Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongásVárosnézések

Tavaszi városnézés a szomszédos országokban

2 perces olvasási idő
Ljubljana, Szlovénia fővárosa

Kinek van kedve napsütésben sétálni, macskakövek titkát keresni, várak és kastélyok árnyékában pihenni, Mozart csokit és knédlit enni, Mátyás király nyomában ballagni, Blaha Lujza emlékeit keresni a szomszédos országokban? Egy fantasztikus utazásra hívlak titeket, ahol életszóló élmények birtokába juthattok. Induljatok és fedezzétek fel Ausztria, Szlovénia, Románia vagy Szerbia legszebb városait!

Bécs, Ausztria

Ausztria fővárosa Közép-Európa leghangulatosabb városa, a maga impozáns műemlékeivel, elegáns palotáival, templomaival, világhírű múzeumaival, változatos kulturális életével, gasztronómiájával. A város több helyszíne is UNESCO listáján szerepel, a történelmi belváros mellett a Schönbrunni kastély barokk épületei és parkja is a világörökség részének számítanak.

Schönbrunni kastély, Bécs

Történelmünk összefonódott a császári székhellyel, így nem lehet érzelmek nélkül sétát tenni a belvárosban, a Stephansdom vagy a császári rezidencia, a Hofburg környékén. A legimpozánsabb épületeket, az Operaházat, a Városházát, a Parlamentet, a Karlskirchét, a világhírű Kunsthistorisches Museumot és a természettudományi múzeumot se hagyjátok ki, ha erre jártok. Bécs ezen felül a zene városa is, Mozart, Beethoven, Bach, Haydn, Strauss, Liszt, Händel, Schubert, mind a császárvárosban hagyták emléküket. A zene belengi a város egészét, ezért érdemes a Haus der Musik múzeumban megismerkedni a Zenével. A város legnépszerűbb látnivalója nem más, mint a Schönbrunni kastély, impozáns dísztermeivel, csodaszép kertjével és állatkertjével.

Szállást keresel Bécsben? Ezeket a helyeket ajánljuk ⇒

 

Kolozsvár, Románia

Kinek ne dobbanna meg a szíve, ha Hunyadi Mátyás szülővárosában sétálhatna? Itt minden csupa történelem! A régi gazdagsága miatt „kincsesnek” nevezett Kolozsvár (románul Cluj, 1974 óta hivatalosan Cluj-Napoca) az Erdélyi-medence északnyugati sarkában, a Gyalui-havasok keleti nyúlványainál minden történelemért rajongó utazó kedvence lesz.

Szent Mihály-templom, Kolozsvár

Egy római város romjain, a már korábban épült Klusvár körül 1178 táján keletkezett a szászok és magyarok lakta új helység. A XV. század első és második harmadában épültek az új városfalak. Ekkor magyarok és szászok egyenlő számban éltek a városban, ahol 1440. február 23-án megszületett Mátyás király. 1550-ben a Nyugat-Európából visszatérő Heltai Gáspár Kolozsváron indította el a magyar nyelvű könyvnyomtatást. Ma a város nyüzsgő, egyetemi, kulturális és művészeti élete számos fiatalt és turistát vonz egész évben. Történelmi belvárosa, templomai és a nagy király szülőháza tárt karokkal várja a látogatókat.

Még több látnivaló Erdélyben ⇒

Ljubljana, Szlovénia

Utunk Európa legkisebb és a kontinens egyik legfiatalabb fővárosába vezet. Ljubljana szerencsés volt az elmúlt évtizedekben, hiszen az ország 1991-től újra független, és elkerülte a délszláv-háborút. Vitatott, hogy földrajzilag a Balkánhoz tartozik-e, bár természetföldrajzilag oda sorolják a terület egy részét. A nyugat-európai kultúra azonban mindig is nagyobb hatással volt rá. 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, és 2007-ben bevezették az eurót. Azonban nemcsak gazdaságilag volt nagy hatással rá a nyugat. Természeti adottságai révén egy fejlett, nyugati ország jellemzőivel bír, szerencsés, mert az Alpok is az ország területén van, ráadásul a szlovén tengerpart a szomszédos horvát partszakaszhoz képest sokkal nyugodtabb (7 ok, amiért érdemes a szlovén tengerpartot választani). 

Ljubljana, Szlovénia fővárosa

A belvárosban sétálva, a középkori vár alatt az óváros barokk, reneszánsz és szecessziós épületek sorait őrzi. Az ezer éves múlttal bíró vár tetejéről pedig a teljes ljubljanai panorámát megcsodálhatjuk. Viszont építészeti csodákban is gazdag, így meg kell említeni a Nemzeti Galéria és az Operaház épületeit, amelyek igazi műremekek, míg a Vásárcsarnok és a mellette elhelyezkedő Ljubjanica folyó nyugalmas sétára invitál mindenkit. Aki pedig szeretne kiszakadni a városi forgatagból, annak kihagyhatatlan helyszín a Tivoli-kastély és park.

Ljubljana legjobb szálláshelyei ⇒

Szabadka, Szerbia

A Vajdaság északi részén Szabadka, a környék kulturális és szellemi központja. Utcáin sétálva a századelő hangulatába kerülünk.

Szabadka belvárosa

Egyik legszebb épülete az 1900-as évek elején, a szecesszió jegyében épült városháza, mely Jakab Dezső és Komor Marcell budapesti építészek tervei alapján készült. De érdemes megcsodálni a ferences rendi Barátok templomát, amelynek különlegessége, hogy a régi szabadkai vár romjaira épült, és erősen emlékeztet a barokk stílusú Kalocsai Főszékesegyházra. Ezen felül ott van a klasszicista stílusban épült Népszínház a város egyik legrégibb épülete. Itt kezdte a pályafutását többek között Blaha Lujza, de ott ült a nézők soraiban hajdanán Kosztolányi Dezső és Csáth Géza is. A környék természeti kincsei is felbecsülhetetlenek. Így a vízi sportok szerelmeseinek ajánljuk a Palicsi-tavat, amely a várostól keletre, egy félhold alakú mélyedésben terül el.

Szállások Szabadkán és környékén ⇒

+1 Prága, Csehország

Bár Csehország nem szomszédunk, fővárosa, Prága mégis kihagyhatatlan a tavaszi városnézések sorából. Prága az arany- vagy száztornyú város, de a városok királynőjeként is emlegetik szépsége és gazdagsága miatt. A cseh főváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a történelmi és modern kulturális csodáinak, meseszép fekvésének köszönhetően. A Moldva partján fekvő 1,3 milliós metropolisz a környező kilenc dombra és a folyó szigeteire épült.

Ezekre figyelj, ha Prágába utazol!

Prága tavasszal

A belvárosba megérkezve élvezhetjük a Vencel tér forgatagát, a Károly hídról elénk táruló panorámát a Hradzsinnal és a Szent Vitus-székesegyházzal, az Óváros és a Kisoldal templomtornyaival. A látvány felemelő, és ne csodálkozzatok, hogy többször is visszavágytok a Károly hídra! Az Óvárosi téren, az Orlojon megcsodálhatjátok az apostolok óránkénti felvonulását, vagy éppen irodalmi kalandozásokat is tehettek a Kaffkát idéző Arany utcácskában, illetve Švejk törzshelyén, a Kehely vendéglőben.

Szállást keresel Prágában? ⇒


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%