Balatoni élményekBalcsiBarátokkalCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásToplisták

Festői kápolnák, mesés kilátások és különleges látnivalók ‒ 23 varázslatos hely a Balatonnál

3 perces olvasási idő

Fügefák között rejtőző templomrom, levendulákkal szegélyezett kápolna és gejzírmezőn át vezető tanösvény. Mind olyan bakancslistás program, amit megéri útba ejteni egy Balatoni kiránduláson. A szuper túrahelyeken túl interaktív múzeumokat, fantasztikus élményeket és színvonalas éttermeket is válogattunk nektek, amiket kár lenne kihagyni. Nézzétek meg!

10 ÚTI CÉL, AMIT LÁTNI KELL

Kálvária – Tihany

Egyszerre megrendítő és gyönyörű élményben lehet részetek, ha Tihany hangulatos utcáiról a Visszhang-domb teteje felé veszitek az irányt. Itt építették újjá az 1960-ban lebontott 14 stációból álló Kálváriát, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre.

A felfelé vezető úton Jézus szenvedéstörténete elevenedik meg előttetek a bronz domborművek jóvoltából. Mélyüljetek el és hagyjátok, hogy a csend beszéljen hozzátok!

Kék kápolna – Balatonboglár

Ha Balatonbogláron szép panorámát akartok látni, akkor szinte mindenki a Gömbkilátót fogja javasolni nektek. Mi viszont egy innen 10 percre eső látnivalót szeretnénk megismertetni veletek, ahonnan ugyanilyen (vagy, ha lehet, akkor még elragadóbb) kilátás nyílik a magyar tengerre.

Másszátok meg a város szívében emelkedő Kápolna dombot, ahol padokkal, levendulákkal és szobrokkal díszített park öleli át a festői Kék kápolnát!

Folly Arborétum és Borászat – Badacsonyörs

Varázslatos hely – talán így lehetne leginkább jellemezni a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot. A több mint 110 éves kert gazdag növényvilága hamar levesz majd a lábatokról. Barangolás közben kalandos játszótérre és fából épített kilátóra bukkanhattok az andalgásra csábító ösvények mentén.

Sőt! Kiváló borok, szörpök és ételköltemények közül is válogathattok, ha megkóstolnátok a Balaton ízeit!

Szent Balázs templomrom – Szentantalfa

A Nivegy-völgy keleti lejtőinek szőlői között nem csak remek pincéket találhattok, hanem a sűrű fák közé belépve egy 12-13. századból származó Árpád-kori templomot is. Tegyetek egy látogatást a Szent Balázs templomromhoz, ahol garantáltan nem tobzódnak majd a turisták, így zavartalanul fedezhetitek fel ezt a fügefák között rejtőző különleges építményt!

Lóczy Lajos gejzírösvény – Tihany

A Tihanyi-félsziget egyik legnépszerűbb gyalogtúráját járhatjátok végig a 18 km hosszú Lóczy Lajos gejzírösvényen. Megijedni nem kell az elsőre acélosnak tűnő távtól, mert a Belső-tavat, a Barátlakásokat és a Gejzírmezőt is érintő utat tetszés szerint térképezhetitek fel. Akár szakaszonként is.

A Csúcs-hegyen érdemes lesz elidőzni, mert a pompás panorámával nehéz lesz betelni!

Vörös Homokkő Tanösvény – Balatonalmádi

Balatonalmádi titkai egy könnyed, 6 km-es túra során tárulnak majd fel előttetek, ha követitek a Vörös Homokkő Tanösvény nyomvonalát. Nagyjából két óra leforgása alatt a Vöröskő vasúti hídon is áthaladtok, ahol egy régi gőzmozdonyt csodálhattok meg. A vöröskő talapzaton álló Óvári Messzelátó védelméből pedig mesés kilátás nyílik a Fűzfői-öbölre

Szent Donát kápolna – Balatonlelle

A szőlőkkel borított Kishegy tetején ülő Szent Donát kápolnát minden évszakban jó döntés felkeresni. A barokk stílus ihletésében született építményt ugyanis Somogy megye egyik legszebb műemlék kápolnájának tartják.

Ha eddig eljöttetek, akkor a Majthényi Présházba is térjetek be! A hajdani vincellérházban ugyanis ma zseniális étterem működik.

Batsányi kilátó – Balatongyörök

Hagyjátok, hogy megbabonázzon benneteket a Szigligeti-öböl és a tekintélyt parancsoló tanúhegyek magával ragadó látványa a háromemeletes Batsányi kilátóból! A Pap-hegy csúcsán álló épület mellett két másik magaslathoz is elsétálhattok. A közelben lelhettek rá a Szépkilátóra, valamint a Bél Mátyás-kilátóra is. 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely – Monoszló

Mintha nem is a több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység, hanem egy óriás kitartó keze munkája alakította volna a monoszlói Hegyestű égbe törő bazaltoszlopait. Ilyen érzés lesz hazánk egyik legszebb természeti kincsénél járni.

