Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet

3 perces olvasási idő

A parkokról elsőre mindenkinek a gyönyörű zöld fű, a lombos fák, a tarka virágok és ennek megfelelően a kellemes tavaszi és nyári séták jutnak eszébe. Akik imádnak a természetben barangolni, azok persze tudják, hogy ezeknek a helyeknek ősszel külön varázsuk van. De mi a helyzet a téllel? Elő a kabátot és a csizmát: íme, a 14 legszebb park és pihenőhely Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet!

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet

1. Budapest legnagyobb és legrégebbi parkja, a Margitsziget

A főváros tele van szebbnél szebb parkokkal Pesten és Budán, de ha csak egyet kell kiemelnünk, az nem lehet más, mint a télen-nyáron csodálatos Margitsziget, ami hosszú évek óta a nem csak a fővárosiak, hanem a turisták kedvenc pihenőhelye is Budapesten. Nincs is ezen mit csodálni, hisz amellett, hogy gyönyörű, rengeteg programlehetőséget is tartogat évszaktól függetlenül is. Igaz, télen több attrakció nem érhető el, így a nagyon látványos Zenélő Kút sem, de nagyon jókat lehet sétálni a Duna-parton, vagy éppen futhatunk is egy kört a szigeten.

2. Igazi mesevilág a miskolci Tündérkertben

Ennél klasszabb hasznosítása nem is lehetett volna a Diósgyőri Vár közelében található elhagyatott területnek, hiszen egy valódi mesevilágot varázsoltak ide, ami nyáron a rengeteg virággal valóban olyan, mint a tündérek birodalma, de télen sem kevésbé varázslatos. Aki egyszer ellátogat ide, annak nem lesz többé kérdés, miért hívják az eredetileg Wow parkot a helyiek Tündérkertnek. Ehhez nagyban hozzájárulnak Demeter József fából faragott szobrai, melyek az Óz, a csodák csodája szereplőit jelenítik meg. Ha még ennél is mesebelibbre vágytok, sétáljatok el a kert legtöbbet fotózott eleméhez, a csodaszép velencei körhintához is.

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Miskolci Tündérkert

SZÁLLÁSTIPP:

Ha nem csak sétálni, hanem pihenni is szeretnétek egy hasonlóan mesebeli helyen, ajánljuk figyelmetekbe a lillafüredi Erdővarázs Panziót, aminek szintén varázslatos hangulata van.

3. A park, ahol garantáltan összefuthatunk néhány mókussal: a miskolctapolcai Közpark

A Közpark elnevezés még csak nem is sejteti, mennyire csodálatos helyről van szó. Nem is csupán egy park, hanem egy komplett parkrendszer hangulatos tóval és arborétum jellegű kialakítással. De ami miatt nekünk még a legfagyosabb téli napokon is az egyik legnagyobb kedvencünk, az a sok-sok mókus, akik nem félnek egy kis csemegét kunyerálni az itt sétálóktól. Ha gyerekekkel kirándultok egyet, feltétlenül vigyetek magatokkal egy kis diót, mogyorót, és garantáltan láttok majd néhány éhenkórász mókust!

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Fürge mókus Miskolctapolcán

SZÁLLÁSTIPP:

Ha már mókusokról esett szó, akkor stílusosan ajánljuk a családoknak is ideális Mókus Apartmant arra az esetre, ha több napot is eltöltenétek Miskolctapolcán.

4. Téli séta az ország első természetvédelmi területén, a debreceni Nagyerdei Parkban

A százéves fáknak otthont adó debreceni Nagyerdő volt az ország első természetvédelmi területe, melynek csodálatos parkját az ország minden tájáról rengetegen keresik fel. A hangulatos park tava és sétaútjai mellett a felnőtteket irodalmi szoborpark, szuper éttermek, a gyerekeket pedig természetes anyagokból készült, állatokat mintázó szobrok és egy akadálymentesített, korszerű játszótér várja, így télen is kitűnő családi program.

