Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanás

Kalandokkal teli családi pihenés a Börzsönyben

3 perces olvasási idő

Van abban valami, mikor azt mondják, gyerekkel nem lehet igazán pihenni, de mi sosem voltunk azok a láblógatós utazók, hanem szeretünk minél több mindent felfedezni. Éppen ezért, mióta gyerekkel utazunk, nekünk inkább az okoz gondot, hogy kevesebb dolog fér a programba, mint amit elterveztünk. Legutóbb éppen a Börzsönyben jártunk, ahol 5 napot töltöttünk el hármasban.

Ha aktív pihenésre vágytok, és gyerekkel szeretnétek felfedezni Magyarországot, a Börzsöny tökéletes helyszín lesz! Hogy miért? Ezernyi okot fel tudunk sorolni, de inkább olvassátok el a kissé szubjektív élménybeszámolónkat!

A börzsönyi családi program megtervezése és a szállás kiválasztása

Magyarországon a gyerekkel való utazás és pihenés szerencsére egyáltalán nem bonyolult, pláne, ha autóval vág neki az ember. Tavaly, az első nagyobb kiruccanásokra még nagyjából a fél házat összepakoltuk, és míg mi felnőttek ketten egy bőrönddel kihúztuk egy hétig, addig a gyereknek nagyjából 3x annyi csomagja volt. Persze ennek felét sem használta… A lényeg, hogy idén már rutinosabban vágtunk neki az útnak, és tanulva az előző évi tapasztalatokból, tudtuk, hogy mit kell szem előtt tartani a szervezéskor. Sajnos a csöppség még egy órát is nehezen bír ki autóban, ezért szempont volt, hogy Budapesttől ne essen túl messzire a nyaralásunk helyszíne. Illetve, hogy út közben is legyen olyan hely, ahol megállhatunk, ha nagyon muszáj. Így esett a választásunk a Börzsöny nyugati részére, ahol korábban még mi magunk sem töltöttünk el több napot, csak egy-egy túra kedvéért ruccantunk át.

Jobb mint otthon Falusi Szállás, Vámosmikola

A szállás választásánál az volt a fő szempont, hogy különálló apartman vagy ház legyen, hogy ha a gyereknek esetleg rossz napja (vagy éjszakája) lenne, akkor se zavarjunk másokat a pihenésben. Emellett pedig legyen bababarát a hely, hogy ne kelljen utazóágyat és fürdető kádat cipelni. Elég későn kezdtem el szállást nézegetni, de szerencsénk volt, mert a vámosmikolai Jobb mint otthon Falusi Szállás nagyobbik apartmanja még éppen szabad volt a választott időszakra.

Kalandokkal teli családi pihenés a Börzsönyben
Jobb mint otthon Falusi Szállás

A határ menti Vámosmikola egyébként számunkra nem tartogatott túl sok élményt, ám a környék nyugalma fantasztikus, és a szállás is tökéletes volt, pont olyan, mint a fotókon. Egyszerű, de mégsem szenvedtünk semmiben hiányt. Az apartman mindennel fel volt szerelve, amire szükségünk volt, és a kért hordozható kiságy és babafürdető kád is be volt készítve. A vendéglátóink nagyon kedvesek voltak, megengedték, hogy a gyerkőc használja az unokáik kinti játékait. Úgyhogy ha az 5 nap alatt semerre nem megyünk, ő akkor is nagyon jól elszórakozott volna.

A szállástól pár utcányira már a magyar – szlovák határ található, a két országot pedig itt az Ipoly választja el egymástól. Ide érdemes egy este elsétálni, mielőtt lemegy a nap, mert nagyon szép kis szakasz sok-sok szitakötővel. (Azt a részt, ahová mi lementünk, a Rákóczi út végétől lehet megközelíteni egy földúton, csak követni kell a kitaposott ösvényt.) Vámosmikoláról egyébként Nagybörzsöny és Kemence is körülbelül 10-10 percnyi autózásra van, így a település elhelyezkedése is kedvező.

Kalandokkal teli családi pihenés a Börzsönyben
Gyerekkel a Csarna-patak völgyében

Családi kalandok a Börzsönyben

Természetesen a térség legnagyobb vonzerejét a szebbnél szebb túraútvonalak jelentik, de mi ezekből egy kétévessel nem sokat tudtunk most bejárni. Egyszer majd mindenképpen szeretnénk feljutni a Csóványosra és Drégely várához is, úgyhogy az biztos, hogy nem most jártunk utoljára a környéken.

