Téli tájolóCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKutyás-cicás tekergésŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít

2 perces olvasási idő

Az időjárás egyre többször mutatja a zord arcát, de azért vannak még szép napok, mikor kedvet kap az ember egy frissítő, rövid kiránduláshoz. Most olyan rövid túraútvonalakat ajánlunk, amik amellett, hogy könnyű séták és akár gyerekekkel is bátran bevállalhatók, télen még kifejezetten izgalmasak is.

Könnyű túraútvonalak Budapest környékén

A Naplás-tó tanösvény Budapesten

A Naplás-tó nálunk akkor vált nagy kedvenccé, mikor megszületett a kisfiunk. Még csak babakocsival közlekedtünk, mikor az első téli kirándulásunkat ide szerveztük. A tavat körbejárni babakocsival azért tartogat némi kihívást, mert nem teljesen babakocsis terep, de igazából csak egy-két helyen volt szükség arra, hogy átemeljük. Bár a tavat sokan az állatvilága miatt tartják érdekesnek, de télen ebből viszonylag keveset látni. Azonban a tó és környéke így is nagyon hangulatos, pláne, ha a víz be is fagy. (Figyelem, a jegén korcsolyázni tilos!)

A kalandos kirándulásnak azonban a tó körbesétálásával még ne vessünk véget, hiszen az út túloldalán a Cinkotai erdőben egy rövid sétával érhetjük el a 2021-ben átadott kilátót, melynek tetejéről gyönyörű a panoráma a Naplás-tó felé.

Könnyű, nagyjából 3 kilométeres túraútvonalról van szó ami gyerekekkel is vállalható, de ha egészen picikkel vágunk neki, babakocsi helyett praktikusabb egy hordozó.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít
Naplás-tavi kilátó

Még több információ az új kilátóról:

Szuper tanösvények Katalinpusztán kicsiknek és nagyoknak

Ha izgalmas és rövid családi kirándulást kerestek Budapest közelében, akkor kitűnő választás lehet Katalinpuszta is, ahol rögtön 3 könnyű túraútvonal közül lehet válogatni.

Ezek közül a 13 állomásos Gyadai tanösvény a leghosszabb, közel 6 kilométer, de nagyobb gyerekkel ez az egyik legizgalmasabb a függőhídnak köszönhetően. Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha nincs hó, jég, vagy sár, mert a csúszós terep nem túl biztonságos.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít
Gyadai tanösvény – az élményösvény bejárata

Kisebbek számára izgalmas útvonal a Legyél te is kiserdész! élményösvény és a Madártani sétaút, ahol sok játékos feladat és ismeretterjesztő interaktív tábla vár rájuk. Mi ezt nyáron kerestük fel, és be kell valljuk, még felnőtt fejjel is nagyon érdekes volt, a kivitelezés pedig szuper!

Részletes élménybeszámoló:

A tanösvények Szendehely – Katalinpusztán találhatók a Katalinpusztai Kirándulóközpontnál. Itt egy nagy fizetős parkolóban hagyhatjuk az autót, ahonnan akár a Hangyavasúttal is elroboghatunk a tanösvények kiindulópontjához.

Túra az egri vár másolatához

Szuper kis kirándulás Budapesthez közel, ráadásul télen-nyáron jól járható, könnyű túraútvonal. Több irányból is megközelíthetők a romok, kedv, és erőnlét kérdése, hogy kisebb vagy nagyobb körtúrát vállalunk be. Mi a Kevély-hegyi levendulamezőnél parkoltunk le, és innen vágtunk neki gyalog. Így elsőként a különleges formájú Teve-szikla esik útba, ami a környék egyik legkülönlegesebb sziklaalakzata. Innen sétálhatunk tovább az Egri vár másolatához, amit az 1968-ban bemutatott Egri csillagok című film díszletéhez építettek fel.

