Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Titkos kincsek Magyarországon, amiket látnod kell: Vendégségben az Ősembernél Szilvásváradon

1 perces olvasási idő
Szalajka

Hazánkban sok olyan, kevéssé ismert látnivaló van, aminek említésére elkerekedett szemmel néznek rám a barátaim. Többek közt ilyen, amikor arról mesélek, mennyi csodás látnivaló van Szilvásváradon! Szeretném, ha Ti is megismernétek ezeket, ezért nemcsak a kincset mutatom be, hanem, hogy mi van a környéken és hol tudtok megszállni (háromféle pénztárcára szabva).

Titkos kincs: Archeopark Szilvásváradon

Ha jártatok is régen errefelé, meg fogtok lepődni, mennyi minden változott. Például egy régészeti élménypark a Fátyol vízesés felé vezető úton. Regős József, barlangkutató álmodta meg ezt a parkot, hogy bemutassák a környék és az ott élők múltját. Egy nagy tipi-sátorban kezdődik az időutazás, majd fülkéről fülkére haladva nézhetjük meg hogyan fejlődött az ősember, eszközei és otthona az őskortól az újkőkorig. Egy-egy korszakot egy-egy lakófülke mutat be az őskőkori barlangtól az újkőkori fűkunyhón, a bronzkori paticsházon és a skíta jurtán át a kelta rönkházig a korra jellemző anyagokkal, berendezéssel, használati tárgyakkal, bábukkal. A fülkék berendezése régészeti feltárásokon alapul, a környék különböző területeiről. Józsi bácsi elmeséli, hogy az sem véletlen, hogy a fűkunyhóban női alak van, az újkőkorban ugyanis matriarchális volt a település szerkezete. A gyerekeknek mindegyik fülkében meg kellett találniuk azt a kakukktojást, ami az adott korban még nem is létezhetett: vannak ovisoknak szánt feladványok is.

Tipi-sátor

Igazi kuriózum a régészhomokozó, ahol egységesen felosztott területeken kell ecsettel és spaknival felszerelkezve csontmaradványokat feltárniuk, majd egy rajzlapon rögzíteniük. Józsi bácsi pedig ellátja hivatalos pecséttel és aláírással. Ezután követ pattinthattok, tüzet csiholhattok, és kipróbálhatjátok a szövést és a korongozást is.

Időszakonként a szabadtéri előadóteremben érdekes kísérleteket és bemutatókat tartanak.

Régészhomokozó

Mit lehet még csinálni Szilvásváradon és a környéken?

Szilvásvárad többnapos program: a Fátyol-vízesés mentén felsétálhattok a nagyrétre, ahova egy szuper fajátszóteret építettek. Innen kb 900 méter az út felfelé, ezt akár óvodás gyerekek is teljesítik. A hatalmas barlangban az ősember az állatait tartotta, innen is a név: Istállós-kő. Visszafelé sétálva megcsodálhatjuk a pisztrángos tavat, majd a nagy klasszikust, a Fátyol-vízesést. Kicsit lejjebb akár órákat eltölthetünk a szabadtéri foglalkoztatóban: fa-xilofonon próbálhatjuk ki milyen az erdő fáinak hangja, mezítláb kipróbálhatjuk milyen lehet sétálni az erdő avarában, és hogy meddig tudunk elugrani.

A Szalajka-völgy gyalogosan, kerékpárral és kisvasúttal is bebarangolható

Hol szálljunk meg Szilvásváradon?

Szállásajánlat Szilvásváradon 3 különböző pénztárcára

1. Takarékos: Napra-forgó vendégház

2 éj 2 főnek kb. 20 ezer forint ellátás nélkül

Gyönyörűen felújított családi ház Szilvásváradon perc percre a pataktól, 4 külön szobával. A háziasszony is a házban lakik, és bármikor a vendégek segítségére van. A kertben grillezőn sütögethettek, hintaágyban pihenhettek, az udvaron ingyen lehet parkolni.

Napfényes szoba

Szállásfoglalás>>

2. Normál: Villa Park Panzió ***

2 éj 2 főnek kb. 37.000 Ft reggelivel

Az idilli üdülőfalu központjában elegáns panzió tágas szobáiban szállhattok meg, akár nagyobb társasággal is kényelmes szállás. Közel van a kisvasút, és a kirándulóutak, mégis csendes, zöld környezetben lesztek. A kilátás pedig egyszerűen lenyűgöző. A Villa Park Panzióban kültéri medencéje is van, emellett szabadtéri bográcsozási, grillezési, szalonnasütési lehetőség is rendelkezésre áll. Minden adott egy szuper erdei vakációhoz Szilvásváradon!

Szállásfoglalás>>

3. Prémium: La Contessa Kastélyhotel **** Szilvásvárad

2 éj 2 főnek kb. 70.000 félpanzióval

Igazi mesebeli szálloda, a falu legmagasabb pontján, távol a turisták zajától. A közel 7 hektáros ősparkban lévő gyönyörűen felújított kastélyépületben ötvözték a régi idők grófcsaládjai előtt való tisztelgést a modern idők kényelmével. A szobákban, közös helyiségekben olasz bútorok, nemes anyagok vesznek körül, a hangulat mégsem feszengős. A 650 négyzetméteres wellnessközpontban pedig kilazíthatjátok a kirándulásban elfáradt izmaitokat.

Mesés kastély

Szállásfoglalás a La Contessa Kastélyhotelbe>>

További szilvásváradi ajánlatainkat ide kattintva találod >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%