HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTengerparti szállások

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája

3 perces olvasási idő

Nehéz kiválasztani, mi is a legjobb tulajdonsága Losinj szigetnek. Talán az, hogy ez Horvátország egyik legtöbb napsütéssel rendelkező szigete? Netán festői strandjai, delfinrezervátuma, gazdag gyógynövényvilága, vagy a hangulatos Mali Losinj városka teszi olyan vonzóvá? Egy biztos: aki ezt a kevéssé forgalmas, békés szigetet választja nyaralása úticéljául, az garantáltan feltöltődve tér majd haza!

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
Losinj szigete

Losinj a Kvarner-öbölben fekszik, tulajdonképpen Cres sziget folytatása észak-dél irányban, és mindössze 350 km-re van a letenyei határátkelőtől. Apró kavicsos, tiszta strandjai tökéletesen megfelelnek a kisgyerekkel érkező családok számára, míg a sziklásabb, panorámás öblök a romantikára vágyó párokat vonzzák. Akik bulizni szeretnének, azoknak valószínűleg nem Losinj a legjobb választás – viszont mindenki másnak igen, aki pihenésre és nyugalomra vágyik egy csodaszép helyen!

Érdekességek a szigetről

  • A napsütéses órák száma kimagasló egész Horvátországot tekintve: évi 2600 órát süt a nap, azaz átlag napi 7 órát. A legmelegebb hónap a július, de a sziget partjainál egészen szeptember végéig több, mint 20 fokos az Adria. Ha biztosra szeretnétek menni a strandolós időjárással, válasszátok bátran Losinjt!
  • A szigetre régóta jellemző az egészségturizmus: Losinj roppant kedvező klímával rendelkezik, már a korábbi századokban is látogatták gyógyulás céljából. Levegője nagyon tiszta, allergiásoknak kifejezetten ideális. A szigeten több, mint 200 fajta gyógynövény és sok-sok egzotikus növény is burjánzik, jellemzők például a citrusfák, mandulafenyő erdők, és a levendulák is. 
  • A sziget körül hullámzó tengerben csaknem 100 féle halfaj, valamint rák és kagyló található. Tökéletes terep búvárkodáshoz!
  • Ha már állatok: Horvátországban Losinjt tartják az egyik legnagyobb delfinközpontnak, ugyanis a barátságos jószágok előszeretettel úszkálnak a sziget körül és egy delfinrezervátum is működik itt.
  • Losinj, Cres és néhány kisebb sziget alkotja az úgynevezett Cres-Losinj szigetcsoportot, amelyben Losinj a második legnagyobb tag Cres után. És bár Losinj területe mindössze ötöde Cresnek, népessége több, mint kétszerese!
  • A sziget központja eleinte Veli (Nagy) Losinj volt, míg manapság Mali (Kis) Losinj az. Vagyis éppen fordítva, mint logikus lenne, hiszen ma Mali Losinj a sziget legnagyobb települése. 

Közlekedés a szigetre: komppal Cresre, majd autóval Losinjra

Losinj valaha egy volt Cres szigettel, ma pedig híd köti össze őket. Így először is Cresre kell eljutnunk, onnan pedig egyszerű a dolog: az Osor nevű településen található hídon keresztül lehet átautózni Losinj szigetre.

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
A híd, amely összeköti Cres és Losinj szigetet

És hogy Cresre hogyan juthatunk el? Komppal, ami vagy az Isztriáról, vagy pedig Krk-szigetről indul. A komp útja egyik esetben sem tart tovább 20-25 percnél. A pontos komp menetrendet itt találjátok, ha Krk és Cres között utaztok, ha pedig az Isztria és Cres között közlekedtek, itt keressétek a menetrendet. Cresen átautózni körülbelül 45-50 perc, ami alatt lehet nézelődni. Jó hír, hogy Creshez képest Losinjban sokkal jobbak az útviszonyok: kisebb a forgalom, mint Cresen, és több az egyenes, felújított útszakasz.

Losinj strandok: Milyen típusú partszakaszok jellemzők a szigetre?

