Családi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTéli tájoló

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak

3 perces olvasási idő

A téli szünet jól megérdemelt pihenéssel kecsegtet az egész évi hajtás után. Na de mi ilyenkor a legjobb téli program, amit a gyerek és a szülő is élvez, és nem kerül semmibe? Mutatunk pár klassz tippet, amit friss levegőn, a téli táj ölelésében csinálhattok. Sapka-sál fel, termoszba készítsétek be a forró teát, és már indulhattok is! 

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak
Szuper programok a téli szünet idején

Téli szünet gyerekkel: 4 túraútvonal, ami télen a legszebb

Nagy-Hideg-hegy, Börzsöny: izgalmas, hosszabb túra fel a csúcsra

A Nagy-Hideg-hegy igen ésszerűen lett elnevezve, mert valóban: nagy és hideg. Nagy, mert ez a Börzsöny egyik legmagasabb csúcsa 864 méterrel, és hideg, mert a hegyen akár 8 fokkal is hidegebb lehet, mint a hegy lábánál. Öltözzetek melegen! Több útvonal közül is választhattok, az egyik legnépszerűbb Királyrétről indul (itt tudtok autóval parkolni is) és a piros vonalon halad. De Kóspallag felől is indulhattok, ez esetben az Országos Kéktúra vonalát kell követni. A szintkülönbség miatt ezt akkor ajánljuk, ha a gyerekek már nagyobbak és vállalkozó szellemű a család. De a csúcsra felérve, és szétnézve a téli Börzsöny vonulataira, meglátjátok, hogy abszolút megérte!

Szállások a Börzsönyben >>

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak
Nagy-Hideg-hegy télen

Ilona-völgyi vízesés, Parádfürdő: befagyott természeti csoda a Mátrában

Tudtátok, hogy az Ilona-völgyi vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga? Bizony, a víz csaknem 10 méteres magasságból zubog alá a keskeny, meredek sziklák között! A vízesés télen a legszebb, amikor befagy, vagy közvetlenül hóolvadás után, amikor bőséges a vize. Egy kellemes gyalogtúrával érhető el a zöld jelzésű turistaúton, amely Parádfürdőtől vezet az Ilona-völgyig, körülbelül 10 km hosszan. A csodás környezet, a vízesés látványa és a könnyű terep miatt a kisebb gyerkőcök is élvezni fogják.

Hangulatos szálláshelyek Parádfürdőn >>

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak
A befagyott Ilona-vízesés

Magas-hegyi kilátó, Zemplén: vár a panoráma és a téli sportok 

A Zemplén az érintetlen természet fellegvára, így ha a félreesőbb, csendesebb túrautak vonzanak, érdemes errefelé tervezni. Bár az 514 méter magas Magas-hegy a látogatottabb helyek közé tartozik a Zemplénben, abszolút megéri elkirándulni ide: a magas-hegyi kilátó ugyanis fantasztikus panorámával szolgál Hegyaljára, Bodrogközre, és Szlovákia felé. Sőt, itt található a Zempléni Kalandpark is, ahol a téli sportok kedvelői is megtalálják a számításaikat. Síelhettek, szánkózhattok, és korcsolyapálya is van! 

Sátoraljaújhelyi szállások >>

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak
A Magas-hegyi kilátó

Dömörkapu és a Lajos-forrás, Pilis: kellemes kirándulás az egész családnak

A Pilis télen is a legszebb helyek közé tartozik, befagyott vízesésekkel és lenyűgöző kilátópontokkal. Ráadásul közel van Budapesthez, így könnyen elérhető. Az autót a Dömörkapu parkolóban hagyhatjátok, és már indulhat is a túra! Az első látványosság a gyönyörű dömörkapui vízesés lesz, majd a zöld jelzést követve a Körösi Csoma Sándor emlékmű és kilátóhely következik, ahol szusszanhattok egyet. Ezután jön majd a Lajos-forrás, ami a Pilis és a Visegrádi-hegység egyik legbővízűbb forrása; a legenda szerint Nagy Lajos király gyakran vadászgatott errefelé. Ha ezután a Vasas-szakadékot is szeretnétek megnézni, akkor a forrástól már a sárga jelzésen kell tovább haladnotok. Ez a túraútvonal a gyerekes családok körében igen népszerű a sok látnivaló miatt, és mert jórészt kellemes, széles erdei úton halad – ami persze sáros lehet, így vízálló cipővel készüljetek! 

