Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

5 kihagyhatatlan dél-dunántúli vár

1 perces olvasási idő
Simontornyai vár és vármúzeum

Öt dél-dunántúli vár és várrom kerül alább bemutatásra. Kevésbé ismert várakat, romokat felfedezni tartalmas program, különösen egy szép országrészben. Jó utat!

A várak izgalmas helyek. Különösen, ha nem a mainstream magyarországi várak, hanem a kevésbé ismertek közé tartoznak. Öt olyan dél-dunántúli várat, várromot gyűjtöttünk össze alább, amire akár két hétvégét is rászánhattok. Kettő a Dél-Dunántúl peremén, Simontornyán és az Ozora Fesztiválnak is otthont adó Ozorán áll. Másik három Pécs és a Mecsek körzetében. Bár Pécs környéke ismert, azért itt is akadnak fehér foltok. Simontornya és Ozora szerintem kevésbé szerepel a köztudatban, pedig bámulatos dombvidéken találjátok őket.

5 dél-dunántúli vár, amit látnotok kell!

Simontornyai Vár és Vármúzeum – Simontornya 

Ki volt Simon és minek volt tornya? – kérdezhetnétek. A válasz több mint egyszerű: a XIII. század 70-es éveiben Simon alországbíró építtette várat. Igen, volt tornya is. Ezt követően sokszor cserélt gazdát, az állapota leromlott. 1975-ös felújítása óta működik múzeumként. 

Ha a Szallas.hu-n foglaltok simontornyai szállást, a belépőből 50% kedvezmény jár!     

5 kihagyhatatlan dél-dunántúli vár

Simontornyai vár és vármúzeum

Ozorai Várkastély

Egy firenzei kereskedőcsalád fia, bizonyos Filippo Scolari a XIII-XIV. század fordulóján egy nőügy miatt került a Tolna megyei Ozorára. A környék urának lányát, Ozorai Borbálát vette feleségül. Scolari végül Ozorai Pipó néven vonult be történelembe. Egykori, sokat látott várkastélya pedig rátok vár.

Szállást a közelben egyebek mellett az igari Tavirózsa Élménypark és Vendégfogadó szobáiban találtok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lenkei Levente (@levi76) által megosztott bejegyzés,

Pécsváradi Élményvár 

Fontos állomása a pécsváradi vár a magyar államalapításnak, egészen pontosan a bencések hazai térnyerésének. Magyarország 2. bencés apátságát alapította itt István, a király. Só- és illatkamrában pihenhettek, ágyútoronyban teázhattok és még saját szálláshelye is van; nem meglepő módon István Király Szálló néven. Ha ez nem lenne elég, az Édenkert Vendégház szintén remek választás.

5 kihagyhatatlan dél-dunántúli vár

Pécsvárad

Szászvári vár

Pécsváradtól néhány kilométerre, északra találjátok a festői Szászvár települést, benne egy pöttöm kis várral, ami inkább amolyan erődített udvarház a XIV. század második feléből. Időközben perssze várrá nemesült. 2015–2016-ban történt a vár műemléki helyreállítása. Nézzétek meg! Szászvári szállást itt találtok.

Szászvári vár (fotó: wikipdia/civertan)

Tettyei romok, Pécs 

Egy 500-as évek elején épület reneszánsz palota maradványait találjátok a pécsi hegyek oldalában. Pécs akkori püspöke, Szatmári György építettette. Majd a törökök kezére jutott, a XVIII. századra lakatlanná vált. A különleges hangulatú romok számos kulturális eseménynek is otthont adnak.

Pécsi szállást itt találtok >>

5 kihagyhatatlan dél-dunántúli vár

Tettyei romok

Nem csak töri guruknak ajánlanám ezt a dél-dunántúli váras programot. Az egész családnak jó móka. Sőt, a Simontornya-Ozora programra akár bicajt is vihettek, nem nagy táv.

További belföldi szálláshelyek közül válogathattok a szallas.hu kínálatából >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%