Külföldi kalandokVárosnézések

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!

2 perces olvasási idő

Brno Csehország második legnagyobb városa és egyben Morvaország fővárosa valahol félúton Prága és Magyarország között. Éppen ezért, ha csak átutazóban vagyunk, akkor is érdemes eltölteni itt egy kis időt.

De mindjárt felsorakoztatunk néhány érvet amellett, hogy akár több napos programként is megállja a helyét Brno és környéke.

Brno egy hamisítatlan cseh nagyváros, ám mégsem olyan zsúfolt, mint Prága. Nem kell órákat körözni, hogy parkolót találj az utcán, nem kell sorban állni, hogy asztalt kapj a kiszemelt étteremben vacsoraidőben, és a kocsmákban sem állnak kígyózó sorok a csapolt sörért. Brno egy kifejezetten élhető város, ahol turistaként is otthon érzi magát az ember. Nekünk legalábbis ez a tapasztalatunk.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Szentháromság szobor, Brno óváros

Brno legszebb látnivalói

Csehország látnivalói közül Brno és környékére még kevésbé mondható, hogy futószalagon menne itt a tömegturizmus, hiszen legtöbben csak elsuhannak a város mellett, miközben Prága felé igyekeznek. Pedig nagyon is megéri megállni egy kicsit, hiszen a város szebbnél szebb látnivalókat sorakoztat fel, amik ráadásul viszonylag kis területen helyezkednek el, így könnyen bejárhatók.

Szent Péter és Pál székesegyház

Bár Brnoban rengeteg kisebb-nagyobb templom található, a város jelképének számító Szent Péter és Pál székesegyház felkeresését mindenképpen érdemes belevenni a programban. A Petrov-dombon magasodó gótikus épülethez egy érdekes történet fűződik, ami nagyon hasonlít a kőszegi harangszó történetéhez.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Szent Péter és Pál székesegyház

Itt a harmincéves háború idején a svédek ostromolták a várost, de nem sok sikerrel. A tábornokuk egy utolsó rohamra készült, de elhatározta, ha délig nem veszik be a területet, feladják és visszavonulnak. Az utolsó erejével küzdő város végül úgy menekült meg, hogy a templom harangozója már 11 órakor delet ütött, így a svéd csapatok tovább álltak. Ennek emlékére a mai napig 11 órakor 12 harangszó csendül fel.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Szent Péter és Pál székesegyház

Maga a templom szabadon látogatható, de a kriptába és a toronyba belépőt kell váltani. Aki nem küzd tériszonnyal, a toronyba feltétlenül sétáljon fel, mert csodás a kilátás a belvárosra.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Brno a Szent Péter és Pál katedrális tornyából

Kapucinusok kriptája

Bizarr, ám mégis érdekes látnivaló a Kapucinus szerzetesek kriptája, ahol több száz éve halott szerzetesek és városi urak mumifikálódott testét őrzik. A kriptában 153 emberi múmia található, melyek közül körülbelül 40 üvegkoporsóban fekvő múmiát nézhetnek meg az érdeklődők.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Kapucinusok kriptája

Séta a fő téren és a Káposzta téren

A Námӗstí Svobody, Brno főtere szintén megér egy sétát. A tér közepén egy hatalmas Pestis-oszlop magasodik, így el sem lehet véteni. A tértől nem messze még egy érdekes templom magasodik, a Szent Jakab-templom, mely alatt egy pincerendszer húzódik, ami Európa második legnagyobb csontkamráját rejti.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Brno főtere

A Zelny trh, vagyis a Káposzta tér kevesebb látványosságot tartogat, ám piac napokon mégis érdemes sétálni egyet itt is. Ha időnk engedi, azért itt se rohanjunk, mert a püspöki palota udvarában látható Csehország legnagyobb édesvízi akváriuma, a tér alatti labirintusban pedig vezetett túra keretében lehet megtekinteni egy alkimista műhelyt, egy börtönmúzeumot és még sok más érdekességet is.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Káposzta tér, Brno

Óvárosháza

A belváros látnivalói közé tartozik még az Óvárosháza is, ami a város egyik legkülönlegesebb gótikus épülete. Az épület kapualjában látható a Brünni Sárkány és a brünni kerék is, amikhez szintén egy-egy érdekes legenda fűződik, de ezekről most nem rántjuk le a leplet, maradjon egy kis izgalom az útra is.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Óvárosháza, Brno

