nincs, viszont egy finom forralt bor, vagy egy rétes mellett sétálgathatunk. Van abban valami, ha az ember nem csak a nagy turista útvonalak mentén halad, hanem tesz egy-két kitérőt. Mi így találtunk rá templomocska romjaihoz. Pár percig álltam és csak néztem. Mennyi titkot és kincset érő emlékeket rejthetnek falai. Ha megnéznétek egy jó állapotban maradt középkori romtemplomot is, akkor a Zsámbéki Romtemplomot semmiképpen se hagyjátok ki.

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

Ha Szent-Miklós romhoz ellátogatunk, akkor mindenképpen a csopaki Ágas Vendégházat ajánlom nektek.

Ágas Vendégház

Harmadik ajánlóként egyértelműen a személyes kedvencemet szeretném bemutatni ez pedig nem más, mint a Sabar-hegyi romtemplom. Először is ott kezdjük, hogy a mellette lévő Káptalantóti-piacot meglátogatjuk, majd utána keletre vettük az irányt és felmentünk a Sabar-hegyre.

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül

Ahogy utána olvastam a forrásaim szerint, a középkorban három templom állt a környéken, az egyik a ma is működő templom helyén, egy másik az egykori Bács falu temploma volt, a harmadik pedig a Sabar-hegyi, Felsőtóti rom a mai falutól keletre. Fel kell sétálni, de higgyétek el megéri. Egész napos, akár szilveszteri kirándulásnak ajánlom.
Szállás, ahol érdemes Sabar- hegy után megpihenni >>

Alpaka Apartman Káptalantóti

Negyedik Balaton környéki romtemplomként pedig a Salföldi Pálos kolostort tudom ajánlani. Salföldről kislány kori emlékeim vannak. Gyerekként ott nagyon sokat játszottunk és fogócskáztunk a barátaimmal és akkor még nem is tudtam, hogy ott található a Pálos kolostor. Picike kápolna, ami ki lett építve.

Szilveszteri kirándulás romtemplomok körül
Salföldi Pálos kolostor

Igazi kis eldugott „szívem-csücske” templomocska az északi part legmélyén. Ha bejártátok  a romot, keressétek fel  a La Nonna Vendégházat is, amit szintén szívből ajánlok: 

a Nonna Vendégház Salföld

Ez a pici szösszenet tényleg csak arról szólt, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is. Keressük az élményeket, keressük Magyarország azon pontjait, ami a régmúltunkra vezethetőek vissza. Ahol tudunk csak lenni és állni, visszagondolni, vagy csak a gyermekeinknek mesélni és őszintén, mikor, ha nem most?! Egy évindító, szilveszteri kirándulás pedig az egyik legjobb alkalom mindehhez.

De ha már a Balaton felé vennétek az irányt, összegyűjtöttük, hogy mi az, amit feltétlenül látni kell a környéken:

(Fotók: Pauer Kriszta, szallas.hu shtterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%