Szemléljétek meg a bazaltbánya épületében létrehozott tárlatot, majd vágjatok neki a 336 méter magasra ívelő lépcsősor megmászásának! A padoknál, fotópontnál és az információs tábláknál bármikor beiktathattok némi pihenőt. A parkoló mellett pedig – a gyerekek legnagyobb örömére – egy játszótér is helyet kapott. 

Kisfaludy Kilátó – Badacsony

A Balaton-felvidék álomszép vidékén 438 méteren emelkedik a fák lombkoronája fölé a nagyszerű Kisfaludy Kilátó. A Badacsony tetején álló, 18 méter magasra törő épület belsejében kacskaringós csigalépcső tart az ég felé.

A torony erkélyére lépve pedig leírhatatlan, 360 fokos körpanoráma kápráztatja el a vándorokat. Ha a vasútállomásról startoló sárga turistajelzést követitek, akkor a Rózsakő és a Bujdosók lépcsője sem marad majd ki a kirándulásból.

Balatoni bakancslista: Festői kápolnák, mesés kilátások és különleges látnivalók ‒ 23 varázslatos hely a Balatonnál
Kisfaludy Kilátó, Badacsony

Badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény >>

2 HELY, AHOL ÁTÉLHETIEK AZ IDŐUTAZÁST

Festetics-kastély – Keszthely

Egész napra való programot biztosít nektek a kívül-belül elbűvölő Festetics-kastély. A 18. század közepén emelt épületkomplexum 5 épületében 6 mutatós kiállítás bújik meg. Kukkantsatok be hazánk egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárába a Főúri életforma és Helikon Könyvtár című enteriőrkiállításon!

Bolyongjatok az egzotikus Pálmaházban, a minden képzeletet felülmúló kastélyparkban, csodáljátok meg a történelmi modellvasút-kiállítást, valamint a vadászati tárlatot és a fényűző hintókat is!   

Csobánc vára – Gyulakeszi

Csakúgy szalad majd az út a lábatok alatt, ha Csobánc várába igyekeztek. A 376 méteren fekvő várromig azonban egy helyenként meredek ösvény vezet fel, amit előtte le kell küzdenetek.

Persze érdemes alaposabb szétnézni a hegy lábánál is, amit a csodálatos Papsapka-kövek öveznek. A családbarát túra jutalma pedig fejedelmi panoráma lesz!

3 PROGRAM CSODÁS LÁTNIVALÓKKAL

Örvényesi malommúzeum – Örvényes

Titkos látnivalók is jócskán akadnak a Balaton környékén. Hallottatok már az idővel dacoló, Pécsely-patak partján álló Örvényesi malommúzeumról? Nos, ha eddig nem jártatok itt, akkor gyorsan pótoljátok be, mert ez Magyarország legősibb (még a 11. századból fennmaradt), ma is működőképes vízimalma!

A helyszínen szuper tárlatvezetésen tudhattok meg sokat erről a páratlan ipartörténeti kincsről és a molnármesterség csínját-bínját is kifürkészhetitek!

Bugaszegi Téglagaléria és Történelmi Emlékpark – Balatonboglár

Kedvelitek a nem mindennapi látványosságokat? Akkor nektek találták ki Csere Jani bácsi szemet gyönyörködtető világát, a Bugaszegi Téglagaléria és Történelmi Emlékparkot! A lelkes tulajdonos két kezével épített mesebirodalmában eklektikus stílusú, egyedi építmények sorakoznak bármerre is néztek. 

Tapolcai-Tavasbarlang – Tapolca

Egy biztos: nincs balatoni bakancslista Tapolcai-tavasbarlang nélkül. Megéri becsatlakozni a kiváló tárlatvezetésekre, ahol 10 termen átívelő, gyerekbarát interaktív tárlaton mutatják be nektek a karsztvidékek ámulatba ejtő csodáit.

A sok játék és a 3D mozizás mellett a legkisebbeket kúszóbarlang várja. Ezután már nyugodtan evezőt ragadhattok és indulhat is a barlangi csónakázás.

5 ÉLMÉNY, AMI FELDOBJA A VAKÁCIÓT

Hévízi-tó – Hévíz

Magyarország kiemelkedő természeti kincsének és egyben egyik legkedveltebb fürdőhelyének számít a világ legnagyobb tőzegmedrű gyógytava, a Hévízi-tó. A 6 és fél focipálya nagyságú tó kiemelkedő ásványianyagtartalommal rendelkezik, vize pedig 72 óránként teljesen kicserélődik.

