Családi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Babakocsis kirándulóhelyek, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a jóból

3 perces olvasási idő

Bár a legkorábbi emlékeink nagyjából 3-4 éves korból valók, az, hogy úgysem fog emlékezni a baba az ez előtti kirándulásokra, nem ok arra, hogy otthon üljünk. Az ország tele van olyan gyönyörű helyekkel, amik tökéletesek egy bababarát kiránduláshoz. Érdemes kihasználni a szép, napsütéses napokat, és közösen is felfedezni az országot.

Miért jó babával kirándulni?

Bevallom, amíg nem volt gyerekünk, nem is értettem, egyesek miért teszik ki magukat annak a „veszélynek”, hogy az ő csemetéjük sírásától zengjen az erdő. Azóta már tudom, hogy ha az apróság esetleg sír, vagy nyűgös, a friss levegő kifejezetten jót tesz neki. És a babakocsi ringatásától (esetünkben a durva rázkódástól is) nagyon hamar el fog aludni, a mi fejünk pedig kicsit kiszellőzhet végre.

Jobb napokon, és ahogy egyre nagyobb, persze már nem alszik mindig, hanem érdeklődve figyeli az őt körülvevő világot, vagy legalábbis amennyit egy babakocsiból vagy sportkocsiból lát belőle. Lehet, hogy nem fog emlékezni rá, hogy 13 hónaposan végigjártuk vele a Tisza-tavi Vízi Sétányt, de az élmények, és a benyomások megmaradnak. És az a sok-sok dolog, amit megtapasztal mind hozzá fog járulni a fejlődéséhez, hiszen neki még minden újdonság, a növények, az állatok, a víz illata, a szél hangja…

Ami pedig a legfontosabb, hogy a szülőknek is jár egy kis kikapcsolódás, nem lehet évekig a 4 fal között ülni. Ajándékozzuk meg magunkat is közös élményekkel és emlékekkel!

Ezeket a helyeket keresd, ha babakocsis kirándulást tervezel

Az újdonsült szülőknek, pláne, ha korábban aktívan túráztak és kirándultak, nem könnyű új nézőpont alapján kirándulást tervezni, hiszen már nem lehet olyan spontán nekivágni, mint korábban. A legfontosabb szempont, ha nem hurcival kirándulunk, hogy olyan terep legyen, ahol a babakocsit is elguríthatjuk nagyobb akadályok nélkül. De valljuk be, egy hordozott babával is sokkal üdítőbb ilyen helyeken kirándulni.

A legjobb bababarát kirándulások helyszínei általában az arborétumok, tanösvények, vagy erdészeti műutak, ezért érdemes ezeket a helyeket nézegetni.

Az arborétumokhoz és a tanösvényekhez az alábbi linkeken találhattok térképes gyűjteményeket:

Kipróbált babakocsis kirándulóhelyek, amiket jó szívvel ajánlunk

Szerencsére tényleg nem egy olyan hely van az országban, ahová bababarát kirándulást szervezhetünk, ezért az alábbi lista kicsit szubjektív, és a saját tapasztalataink alapján került összeállításra. Sokat közülük már valóban babakocsival jártunk be, néhányat pedig úgy, hogy akkor már tudtuk, ide vissza fogunk térni babakocsival is.

Az első babakocsis kirándulás az Omszki-tónál

  • Táv: kb. 1,5 km

A budakalászi Omszki-tó különösen kedves hely számunkra, mert ez volt az első igazi babakocsis kirándulásunk az alig néhány hetes legifjabb családtaggal. Ideális választás, ha Budapest környékén kerestek olyan babakocsis kirándulóhelyet, ami kifejezetten könnyű és rövid séta, amiért nem kell órákat autózni, mégis szép és képes kicsit feltölteni. A tavat egy kerékpáros út és futókör veszi körül, ami elég széles ahhoz, hogy a sétálók is kényelmesen elférjenek és körbejárhassák. Ráadásul több helyen padok is találhatók, így ha a baba elalszik, kicsit le is ülhetünk, és élvezhetjük a látványt.

Ha távolabbról érkeznénk, tuti itt szállnánk meg: Lupa Camping Budakalász

Babakocsis séta a Solymári vár és a Paprikás-patak környékén

  • Táv: a vízesésig körülbelül 2 kilométer, plusz ugyanannyi vissza.

