Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

Vinarium kilátótorony, ahonnét négy országra rálátni

1 perces olvasási idő

A szlovén-magyar határ közelében fekvő Lendván sokáig csak átutaztak a turisták, manapság viszont érdemes megállni, és megcsodálni Szlovénia legmagasabb kilátótornyát, ahonnét tiszta időben négy országra is rálátni. Ez a Vinarium kilátótorony.

Vinarium kilátótorony

Vinarium kilátótorony

Természetesen mi sem hagytuk ki, a határt átlépve első pihenőnket itt tartottuk. A torony a 302 méter magas Lendva-hegy tetején áll gondosan ápolt, rendezett szőlőültetvényekkel körülölelve. Érdekessége, hogy az acélcsövekből kialakított szerkezete első ránézésre olyan, mintha vesszőből fonott kosarat formázna. Talán ennek köszönhető, hogy jól illeszkedik a tájba, és Lendva fő turisztikai vonzerejévé vált.

Nem volt nehéz megtalálni, mert már messziről jól látni az 53 méter magas építményt, aminek helyét Lendvára beérve már táblák is jelzik.

Vinarium kilátótorony

Egy felnőtt belépő 7 euróba kerül, aminek megváltása után két lehetőség van: vagy liftbe száll az ember, és gyorsan feljut a felső szintekre, vagy összegyűjti minden erejét, és leküzd 240 lépcsőfokot. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, de mindenképpen óriási pozitívum, hogy gondoltak az akadálymentességre is, így bárki gyönyörködhet a fenti panorámában.

A félősebbek egy üvegezett szintről, a bátrabbak a felette lévő nyitott részből is körbenézhetnek.

Vinarium kilátótorony

Magyarország és Horvátország csupán néhány kilométer innen, így mindkettőt jól látni a magasból, de Ausztria sincs túl messze, ezért szép időben arrafelé is megéri nézelődni. Segítségül a korlát mentén táblákkal jelölik a nagyobb városok irányát, és távolságát.

Vinarium kilátótorony

Nehezen teltünk be a látvánnyal, azt hiszem, kilátóban már régen töltöttünk el ennyi időt.

Miután lesétáltunk, még megnézegettük a földszinten lévő ajándékbolt kínálatát, ahol emellett mosdók is találhatók, valamint egy kis kávézó is tartozik a toronyhoz.

Mivel szőlőtermesztő vidékről van szó, természetesen helyi borok vásárlására is van lehetőség az ajándékboltban, de a torony előtti téren is van néhány kis faház, ahol akár kóstolni is lehet belőlük. Aki pedig megéhezik, itt tud lángost és szendvicseket vásárolni, vagy a tér másik oldalán kialakított pihenőknél leülve piknikezni.

Egyéb látnivalók, programok Lendván:

  • Lendvai vár: jelenleg galéria és múzeum működik benne, a felnőtt belépő 6 euró
  • Szent Katalin plébániatemplom
  • A Makovecz Imre által tervezett színház épülete
  • Turizmus a Gazdaságban – Borozó
Turizmus a Gazdaságban borozó, Lendva

Ha Szlovéniában jártok, ne hagyjátok ki ezt a csodálatos környéket, hiszen nyugalmával, rendezett tiszta környezetével tökéletes bevezetője egy szlovén kiruccanásnak.

Szállások a környéken >>

(fotók: Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%