Szállásajánlatunk: Hotel Nagyerdő

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
A debreceni Nagyerdő

5. Hajdúszoboszló leglátványosabb helye, a Szent István park

Imádjuk Hajdúszoboszlót, és nem csak a fürdője miatt, hanem azért is, mert télen-nyáron annyira élettel teli az egész város, hogy mindig magával ragad ez a nyüzsgő hangulat. A Szent István parkban található a város egyik szimbóluma, a látványos Harangház, amit mindig útba ejtünk, ha sétálni indulunk. Egy biztos, ez is egy olyan park Magyarországon, amit nem szabad kihagyni.

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Harangház a Szent István parkban

Ezek a legjobb hajdúszoboszlói szállások:

6. A park, ahol valaha vadásztak: egri Érsekkert

Az egri Érsekkert története az egyik legkülönlegesebb a felsorolt parkok közül. A város legnagyobb parkját korábban az érsekség használta vadászterületként. Ennek emlékét őrzik díszes kapui, melyek ma már mindenki előtt nyitva állnak. Szép időben a pihenőhelyet belakják a főiskolások, akik szívesen ülnek ki beszélgetni, vagy éppen tanulni ebbe a gyönyörű környezetbe. Télen pedig leginkább a sétáké itt a főszerep, mert bár díszes szökőkútja ilyenkor nem működik, de a hangulatos kis tó a kőhíddal remek randihelyszín, és érdemes elsétálni a Múzsák ligetéhez is, ahol az Egerhez kötődő Gárdonyi Géza és Bródy Sándor szobra található.

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Az egri Érsekkert szökőkútja

Ha már randit emlegettünk, nézzétek meg ezeket a romantikus vendégházakat a közelben:

7. Egy kis Anglia itthon: a varázslatos tatai Angolkert

A varázslatos szó talán már kezd elcsépeltté válni, hiszen egyre gyakrabban használjuk, de a Cseke-tónál található tatai Angolparkra minden túlzás nélkül ráillik ez a jelző. Bár még csak nyáron jártunk itt, de az egészen biztos, hogy bármelyik évszakban gyönyörű. A Charles Moreau által tervezett romantikus műromok pedig valóban olyan hangulatot adnak a helynek, mintha egy elhagyatott angliai parkban sétálgatnánk. Még egy park Magyarországon, ami a büszkeségeink sorát gyarapítja.

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Műromok a tatai Angolkertben

Tatai szállások a Cseke-tó közelében:

8. Matuzsálemek a gyulai Csigakertben

Gyula városa rengeteg programmal várja a kirándulókat, de a fürdőzés, és a várlátogatás mellett érdemes egy kis időt szakítani a gyönyörű, ősfás parkjára, a Csigakertre is, ahol matuzsálemi korú tölgyfákat is megcsodálhatunk. A park egyik legszebb eleme az a Sissi szobor, amit Felek Gyula szobrászművész alkotott carrarai márványból.

Népszerű vendégházak és apartmanok Gyulán:

9. Látványos szobrok a siófoki Millennium parkban

A város központjában lévő parknak jellegzetes hátteret ad a szomszédságában lévő vasútállomás épülete, de a legkülönlegesebb látnivalója is megér egy sétát. Ez nem más, mint a Zenepavilon, ahol minden nap reggel 9 és este 9 között 25 percenként felcsendül egy dal, köztük Kálmán Imre szerzeményei is. Ami miatt még télen is remek program itt egy séta, az a gyönyörű szoborparkja, ahol látható Kálmán Imre bronzszobra, a Mártírok szoborcsoport, egy II. világháborús emlékmű, illetve a Zuhanyzó nő című alkotás is. Még azért sem kell aggódni, hogy télen korán sötétedik, mert nagyon jól ki van világítva a terület, így itt egy újabb télen- nyáron barangolható park Magyarországon.

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Siófoki Millennium Park

Bónusz tipp: akik még szívesen bolyongnának kicsit Siófokon, keressék meg a szintén nagyon szép Jókai parkot is.