Az odaútra egy röpke megállót terveztünk Zebegényben vagy Kismarosnál, végül az utóbbit választottuk, ahol lementünk a Duna-partra egy játszótérhez, de közben még találtunk néhány érdekességet is. Az autót a Duna utcában hagytuk, és gyalog sétáltunk le a vízhez. A játszótértől nem messze áll egy hatalmas „öreg fűz”, de ami még ennél is érdekesebben hangzik, az egy különleges sétaút, a Párkapcsolati FunÖsvény, amiről korábban még csak nem is hallottunk. Elvileg a 8 állomásos ösvény kialakításánál nem csak a párokra, hanem a családokra is gondoltak, így mindenkinek nyújt élményt, de ezt most sajnos idő hiányában nem tudtuk kipróbálni.

Mi most Zebegényt kihagytuk, de a környéket korábban már alaposan bejártuk, és erről meséltem is itt:

(Törökmező viszont kihagyhatatlan gyerekkel, úgyhogy ide még biztosan ellátogatunk a közeljövőben).

Vonatos kalandok a Börzsönyben gyerekekkel

Igen, itt nem véletlen a többes szám, mert a nagybörzsönyi kisvasutazásra csatlakozott hozzánk egy baráti család is, akik Diósjenőről ugrottak át egy kis közös zötykölődésre. Így végül 3 pici gyerekkel vágtunk neki a kalandnak, és ráadásul mindhármójuknak ez volt az első vonatos élménye, így kicsit azért tartottunk tőle, mit fognak szólni hozzá. Végül nagyon jól sikerült, és mindenki élvezte a zakatolást. A börzsönyi kisvasút érdekessége, hogy a nagy szintkülönbséget egy egyedi megoldással, úgynevezett csúcsfordítóval küzdi le, ami külön élmény volt. Nagyirtáspusztáig váltottunk retúr jegyet, ahol másfél órát sétáltunk a környéken. Rábukkantunk a Vasas-kútra és bóklásztunk egy kicsit a Hosszúvölgyi erdészeti tanösvényen is, majd miután visszavonatoztunk Nagybörzsönybe, megnéztük a régi vízimalmot, aztán pedig beültünk a Malomkert étterembe egy kései ebédre.

A mi gyerkőcünk most éppen a templom rajongó korszakát éli, ezért zárásként még elkanyarodtunk a település határában lévő Szent István-templomhoz, amit már reggel kinéztünk magunknak. Belülről nem néztük meg, de egyébként van kint telefonszám, hogy kit kell hívni, ha szeretne az ember bemenni. Ugyanígy működik a bányásztemplom látogatása is.

Jó tudni: a nagybörzsönyi kisvonat péntektől vasárnapig jár.

Kemencei kisvasút

Az előző nap sikerén felbuzdulva másnap ismét vonatoztunk. Bár látványában kevésbé volt izgalmas, mert a Kemencei Erdei Múzeumvasút járatai jelenleg csak a Kemence Nagyvölgy Strandig (a megálló hivatalos nevén Godóvárig) közlekednek, és a Fekete-völgyi erdősebb részekre felújítás miatt nem mennek be. Sajnos strandfelszerelés nem volt nálunk, így kicsit sétáltunk a Csarna-patak mentén. Ez pont elég volt arra, hogy megerősítsen minket abban, hogy érdemes lesz bevállalnunk egy kisebb túrát is a gyerekkel, mert a környék meseszép.

A felújítást a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület karolta fel, akiknek köszönhetően a kemencei állomáson kialakításra került egy kiállítás, a kicsiknek van játszótér, és ki lehet próbálni a kézihajtányt is (ez egyébként Nagybörzsönyben is van az állomáson, csak ott többet kell várakozni, hogy sorra kerüljön az ember). Mindent összevetve a vonatozás mellett a kiállításoknak és persze a kis játszótérnek köszönhetően ez is egy szuper és élménydús nap volt, amit nem csak a gyerek, hanem mi is nagyon élveztünk. Az pedig kifejezetten megnyugtató, hogy a kemencei kisvasút ma már nem kitermelt fát szállít, min régen, hanem kizárólag kirándulni vágyó turistákat.

Jó tudni: a kemencei kisvonat szombaton és vasárnap jár.

Egy igazán izgalmas börzsönyi túra gyerekkel

Nagyobb gyerekekkel a börzsönyi túraútvonalak legtöbbje nem tartogat nagy kihívást, mert annyira durva szintkülönbségekkel általában nem kell számolni. Viszont egy kétévessel, aki nem hajlandó megmaradni a túrahordozóban még akkor sem, ha már hulla fáradt. Ellenben ilyenkor már a gyalogláshoz sincs kedve, nos, vele még egy alföldi séta is nagy kaland, nemhogy egy hegyi túra. Ám előző nap annyira beleszerettünk a Csarna-patak völgyébe, hogy mégis bevállaltuk, lesz, ami lesz, megyünk, amíg tudunk.