Foglaljatok a közeli Szentendrén! >>

Végre itt a téli szünet! Szuper téli programok az egész családnak
Pilisi erdő télen

3 interaktív, ingyenes tanösvény, ami egész évben látogatható

Kaszói Lombkorona tanösvény

Nem lehet ráunni az érzésre, mikor az ember csaknem 10 méteres magasságban sétálgat a lombkoronák ölelésében. A fák között tekergő faépítmény szinte a táj részévé válik, úgy belesimul az erdőbe. Az interaktív elemeknek hála mindent megtudhattok a lombkoronák élővilágáról. A tanösvény 2017-ben nyílt meg, ingyenesen látogatható, és garantáltan imádni fogják kicsik és nagyok is.

Kaszói lombkorona tanösvény

TIPP: A szintén díjmentesen látogatható Kaszói Vadasparkban az összes helyi nagyvadat megtekinthetitek erdei környezetben: gímszarvast, vaddisznót, dámvadat, őzet, vaddisznót. A nyitva tartás a járványhelyzettől függ, ezért előre tájékozódni kell!

Kaszói szállások >>

Égerösvény Tanösvény és Csiga-túra, Zalakaros

Igazi családbarát téli program a Kis-Balaton területén haladó Égerösvény és Csiga-túra, ami már az „év ökoturisztikai létesítménye” címet is elnyerte. Bónusz, hogy a tanösvény a termáltó mellett található, így télen is kellemes klímát nyújt, nem fogtok megfagyni a séta alatt! A Csiga-túra pedig a Zalakarosi Kilátó mellől indul, és nem mindennapi elemekkel szórakoztatja a túrázókat: próbáljátok ki a relaxációs hullámpadokat, az interaktív kockaforgatós padokat, és hallgassátok meg az egyes madárfajok énekét a hangostáblán!

Az összes szállás Zalakaroson >>

Zalakarosi Csiga-túra

Lillafüred Tanösvény, Miskolc

Lillafüred mindig ott van a toplistán, ha hazánk legszebb kirándulóhelyeiről van szó. Ha a lillafüredi vízesést már megcsodáltátok, és egy kellemes útvonalat kerestek a környéken, irány a lillafüredi tanösvény, ami a Palotaszálló alatti függőkertből indul. 2 km hosszú, festői völgyben halad, és a kihelyezett tábláknak hála megismerhetitek Lillafüred páratlan természeti kincseit, például a Szinva-vízesés alatti mészkő keletkezésének körülményeit.

A palotaszálló, ahonnan a tanösvény indul

TIPP: Ha már arrafele jártok, Miskolc belvárosát se hagyjátok ki! Tudtátok, hogy a Miskolci Fő utca az ország egyik legszebb feldíszített sétálóutcája az ünnepi időszakban?

Foglaljatok a frissen felújított lillafüredi Palotaszállóba! >>

Kihagyhatatlan téli program a téli szünet idején: Elő a szánkóval! 

Az a helyzet, hogy akárhány éves az ember, a szánkózás mindig vonzó program marad. Talán éppen azért, mert a gyerekkorunkba repít vissza. Íme a legjobb lejtők a fővárosi régióban, amik nem kiépítettek, hanem szabadon látogathatók – persze némi hó nem árt hozzá…

Budapesten:

  • Királydomb, Városliget: A pesti oldal legnépszerűbb szánkópályája, főleg a kicsik szeretik, mivel a lejtő enyhe és rövid, bár vannak picit meredekebb részek is. Arra érdemes felkészülni, hogy hétvégén könnyen összeverődik a tömeg. Előnye viszont a remek megközelíthetőség.
  • Normafa, Anna-rét: Az Anna-rét dombjai nem kifejezetten meredekek, van kifutásuk, így kellemesen lehet szánkózni rajtuk, akár kezdőknek is. Hétvégén előfordulhat tömeg, viszont a városra nyíló fantasztikus kilátás kárpótol.
Normafa kilátás
  • Népliget: A népligeti, törmelékeken kialakult domb kicsit elhanyagolt ugyan, de épp ezért nem jellemző rá a tömeg, így tökéletes, ha szellősebb terepre vágytok.
  • Tabán: Óvatosabbaknak és kisgyerekeseknek ajánljuk a Tabán lankáját, ami rövid csúszásokhoz kiváló.
  • Hármashatárhegy: Itt több különböző, változó meredekségű pályán is csúszhattok, minden korosztály megtalálja a neki való terepet. Kedvelt szakasz például a Szépvölgyi-út teteje is.
Hármashatárhegy