Siófoki szálláshelyek a Szallas.hu kínálatában >>

10. Balatonfüred legnépszerűbb része, a Tagore sétány és a szoborpark

Azzal nem szállunk vitába, hogy Balatonfüred ikonikus sétánya nyáron a legszebb, de mi azért szívesen végigsétálunk rajta télen is. Kicsit kilóg a sorból, mert nem a klasszikus értelemben vett park, de a hangulata utánozhatatlan, és a szoborparkja is megérdemli, hogy helyet kapjon ebben a felsorolásban. Olyan nagy nevek szobrai találhatók meg itt, mint például Tagore, Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi és Deák Ferenc. A legenda szerint a kikötő előtt álló Halász és Révész szobornál érdemes kezdeni a sétát, és aki megsimítja a csizmájukat, az biztosan visszatér Balatonfüredre. Ezen ne múljon, fogadjuk meg a jó tanácsot!

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Tagore sétány (fotó: Martin Edit)

TOP 10 szuper szálláshely Balatonfüreden:

11. Akár a parkok városaként is hívhatnánk Kaposvárt

A kaposvári Berzsenyi park a gyönyörű Zsolnay-díszkút miatt került be a válogatásba, de ha már városnéző sétát tervezünk, érdemes még kicsit barangolni a város zöldterületein, mert van belőlük szép számmal.

A mi ajánlatunk:

Kaposvári szállások >>

14 ámulatba ejtő park Magyarországon, ahol télen is jó sétálni egyet
Berzsenyi park Kaposvár

12. Séta a híres váci Duna-korzón

A híres váci Duna korzó a Liszt Ferenc, az Ady Endre és a József Attila sétányt foglalja magában, melyen végigsétálva rengeteg látnivalóban lehet részünk. Ilyen például a Zenepavilon, vagy a szoborpark, de a Duna látványa sem utolsó. A korzó érdekessége, hogy a díszes vasrácsa ugyanaz, mint amit az Országház építésekor használtak, a felesleges elemeket hozták ide és használták fel a terület kialakításakor.

Szállásajánlatunk a korzó közelében: Althann Vendégház és Konferencia Központ

A váci Duna-part

13. Keszthely legnagyobb zöldterülete, a Helikon park

Itt található a város jelképe, a Helikon-emlékmű, és bár ezen kívül kifejezetten nagy látványosság nincs a parkban, összhatásában mégis egészen lenyűgöző. Télen, nyáron szuper sétákat lehet itt tenni, sőt sétányain egészen a Balaton partjáig is eljuthatunk, ahol a Keszthely felirat is található.

Helikon Park

Még 5 kihagyhatatlan látnivaló Keszthelyen:

Ezt a 10 szálláshelyet ajánljuk:

14. Különleges park Mátraházán, amiről sokan még nem is hallottak

A végére egy olyan parkot hagytunk, aminek a létezéséről sokan nem is tudnak, pedig egy igazi rejtett kincse a Mátrának. A Mátraházáról a Kékes felé vezető úton található a fekete mátrai cserkőből épült Magyarok Nagyasszonya ferences templom, ami komor külsejével nem csábítja megállásra a turistákat, ám érdemes mégis megállni egy kicsit, mert igazi kincset rejt a környéke. Mellette található a Naphimnusz park, ahol Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszaka olvasható Várkonyi Maréza mátrafüredi keramikus színezett kerámia domborműveivel illusztrálva. Ha a környéken jártok, ezt a helyet mindenképpen keressétek fel, nekünk az egyik kedvenc parkunk Magyarországon.

A ti kedvencetek is szerepel a felsorolásban? Ha nem, kommentben osszátok meg velünk, hogy melyik park Magyarországon a legkedvesebb számotokra!

További belföldi szállástippekért látogassatok el a szallas.hu oldalára >>

(fotók: Bene Marianna, Bene Anikó, Martin Edit, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
78%
Imádom
Imádom
11%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
11%