ÍzkalandCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

15 novemberi gasztroprogram, ahol senki nem marad éhen

2 perces olvasási idő
15 novemberi gasztroprogram

A hűvös novemberi napok beköszöntével eljön a jobbnál jobb gasztronómiai fesztiválok ideje is, ahol senki nem marad éhen. Arról pedig, hogy ne fázzon az ember, a finom forralt borok és a jóféle pálinkák gondoskodnak. Jöjjön most 15 novemberi gasztroprogram, amit érdemes felkeresni az ínyenceknek és a torkosoknak is.

15 novemberi gasztroprogram

15 novemberi gasztroprogram: Márton-napi programok

Ha november, akkor Márton-nap, ha Márton-nap, akkor pedig libahúsból készült finomságok minden mennyiségben! Ez a karácsony előtti böjti időszakot megelőző utolsó nagy ünnep, amikor kedvére lakmározhat az ember. A hagyomány szerint ekkorra a libák már szépen meghíztak, ezért jellemzően a libahúsból készült fogások kerültek előtérbe. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik” – tartja a mondás, úgyhogy ne kísértsük a sorsot, látogassunk el valamelyik gasztronómiai fesztiválra, ahol libás finomságokat kóstolhatunk.

15 novemberi gasztroprogram

Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal Debrecenben

  • Időpont: 2019. november 8-10.
  • Helyszín: Debrecen, Kossuth tér

Eger és Debrecen közös szervezésében 3 napon keresztül hagyományos libaételeket, és zamatos egri borokat kóstolhat, aki Debrecenbe látogat. Egy kis ízelítő, hogy milyen finomságok közül lehet válogatni: lesz libatepertő, libakolbász, ludaskása, kemencés libacomb és libazúza-pörkölt, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Szállásajánló: Malom Hotel 

Márton-napi Vigasságok és Búcsú Bogácson 

Bogács legnagyobb turistacsalogató attrakciója a termálfürdő mellett a hangulatos pincesor, ami idén Márton-nap alkalmából ismét megtelik élettel, és az ízletes borokon túl finom libaételekből is lehet majd válogatni.

Szállásajánló: Vidéki Varázs Vendégház 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator Szentendrén

  • Időpont: 2019. november 9-10.
  • Helyszín: Skanzen 

Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idei évben a központban a párválasztás áll, így lesz szerelmi jóslás, „Skanzen love túra”, és fonóbeli játékokon is részt vehetünk.

Néhány tudnivaló a „Skanzen love túráról”: a bejárat Információs Pultjánál lehet kérni menetlevelet, ami alapján az egyes állomásoknál pecsétet kapnak a párok. A játék végén a pecséteket a Portékaboltban lehet beváltani valamilyen kis emléktárgyra.

Szállásajánló: Mathias Rex Panzió 

Kiskőrösi Kemencés Gasztronómiai Fesztivál

  • Időpont: 2019. november 9.
  • Helyszín: Petőfi tér

Márton-nap alkalmából a város kemencéjében sok finomsággal készülnek, mellettük pedig lehet kóstolni a kiskőrösi újborokból. Az egyik legjobb kezdeményezés pedig, hogy mindenkit arra buzdítanak, hozza magával kedvenc borospoharát, hogy ne szennyezzük a környezetet eldobható műanyag poharakkal.

Szállásajánló: Hotel Imperial Gyógyszálló és Gyógyfürdő 

Libadalom Siófokon 

  • Időpont: 2019. november 15-17.
  • Helyszín: Fő tér

A három napos gasztronómiai fesztivál kitűnő családi programnak ígérkezik. Bár a részletes program még nem nyilvános, de a tavalyi nagy sikeréből kiindulva idén sem lesz hiány zenei és gyermekprogramokban, mellette pedig finomságok hada is várja a látogatókat.

Szállásajánló: Centrum Apartman 

Novemberi gasztroprogram: Disznótoros ételek

A hideg beköszöntével eljött a disznótorok időszaka, így az ország számos pontján szentelnek fesztivált a finomabbnál finomabb disznótoros ételeknek. Megmutatjuk, hová érdemes menni, ha egy jó hurkára, vagy kolbászra vágytok, esetleg a kamrát töltenétek fel finom sonkákkal, füstölt kolbásszal.

15 novemberi gasztroprogram

Nagy Orfűi Szalonna és Kolbászfesztivál

  • Időpont: 2019. november 9.

Mint ahogy a disznótorok általában, ez egy igazi családi gasztroprogram, ahol a csapatok saját receptek alapján készítik a disznótoros ételeket. Maga a rendezvény ingyenes, a finomságok viszont kóstolójegy ellenében kaphatók. Egy adag 1200 Ft. Lesz itt szalonna, hurka, kolbász, töpörtyű, pecsenyék és pörkölt is.