A terep homokos, de strapabíróbb babakocsival és biciklivel is járható.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít
Az Egri vár másolata

Lenyűgöző téli túra a Paprikás-patak völgyében

A solymári Jegenye-völgy egy igazán izgalmas hely, de ha csak egy rövid, frissítő téli kirándulásra vágyunk, akkor is érdemes fontolóra venni, hogy felkeressük. Viszonylag könnyű túraútvonal, bár a téli hó és fagy azért csúszóssá tudja tenni bizonyos részeit. Az 5 kilométeres táv akár babakocsival is járható, de télen a hordozó praktikusabb lehet.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít
Paprikás-patak télen a solymári Jegenye-völgyben

A befagyott Paprikás-patak látványa és a Solymári vár tornyából nyíló csodás panoráma azonban kárpótolni fog mindenért!

3 rövid túraútvonal az ország 3 pontjáról

Csiga-túra Zalakaros határában

A Zalakaros határában, a Zalakarosi Parkerdőben található Csiga-túra tanösvény a bevezetőben említett minden kritériumnak megfelel: rövid kirándulás (kicsit több csak mint 1 kilométer), könnyű terep, gyerekekkel is végigjárható, ráadásul minden évszakban nagyon izgalmas program.

A tanösvény kiindulópontja a Park utcánál van, végpontja pedig a kilátónál, ahol egy étterem is található. De a kettő között is rengeteg izgalmas dolog vár ránk, többek között interaktív kockaforgatós padok, hangostábla, ahol a madarak énekét hallgathatjuk meg, vagy éppen a szánkópálya, ahol télen csúszhatunk is párat, ha szánkóval vágunk neki a sétának.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít

Szálláskínálatunk Zalakaroson >>

Mars-expedíció a Vértesben

A Gánti Bauxitföldtani Parkot nem ok nélkül hasonlítják lépten-nyomon a Marshoz, hiszen vörös talajával valóban olyan, mintha egy másik bolygón járnánk. A téli időszakra különösen igaz ez, mikor a kopár fáknak köszönhetően még kietlenebbnek tűnik ez a különleges táj.

A bánya területén belépődíj nélkül lehet sétálni, de tartozik a területhez egy múzeum is, ami egy szabadtéri kiállításból és egy föld alatti tárlatból áll. Ez már belépődíj ellenében látogatható.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít
Gánti Bauxitföldtani Park

A park területén kialakítottak egy nagyjából 3 kilométer hosszú tanösvényt, ami sok érdekességet árul el a hely kialakulásáról.

Részletes élménybeszámolónkat itt olvashatjátok:

Szállástippünk Gánton: Levendula-lak Vendégház >>

Séta a nagykőrösi Pálfája tanösvény matuzsáleméhez

A végére egy olyan helyet tartogattunk, amiről feltehetően kevesebben hallottak, pedig egy nagyon hangulatos, könnyű túra keretében bejárható. Ez a Nagykőrösön található Pálfája tanösvény, melynek gyalogos útvonala 1800 méter hosszú. A Pálfája-erdő leghíresebb fája egy matuzsálemkorú kocsányos tölgy, amit a helyiek Pál fája néven emlegetnek. Tudományos vizsgálatok szerint a 6 méteres körméretű törzsű fa legalább 200 éves, de a nagykőrösiek még ennél is idősebbnek tartják.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít

A könnyű séta a látványos Aréna épület közelében kezdődik, ahol található egy kis játszótér is és a matuzsálemfánál ér véget. A köztes szakaszon sok ismeretanyagot gyűjthetünk a környékről, vagy csak egyszerűen élvezhetjük a csendet, miközben egy frissítő sétát teszünk.

7 izgalmas, rövid kirándulás, ami felfrissít

Szállástipp Nagykőrösön:

Kinizsi Panzió

Élet & Energia Egészségjavító Szalon Panzió

A nyár végével nem ér véget a kirándulószezon, hiszen rengeteg olyan rövid és könnyű túraútvonal létezik országszerte, ami ilyenkor kifejezetten felfrissít. Használjátok ki ti is a szép téli napokat, és tervezzetek be néhány frissítő, rövid kirándulást!

(Képek: Bene Mariann, Szallas.hu, shuttertstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%