Špilberk vára

Špilberk vára a belvárostól távolabb található, ám mégis népszerű turistalátványosság Brnoban. A várban a Városi Múzeum kiállításai tekinthetők meg, amiket önmagukban nem neveznénk különösebben nagy attrakciónak. Ami miatt mégis kifejezetten érdekes ez a hely, az a vár alatti kazamatarendszer, ahol a várbörtön is található.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Špilberk vára

Villa Tugendhat

A Villa Tugendhat szintén távolabb esik a belvárostól, de akár villamossal is megközelíthető. A modern épületet az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, mivel egy valóságos építészeti remek. Ludwig Mies van der Rohe német építész úgy tervezte meg az épületet, hogy az a saját korát meghaladó technikai és műszaki újítások sorával büszkélkedhetett.

Kocsmák és éttermek

A brnói látnivalók sorából nem hiányozhatnak a jobbnál jobb éttermek, kocsmák és kávézók sem. Több ilyen vendéglátóhely felér egy múzeumlátogatással is, mert sok helyen kortárs művészek alkotásai adják a dekorációt. A hangulatukat nehéz leírni, legalább egy kávéra, vagy sörre üljetek be valahova, ha Brnoban jártok!

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Kávézó Brnoban

Ezeket a csehországi látnivalókat is érdemes felkeresni Brno környékén

A csehországi látnivalókat szinte a végtelenségig lehetne sorolni, így nem meglepő, hogy Brno környéke is tartogat még számtalan csodát. Elfogultan két kedvencet említünk, ami óriási élmény volt ottjártunkkor.

A meseszép Morva-karszt

A Morva-karszt olyan csodás természeti látnivalókat rejt, amit el sem tudtunk képzelni, amíg a saját szemünkkel nem láttuk. Az egyik ilyen a Punkva-barlang (Punkevní jeskyně) és a Macocha-szakadék, melyek vezetett túra keretében látogathatók. Jegyváltásra online is van lehetőség és ezt ajánljuk is, mert általában fő szezonon kívül is hatalmas az érdeklődés, és megeshet, hogy elég sokat kell várni a bejutásra.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Macocha-szakadék a Punkva-barlangnál

A barlanglátogatás első része egy gyalogos séta, melynek során káprázatos cseppkövekkel díszített termekben haladunk, majd kiérünk a Macocha-szakadék aljához, ami közel 140 méterre van a földfelszíntől.

A szakadék egy kis tóban végződik, amit akár fentről is megcsodálhatunk két kilátópontról, ha a barlangtúra után még kedvünk tartja kicsit egyénileg is barangolni a környéken. A szakadéktól már gyalogosan nem tudjuk folytatni az utat, itt csónakokba kell szállni, és egy föld alatti kis patakon haladunk tovább az érintetlenebb, vízzel teli termekig.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Morva-karszt

Bouzov vára

A Közép-Morvaországban található romantikus várkastély népszerű turistacélpont, de a magyar utazók csehországi bakancslistáján mégis ritkán szerepel. Pedig megéri felkeresni, mert nagyon különleges nem csak kívülről, belülről is. Négy féle vezetett túra közül lehet választani, érdemes befizetni egy hosszabbra, hogy a vár minél több termébe bepillantást nyerhessünk. Vezetés sajnos csak cseh nyelven van, de angol nyelvű tájékoztató füzetet lehet mellé kérni.

Ismerd meg Brno és környéke legszebb látnivalóit!
Bouzov vára

5 remek szállás, ha több napot is eltöltenétek Brno környékén

1. Ahol egy kicsit még magyarul is beszélnek a recepciósok: AVANTI Hotel Brno****

2. Családias panzió: Pension Edison

3. Egyszerű, de pénztárcabarát megoldás: Amphone Brno***

4. Luxus pihenés: Best Western Premier Hotel International Brno****+superior

5. Állatbarát hotel: Hotel Panská lícha Brno***

Brno és környéke olyan hely, ahol mindenki talál neki tetsző programot. Impozáns várak, titkos föld alatti termeket rejtő templomok, hangulatos romkocsmák és páratlan természeti látnivalók sora vár itt az utazókra.

Ha csehországi utazást terveztek, adjatok egy esélyt Brno városának és a környék látnivalóinak is, nem fogjátok megbánni!

Ezek is érdekelhetnek, ha Csehországba utazol:

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
84%
Imádom
Imádom
11%
Vicces
Vicces
5%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%