Szállásajánló: Varga Villa 

Bócsator – IX. Bócsai Böllértalálkozó

  • Időpont: 2019. november 9.
  • Helyszín: bócsai Parkerdő

Az ország minden pontjáról várják a jobbnál jobb bölléreket, akik a helyszínen bizonyíthatják, hogy valóban mesterségük legjobbjai. A sertések feldolgozása mellett lesz zene, tánc, és persze hagyományos disznótoros ételek is a sült vértől a pecsenyéig.

Szállásajánló a környéken >>

VIII. Berekfürdői Tepertő és Pörc Fesztivál

  • Időpont: 2019. november 16.
  • Helyszín: Berekfürdő Gyógy- és Strandfürdő

Az egész napos ingyenes gasztronómiai program fő attrakciója a színpadi programok mellett a Kormorán Együttes koncertje lesz. Lesz szalonnasütés, amiből természetesen kóstolni is lehet, leöblíteni pedig forralt borral tudjuk.

Szállásajánló: Puszta Hotel Berekfürdő 

Tisza-tavi Disznótoros és Pálinkamustra

  • Időpont: 2019. november 23.
  • Helyszín: Tiszafüred

Az érdeklődőket izgalmas versenyekkel, népzenével és népi játékokkal várják, emellett pedig megsütik a város malacát, és megválasztják a város pálinkáját is. Ugye, milyen jól hangzik?!

Szállásajánló: Patkós Csárda és Motel 

Egyéb ínyencségek

A liba- és disznóhússal még nincs vége a finomságok sorozatának, ugyanis a november még tartogat néhány különleges programot. Hogy mi ezek? Már mutatjuk is!

15 novemberi gasztroprogram
Csokoládé

VIII. Szolnoki Országos Csokoládéfesztivál

  • Időpont: 2019. november 9-10.
  • Helyszín: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

Aki a csokit szereti, annak ott a helye a hazai kézműves csokoládékészítők legnagyobb seregszemléjén! A finomságok mellett családi programokkal is várják az érdeklődőket.

Szállásajánló: Garden Hotel 

Tihanyi Garda Fesztivál

  • Időpont: 2019. november 15-17.

Tihany nevezetessége, és címerállata a garda, aminek tiszteletére fesztivált is rendeznek. A programban régi halászati hagyományokat elevenítenek fel, és azt is megtudhatjuk, hogyan lehet a legfinomabban elkészíteni ezt a halat.

Még több őszi program a Balatonnál >>

November 17-én a halászléfőző verseny korábbi zsűrielnökének emlékére Benke László halászlé és halétel főző versenyt tartanak. A gasztronómiai programok mellett lesznek családi programok, kirakodóvásár, sok zene és játék is.

Szállásajánló: Centrum Vendégház 

Ne csak együnk, igyunk is! – még több novemberi gasztroprogram

Bár a szüreti mulatságok már lecsengtek, de novemberben még az ország több pontján szentelnek fesztivált az újbornak, mellette pedig a pálinkáé a főszerep.

15 novemberi gasztroprogram

Borkóstoló Sopronban

  • Időpont: 2019. november 6.

A Kékfrankos fővárosában ezen a napon több pincészet is borkóstolókat tart, ezért egy soproni városnézés mellé érdemes beiktatni egy kis pincelátogatást is.

Szállásajánló: Hotel Lövér 

A Magyar Pálinka Hete Kecelen

  • Időpont: 2019. november 4-9.
  • Helyszín: T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Gimnázium

Rengeteg programmal várják az érdeklődőket, köztük sok szakmai rendezvénnyel is. A legnagyobb attrakció azonban a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny, valamint a Bor-, Pálinka, Párlat és Palackszépségverseny lesz. 

Szállásajánló: Korona Panzió

Márton-napi Pincejárás a Pannonhalmi Borvidéken

  • Időpont: 2019. november 8-10.
  • Helyszín: a Pannonhalmi Borvidék településének pincészetei

Az évente háromszor megrendezésre kerülő rendezvény keretében most lehetőség nyílik az újborok kóstolására is. November 9-én a helyszínek között borvidéki buszjárat is közlekedik.

Szállásajánló: Pannonhalma Panzió 

Badacsonytördemici Forralt Borfőző Verseny

  • Időpont: 2019. november 30.
  • Helyszín: Faluház

A már hagyománynak számító rendezvényre idén is várják a forralt bor készítőket, és azokat is, akik inkább fogyasztani szeretik. A rendezvényt szórakoztató műsorok és kézműves vásár is tarkítja, sőt, a helyi gazdák portékáiból is lehet válogatni.

Szállásajánló: Balaton Rustic Guesthouse

Elragadó vendégházak Badacsonyban
Balaton Rustic Guesthouse

+1 XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál

  • Időpont: 2019. november 30. 10:00 – 19:00
  • Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.)

Új helyszínen, a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg 16. alkalommal a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A rendezvény díszvendége lesz idén az Egri Borvidék, Bács-Kiskun megye, a Mátrai Borászok Egyesülete, és képviseltetik magukat az elmúlt 15 év „Magyarország legjobb újborainak” nyertesei is. Jegyek elővételben megvásárolhatók a tixa.hu oldalán vagy a fesztivál napján a helyszínen.

Még több belföldi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%