Autóval a Feketevölgy Panzióig lehet elmenni, és a felújítási munkálatok is eddig tartanak, így feltehetően a Fekete-völgy további szakaszait már nem fogja vonatfütty háborgatni. Innen a régi vasút nyomvonala mentén sétálhatunk tovább, ami igazán különleges látványt nyújt, miután az áradó patak már nem egyszer elmosta. Szavakkal nehéz leírni, mert egyrészt elszomorító, hogy ebben a csodás erdőben egy „elfeledett” vasúti sín darabjai kallódnak. Másrészt az alámosott szakaszok, és a már eltűnő félben lévő részek apokaliptikus látványában mégis van valami vadregényes, hiszen a természet a szemünk előtt veszi vissza azt, ami az övé. Gyerekkel mindenképpen óriási élmény, hiszen a kicsik még nagyon élvezik, hogy a régi síneken egyensúlyozhatnak. Sőt, több ponton a patak kövein ügyeskedve kelhetünk csak át, ami szintén nagy kaland. Itt jegyezném meg, hogy érdemes gumicsizmát vinni a gyerkőcöknek, hogy tuti megússzák száraz lábbal.

Út közben két forrást is felfedeztünk, bár most víz nem igazán volt bennük

Az egyik még a séta elején található balra, ez a Fekete-kút, a másik pedig nagyjából a táv felénél szintén balra egy kis kaptatós szakasz után a Csurgó-kút. Mi végül a Hamuház megállóig sétáltunk el, ami nagyjából 2,5-3 kilométer lehetett, plusz ugyanennyi vissza. Itt kicsit letáboroztunk pihenni és enni, közben pedig a körülöttünk futkározó gyíkokat figyeltük, akik a ház gerendái között lakhatnak. Hogy a kétévesünk mennyire élvezte a túrát, azt az is bizonyítja, hogy annyira elfáradt, hogy a visszaúton kézben alig 5 perc alatt elaludt. Így az ellen sem tudott tiltakozni, hogy legalább a csatos hordozóba betegyük. Utólag is egyetértettünk abban, ezt a túrát tényleg kár lett volna kihagyni!

Gyerekkel a Börzsöny keleti részén

A Börzsöny keleti oldala legalább annyi izgalmas és kalandokkal teli programot tartogat, mint a nyugati. De nekünk már csak egy kis időnk jutott erre, így ide még vissza kell majd jönnünk. Diósjenőt és környékét már ismerjük, mert itt sűrűbben megfordulunk, de hiába van közel a Nógrádi vár, ez eddig mindig kimaradt a programból. Most elhatároztuk, hogy semmiképpen nem jövünk el úgy, hogy ne néznénk meg, ezért hazafelé felülről megkerültük a Börzsönyt, hogy láthassuk.

Nógrádi vár

Szemeztünk még Drégely várával is, de ezt kisebb gyerekekkel nem annyira ajánlják, mert elég meredek út vezet hozzá, így végül mi is kihagytuk. A Nógrádi vár viszont jó döntésnek bizonyult. A parkolótól egy rövid sétaút vezet fel, amit még a mi két évesünk is simán meg tudott volna tenni a saját lábán, ha akar, de úgy döntött, hogy nem. Viszont legalább nem kellett kilométereken át cipelni, mert tényleg gyorsan feljutottunk. Fent aztán már vígan szaladgált a nagy területen, a várrom tornyos részét pedig imádta, mert a kilátókat egyébként is nagyon szereti. Innen pedig csodálatos a panoráma a környékre, úgyhogy nem volt okunk panaszra.

A kicsikre itt fokozottan figyelni kell, mert a korlátok kialakítása nem a legbiztonságosabb az ő szempontjukból, és könnyen átférnek alatta!

Királyrét

Az időnkbe még belefért egy villámlátogatás Királyréten, ahol akkor még nem járt a Királyréti Erdei Vasút, de 2021. július 24-től újraindul a forgalom, úgyhogy akik most terveznek arra kirándulást, már ismét utazhatnak vele. Mi most a Királyrét tanösvény egy kisebb szakaszát jártuk be, de a teljes, 2,9 kilométeres körre nem vállalkoztunk. A tanösvényt teljes egészében a gyerekekre szabva alakították ki sok érdekes, játékos feladattal, amit a nagyobbak már könnyedén meg is tudnak oldani. Az útvonalat egy zöld fiú és lány béka figura, valamint T betű jelöli.

Természetesen a Börzsöny ennél sokkal több kalandot tartogat, de a mi családi pihenésünkbe most ennyi fért bele. Ha még több programot kerestek, ide kattintva még sok klassz dolgot ajánlunk a környéken >>

További börzsönyi baba- és gyerekbarát szállásokért böngésszétek át a Szallas.hu kínálatát >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
33%
Imádom
Imádom
67%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%