Az ide épült gyógyfürdőben fedett medencékben, szaunákban és különböző wellnesszolgáltatások segítségével még tovább fokozhatjátok a testi-lelki felfrissülést.  

Tündérrózsák földjén – Aktív nyaralás Hévízen és környékén >>

Dínó és Kalandpark – Rezi

230 millió évvel utazhattok vissza az időben, ha felkeresitek a Rezin található Dínó és Kalandparkot. Az életre kelt Jurassic Parkban az őslények izgalmas világához kerülhettek közelebb. Az élethű dínók ráadásul nem csak mozognak, de hangot is kiadnak, így még valósághűbb lesz a kaland.

A felnőttek és a gyerekek legnagyobb örömére pedig rengeteg játékot is kipróbálhattok a helyszínen. Ne hagyjátok ki a fánkcsúszdát, a kötélpályát és a mini vidámparkot se!

Vizek háza élménypark – Zamárdi

Családi programot kerestek a nyárra, amit ti is élveztek majd nem csupán a gyerkőc? Akkor fogadjátok meg tippünket és látogassatok el a Balaton déli partján található interaktív Vizek háza élményparkba! A bemutatóteremben rengeteg hasznos információt szerezhettek.

A hatalmas vízi játszótéren pedig a gyakorlatban is letesztelhetitek a korábban megszerzett tudásotokat. Járjátok be a víz útja sétányt, a mezítlábas tanösvényt és élvezzétek a forró napokon ezt a remek hűsítő kikapcsolódást!

Talizmán Kalózhajó Fürdő Túra – Siófok

Hajózzatok ki nyáron a Balaton közepére és élvezzétek a pancsolás élményét – távol a nyüzsgő partok zajától! Vegyetek napfürdőt a fedélzeten, ugráljatok a hajóról a vízbe és adjátok át magatokat a tökéletes pihenésnek! A 2,5 órás kaland az ételek és italok díját is tartalmazza.

A program csoportok számára, előzetes bejelentkezéssel érhető el. 

Ökoturisztikai Látogatóközpont – Badacsonylábdihegy

A Badacsony lenyűgöző élővilága karnyújtásnyira lesz tőletek az Ökoturisztikai Látogatóközpontban, mely interaktív tárlatvezetésre hív benneteket két lebilincselő kiállítótermével. Ezen kívül kézműves- és tematikus foglalkozásokkal, illetve GPS túrával is színesíthetitek a napot.

Fedezzétek fel a Nádi szél Vízitúra Tanösvényt, majd pattanjatok kenuba vagy kajakba, és evezés közben gyönyörködjetek zavartalanul a rengeteg itt élő állat és növény látványában! 

3 ÉTTEREM A GASZTRONÓMIA SZERELMESEINEK

DinerM Amerikai Étterem – Siófok

Májustól újra kitárja kapuit Siófok nagysikerű vendéglátóhelye, a DinerM Amerikai Étterem. Készüljetek fel az óriási hamburgerekre, a szaftos hot-dogokra, a fűszeres csirkeszárnyakra és az isteni szendvicsekre!

Ezeket a finomságokat ráadásul egyedi hangulatban fogyaszthatjátok el, ami az ′50-es, ′60-as évekbeli Amerikát idézi süppedős boxaival és csillogó neonfényeivel. 

Petrányi Pince és Borterasz – Csopak

A Szitahegy esszenciájába, a zseniális borokba, valamint a házis fogásokba egyszerre kóstolhattok bele a csopaki Petrányi Pince és Borteraszán. Ha viszont a lakmározást összekötnétek egy felejthetetlen élménnyel is, akkor válasszátok a vezetett borkóstolókat! Aki egyszer eljön ide, az garantáltan újra visszatér majd!

Kerekes Pince – Balatonalmádi

10. jubileumi évére készül már a márciusban újrainduló Kerekes Pince, ahol úgy érzitek majd magatokat, mintha csak egy barátotok kertjében lazítanátok. Persze minden földi jóval! A tűzön sercegő húsok ellenállhatatlan illata hamar megcsapja az orrotokat, amihez a régió mennyei boraiba is belehörpinthettek. 

Szívesen felfedeznéd a Balaton bakancslistás helyeit? Élvezd a kirándulásokat, a festői szépségű panorámát, és foglalj szállást a többnapos pihenéshez >>

További tippek a balatoni kiruccanásokhoz:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
92%
Imádom
Imádom
8%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
84 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Családi kiruccanás

    Top 5 húsvéti gyerekbarát program, ahol fergeteges móka vár a kicsikre

    2 perces olvasási idő
    Családi kiruccanás

    Lássuk a medvét! Medveébresztő a Veresegyházi Medveotthonban

    1 perces olvasási idő
    Programok hétvégére

    Ezekbe a múzeumokba ingyenes a belépés március 15-én

    2 perces olvasási idő