A környező hegyekben:

  • Dobogókő: A dobogókői sípályán tilos a szánkózás, viszont van egy díjmentes, kezeletlen szakasz, amit kipróbálhattok: a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető szakasz, ami kb. 200 m hosszú.
  • Zebegény: Csodáljátok meg a Dunakanyar téli arcát a szánkón száguldva! Bár a zebegényi sípálya nem üzemel, szánkózáshoz viszont szuper.
  • Visegrád: A Nagyvillám ingyenes szánkópályája a kezdő sípálya mellett terül el, kb. 150 méter hosszú.

Vannak persze fizetős, kiépített szánkópályák is, amiket a nagyobb sícentrumokon belül kell keresni. Hogy ezek hol vannak, összeszedtük részletesebben itt >>

Budapesten kerestek szállást? Itt böngészhettek >>

A legjobb játszóterek országszerte, amiket a kölykök imádni fognak

Míg a szülőnek a téli szünet jó esetben a pihenést jelenti, addig a kisebb gyerekeknek egy valamit: játékot! Hogy a hiperaktív lurkók ne unatkozzanak, ízelítőnek mutatunk néhány különleges, interaktív játszóteret Magyarországon.

  • Ötholdas Pagony, Debrecen: Az ősfás parkban a kisebb és nagyobb korosztályok is megtalálják a kedvükre való játékot, még egy mini KRESZ-pálya is van! 
  • Koronás Park, Székesfehérvár: A történelmi témájú játszótér a Csónakázó-tó mellett található, sokak szerint az egész ország egyik legjobbja.
  • Sóstói játszótér, Nyíregyháza: Sóstó és környéke eleve egy klassz üdülőparadicsom a családok számára, ez a játszótér pedig pláne a kicsik kedvence, hála a hatalmas játszóvárnak.
  • Adyvárosi várjátszótér, Győr: Modern, korszerű játszótér különféle elemekkel, a város egyik legjobbja.
  • Máltai Játszótér és Sportpark, Szeged: Készségfejlesztő játékok sokasága várja a kicsiket nem messze a Tisza partjától.
  • Buba Éneke Játszótér, Hévíz: Kész mesebeli hely, ahol a játékok fából készültek és sok-sok fa vesz körbe a természetesség jegyében.
  • Rákóczi Kert Családok Parkja, Budapest: Csepelen vár a főváros egyik legjobb, újonnan nyílt hatalmas játszótere, ahol kétszintes, fából épült vár, kisautópálya és sportpálya is akad. 

+ Programtipp, ha Rudolf a rénszarvas a gyerek mániája:

Hazánkban több vadaspark is van, ami szarvasokra „specializálódik”, a legismertebb mind közül a bőszénfai Szarvasfarm. Rénszarvas sajnos nincs szerény éghajlatunk miatt, de minden más igen: gímszarvas, dámvad, őz, muflon, vaddisznó. Sőt, a vadállomány mellett egyéb háziállatok is vannak, és olyan közkedvelt cukiságok is, mint a roppant puhának tűnő alpaka. A Kaposvár mellett elterülő park 1300 hektáros, akár félnapos családi programot is kitesz a körbejárása. Sajnos a járványhelyzet miatt ideiglenesen zárva tart, ez a korlátozások függvényében módosulhat. Érdemes rendszeresen lecsekkolni a legfrissebb információkat a nyitvatartásról. Ha látogatható, akkor tervezzétek be a tél folyamán, mert ezt imádni fogják a gyerekek!

Szállások Kaposváron >>

Ti mit terveztek a téli szünet idejére? Egy jó kis kirándulást, netán a szánkó-korcsolya megunhatatlan kombinációját, vagy egy játszóparkot? Bárhol is programoztok, garantáltan találtok kényelmes, kuckós szállást a közelben >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%