Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplistákVidéki víkend

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet

1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy napjainkban is látogatható öt olyan nógrádi kastély, amelyben egykor hatalmas fogadásokat tartottak? A kastélyok mellett hangulatos kirándulóhelyek, izgalmas várromok és varázslatos panoráma teszi felejthetetlenné a kikapcsolódást Nógrád megyében.  

Gyürky-Solymossy kastély, Bátonyterenye

Az 1790-ben épült barokk stílusú Gyürky–Solymossy kastély 13 hektáros területen fekszik, az egyemeletes épület könnyen felismerhető hagymakupolás saroktornyairól

A kastélyt az 1840-es évekig nyári lakként használták, később átépítették, majd a II. világháború alatt az épület állaga romlásnak indult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították, azonban a nógrádi kastély már csak árnyéka régi önmagának. Előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

Szállástipp: A TLanna Apartman Bátonyterenyén, a Maconkai horgásztótól 700 méterre található. Ingyenes a légkondi, a wifi és a parkolás, ráadásul a szálláshely OTP SZÉP kártya elfogadóhely. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Gyürky-Solymossy kastély – Bátonyterenye

Forgách-kastély, Szécsény

A szécsényi Forgách-kastély egykor a Forgách-család rezidenciája volt. A gyönyörű barokk kastélyhoz tartozott egy több hektáros angolpark is, amelyben fácános-kert, aranyhalas tó, műbarlang, vízesés, és kilátó volt a sétányok mentén. 

Napjainkban a Kubinyi Ferenc Múzeum működik az épületben, a múzeum feladata, hogy a jövő nemzedékének megőrizze a kiállított szellemi és kulturális kincseket.

Szállástipp: A szécsényi Bársony Vendéglő és Panzió kényelmes szobákkal, emeletes terasszal, közösségi térrel és edzőteremmel várja vendégeit. Romantikus kiruccanáshoz és családi pihenéshez is ideális választás. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Forgách-kastély – Szécsény

Majláth-kastély, Nógrádgárdony

A Majláth-kastélyt Hubert József építész terve alapján Gróf Majláth István Géza építtette 1894-ben. A kastélyt később úttörőüdülőként hasznosították, majd Tüdőbeteg Intézetet helyeztek el benne

Az épületet egykor korszerű gazdasági épületek és gyönyörű kastélypark vette körül, a gróf különleges növényeket, facsemetéket és cserjéket hozott haza utazásairól. A park ma is gazdag növényvilággal rendelkezik, a nógrádi kastély épületében a Főnix Medical Wellness Resort működik. 

Szállástipp: A Főnix Medical Wellness Resort az aktív és passzív kikapcsolódás fellegvára, a kastély kellemes környezetben, wellness és fitnesz részleggel várja vendégeit. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Majláth-kastély – Nógrádgárdony

Teleki-Degenfeld kastély, Szirák

A Szirákon található Teleki-Degenfeld kastély 1748–ra épült fel, egy erődítmény jellegű ispotály helyén. A nógrádi kastély körül egy öthektáros őspark fekszik, a védett parkban számos növényritkaság található. A kastély épületében ma egy 4 csillagos wellness kastélyszálló működik.

Szállástipp: A Teleki-Degenfeld Kastélyszálló 27 db kétágyas fürdőszobás szobával és lakosztállyal várja vendégeit, a wellness részleg és a koktélbár a látogatók kedvencei. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Teleki-Degenfeld kastély – Szirák

Prónay-kastély, Alsópetény

Az alsópetényi Prónay-kastély 1750-es években épült barokk stílusban, ekkor az épület tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, később, a család kihalásával a Prónay-család tulajdonába került. 

A műemlék együttest és a kastély ősfás parkját teljesen felújította a jelenlegi tulajdonos, ma a kastély rendezvényhelyszínként funkcionál

Szállástipp: A Ribiszke Vendégház két kétszemélyes apartmannal és egy gyönyörű kerttel várja vendégeit Alsópetényben. Ingyenes a wifi és a parkolás, a kastély pedig csak 50 méterre fekszik a szálláshelytől. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Prónay kastélypark – Alsópetény

Látnivalók és kirándulástippek Nógrád megye szívében

A nógrádi kastélyok mellett számos vár, tanösvény, kilátó és rendhagyó kiállítóhely vár Nógrád megyében, amit nem szabad kihagyni egy nógrádi kirándulás során. 

Ha várlátogatást tervezel, bakancslistás hely Salgó vára, Drégely vára, a Somoskői vár, a Bujáki vár, a nógrádi vár és Szanda vára. A múltidéző kirándulás gyerekekkel is hangulatos program, a bámulatos panoráma miatt ráadásul fényképezőgépet is érdemes magaddal hozni.

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Somoskői vár

Kíváncsi vagy a megye kilátóira is? Vedd célba a Vörös-kő kilátót, a Kéz-kilátót, a Csóványosi-kilátót, a Prónay-kilátót, vagy akár a Sasbérci-kilátót! A Csóványosi-kilátó felkeresését kisebb gyerekekkel nem ajánljuk, a túra igen fárasztó lehet nekik a nehéz terep miatt. 

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Sasbérci kilátó – Buják

Gyerekbarát programot keresel? Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont rengeteg érdekességet tartogat, ahogyan a Szondi Kiállítótér Drégelypalánkon, és a Palóc Játszóház Hollókőn is. Nyáron strandoláshoz tökéletes úti cél a Bánki-tó.

5 gyönyörű nógrádi kastély, amelyet látogatni is lehet 
Bánki-tó

Nemcsak az öt nógrádi kastély, hanem a látnivalók is meggyőztek arról, hogy a kastélyok környékén érdemes akár többnapos kikapcsolódást tervezni? Nincs más dolgod, foglalj szállást, és élvezd Nógrád megye kincseit! 

(Képek: Szallas.hu, wikiwand)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
95%
Imádom
Imádom
2%
Vicces
Vicces
2%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%