Érdemes a sétát a várnál kezdeni, ahonnét megcsodálhatjuk a környék lenyűgöző panorámáját, majd  folytassuk utunkat a Jegenye-völgyben a Paprikás-patak mentén. Bár babakocsival még nem gurultunk végig, de néhány éve egy téli kirándulás alkalmával meglepődve tapasztaltuk, milyen sokan jönnek ide babával még a hűvösebb napokon is.

Tipp: érdemes visszafelé is ugyanazon az útvonalon menni lent a patak mellett, mert az Alsó-Patak-hegy felé vannak meredekebb, csúszósabb szakaszok.

Széles út Solymáron, ahol a babakocsit is eltolhatjuk

Szállásajánlatunk Solymáron: Rita Vendégház

Babás túra a Teve-sziklához és az Egri vár másolatához

Pilisborosjenő, és egyben a környék két leglátványosabb attrakciója a Teve-szikla és az Egri vár másolata, ami a családok egyik kedvenc kirándulóhelye, főleg, hogy több útvonalon megközelíthető, így mindenki az idejének és erőnlétének megfelelően tud választani. Mindkettőhöz el lehet jutni szélesebb erdei úton is, de arra azért számítani kell, hogy a homokos talajon itt-ott nehezebben gurul a babakocsi kereke. Kifejezetten ideális kirándulás, ha van nagyobb testvér is, mert mind a Teve-szikla, mind az Egri csillagok című film forgatási helyszínéül szolgáló vár díszletének felfedezése nagy kaland lesz számukra.

Hangulatos szállást keresel Pilisborosjenőn? Nézd meg a Malomdűlő Farmház ajánlatát >>

Gyönyörű babakocsis erdei séta közel a városhoz: Gödöllői Erdészeti Arborétum

  • Táv: kinek mennyit van kedve sétálni.

Egészen friss az élmény, ugyanis néhány hete egy másfél éves totyogóval és sportkocsival vágtunk neki a Gödöllői Erdészeti Arborétum felfedezésének. Végül a gyerkőc nem volt hajlandó a kocsiban ülni, nagyjából 1 kilométert a saját lábán tett meg, és fedezte fel az erdő szépségeit, de legalább nem kellett cipekednünk, a menetfelszerelés jól elvolt a sportkocsiban. Egyébként babakocsival nagyon jól járható terep, van egy kisebb és egy nagyobb sétakör, amiből mi most a kisebbet jártuk végig. Egy nagy tisztáson pedig akár piknikezni is nekiülhetünk, ha viszünk magunkkal pokrócot. (Van néhány asztal és pad is, de a kicsivel célszerűbb a földön letelepedni.

Gödöllői Arborétum

Az arborétum ingyenesen látogatható.

Bababarát szállások Gödöllőn >>

Extra tipp: Tavaly nyáron a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet szintén babakocsival jártuk körbe, a legtöbb ösvényén kényelmesen el lehet gurítani.

Babakocsis kirándulás Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben

Talán nagy újdonságot nem mondunk, de a listán mindenképpen helye van a szilvásváradi Szalajka-völgynek, ami igaz, jóval népszerűbb, mint az ajánlónkban szereplő többi babakocsis úti cél, és többen is vannak, mégis remek program az egész családnak, főleg, ha már nagyobb testvér is van.

Szalajka-völgy

Szilvásváradi programajánlónk:

Tóparti séták Tatán

Akik élvezték az Omszki-tavi sétát, vagy csak egyszerűen jobban szeretnek vízparton feltöltődni, mint az erdőben, bátran látogassanak el Tatára, mert az Öreg-tó és a Cseke-tó is szuper babakocsis kirándulás, nem beszélve a város többi látnivalójáról.

Még több tatai programtipp:

Az egyik legkülönlegesebb babakocsis kirándulóhely, ahol eddig jártunk: ócsai Selyem-réti tanösvény

  • Táv: oda-vissza 3 km

Az ócsai Selyem-réti tanösvényt még akkor fedeztük fel, mikor kiderült, hamarosan hármasban fogjuk járni a világot. Nagy meglepetés volt, hogy többen babakocsival is kirándultak itt, pedig azt hinné az ember, a mocsaras láperdő nem éppen a legjobb terep erre. Nem is, de ez a tanösvény mégis bátran bevállalható babakocsival, mert a széles földút a láp mellett halad, így maximum a néhol előforduló puhább homok képezhet némi (nem leküzdhetetlen) akadályt a babakocsinak. A látvány pedig valami egészen varázslatos, igazi sejtelmes mocsárvilág, ami minden évszakban más miatt nyűgözi le a látogatóit.

A tanösvény végén, a Selyem-réten egy nagy pihenő van padokkal és egy kis játszótérrel, így a visszaút előtt szusszanhatunk egyet.

Selyem-réti tanösvény

Sástói kirándulás babakocsival

  • Táv: a tanösvény hossza 1,7 km

A Gyöngyöshöz tartozó Sástó az utóbbi években igazi bababarát kirándulóhellyé vált. Tavaly nyáron egy mátrai pihenés utolsó állomásaként ejtettük útba, és annak ellenére, hogy csak egy rövidke megállót terveztünk, végül több mint 2 órát eltöltöttünk itt. Egy nagyon klassz, 1,7 kilométeres tanösvényt is kialakítottak, aminek nagy része kiépített sétány, egy kisebb pedig erdei sétaút, ahol csak itt-ott teszi zökkenőssé a babakocsis utat néhány vaskosabb gyökér, ami a föld felszínére tört. Annak ellenére, hogy a kilátó megmászását babával nem vállaltuk be, nagyon jól éreztük magunkat.

Babakocsival is járható tanösvény Sástón

Tipp: ha már nagyobb a baba, és élvezné a kacsaetetést, készüljetek némi aprópénzzel, mert a kihelyezett automatákból lehet nekik eleséget vásárolni. (Nálunk hatalmas sikere volt, hogy körbetotyogták a babakocsit.)

Szállásajánlatunk családoknak Gyöngyös-Sástón: Erdei Apartman

Babakocsival a Tisza-tavi Vízi Sétányon

  • Táv: 1,5 km

A Tisza-tó számunkra kellemes meglepetés volt, mert a tervezettnél jóval több programot meg tudtunk valósítani babával. Az Ökocentrumba már eleve babakocsival érkeztünk, mert tudtuk, hogy akadálymentesített, majd kiderült, hogy vannak olyan csónakok, ahová fel is vihetjük, így befizettünk egy hajós kirándulásra is. Ott a túravezető mesélte, hogy a Tisza-tavi Vízi Sétány is tökéletesen járható babakocsival, így semmiképpen ne hagyjuk ki. És valóban, a cölöpökre épített másfél kilométeres sétányon kényelmesen el lehet tologatni a kocsit. A csónakok a Fűzfa Kikötőből indulnak.

Tisza-tavi vízi sétány

A Poroszlói szállásunkat pedig egyenesen imádtuk, a Harmónia Vendégház baba- és gyermekbarát szálláshely, ami tényleg mindennel fel van szerelve ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a családi vakációt.

A poroszlói Harmónia Vendégház kertje

Babakocsis kirándulóhely a nagykőrösi Pálfája erdőben

  • Táv: a gyalogos ösvény 1,8 km, a kerékpáros 2,7 km

Nagykőrös az alföld egyik leghangulatosabb kisvárosa építészeti műemlékekkel, és egy igazán klassz tanösvénnyel, ami egy gyalogos és egy kerékpáros útvonalból áll. Babakocsival a kerékpáros kört ajánljuk, ami 1 kilométerrel hosszabb (2700 m), mint a másik, de egyébként a gyalogos sem lehetetlen küldetés. A Pálfája tanösvény legnagyobb attrakciója a névadó, közel 200 éves kocsányos tölgy, „Pál fája”, de van itt játszótér és pihenőhelyek is.

Akik kicsit elszabadulnának a nyüzsgő nagyvárosból, azoknak üdítő élmény lesz egy nagykőrösi kirándulás.

Nagykőrösi szállásajánlatunk családoknak: Élet & Energia Egészségjavító Szalon Panzió

Bármerre is induljatok, a lényeg az, hogy babával se zárkózzatok be, fedezzétek fel az ország szépségeit babakocsival is!

Ha van saját tapasztalatotok, és szívesen ajánlanátok még babakocsis kirándulóhelyeket, amik nektek tetszettek, kommentben várjuk a tippeket!

Még több tipp a kimozduláshoz >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%