A homokos részek nem igazán jellemzőek, cserébe meseszép kavicsos és betonos strandokra bukkanhatunk a szigeten. Azért néhol akad homokos föveny is, amit persze elsősorban a kisgyerekes családok szoktak élvezni. De ha kettesben vagytok, és nem riadtok vissza a kicsit meredekebb, sziklásabb részektől, akkor eldugott, romantikus kis öblöket is felfedezhettek, lenyűgöző panorámával. A víz tiszta, tömeg pedig nincsen!

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
Gyönyörű kis öböl a két település között

Változatos part és türkiz víz: Borik strand

Feküdjetek ki és sütkérezzetek a felmegedett, lapos sziklákon, akár a napimádó gyíkok! Kicsi, kerek, fehér köves partszakaszt vált a sziklásabb rész, ahol napozhattok, vagy ahonnan megcsodálhatjátok a késői naplementét – ami a strand nyugati tájolásának köszönhető. Remek a kiépítettsége: van játszótér, étterem, tusoló, és természetesen lehet bérelni napágyat is.

Részben homokos strand fenyőerdővel: Cikat strand 

Árnyékos, lassan mélyülő strand, nem hiába a családok kedvence! A strand a Cikat-öbölben fekszik, egy autós kemping előtt. A hatalmas fenyők gondoskodnak róla, hogy ne főjünk meg a kánikulában, a parton pedig egyaránt van kavicsos, sziklás és homokos szakasz is – ez utóbbiban előszeretettel dagonyáznak, építenek homokvárat a kicsik. A víz smaragdzöld, sekély, garantáltan imádni fogjátok.

Vízparti sétány a Cikat parkerdőben

Kék Zászlós minősítésű, gyerekbarát strand: Veli Zal

Strandoljatok egy szélvédett öbölben, mandulafenyő erdő ölelésében! A Veli Zal egy Kék Zászlós, azaz kiváló minőségű és felszereltségű strand, a sziget egyik legjobbja. A part nagyrészt kavicsos, vagy néhol enyhén sziklás. Van étterem, lehet bérelni napernyőt és ágyat, és többféle sportlehetőség közül is választhatunk. Kisgyerekkel nyugodtan gyertek ide! A sziget nyugati felén, Borik és Cikat között bújik meg.

Festői strand Veli Losinj mellett: Rovenska strand

Rovenska egy hangulatos halászfalu a szigeten, az azonos nevű strand pedig ebben a kis halászöbölben fekszik, Veli Losinj-tól körülbelül egy negyedórányira található gyalogosan. A Rovenska strandon valamivel többet fúj a szél, mint a többin, viszont gyönyörű természet veszi körül, árnyékot nyújtó fenyőligettel. A part kavicsos, és tengerparti bár, valamint mosdó is található itt. 

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
Strand Veli Losinj mellett

Fedezzétek fel a szigetet! 

A sziget „fővárosa”, Mali Losinj látnivalói – a monarchiabeli villáktól a halpiacig

Tudjátok, miért van Mali Losinj-ban olyan sok előkelő luxusvilla? Azért, mert a sziget a Monarchia idején lett igazán felkapott, elsősorban a már említett egészségturizmus miatt, és sok előkelőség nyaralt itt a 19. században: tehetős hajóskapitányok, vagy olyan uralkodók, mint például Sissi királyné. De a monarchiabeli villák csak egy részét képezik a városi látképének: mediterrán hangulat, gyönyörű fekvés, szűk utcák, színes épületek és teraszos vendéglők jellemzik a települést, melynek kikötőjében elegáns jachtok ringatóznak. Egyesek szerint építészete révén kissé Olaszországra emlékeztet. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, mit érdemes megnézni és csinálni a városban!

Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
Mali Losinj a kikötő felől
  • Aromás Kert: Az illatos kertben megismerhetitek a szigeten honos növényeket és gyógynövényeket, melyek közül akár vásárolni is lehet.
  • Sissi királyné rezidenciája: A monarchia idején Sissi, azaz Erzsébet királyné is itt élvezte a kellemes, gyógyító éghajlatot, nyári rezidenciájának a neve: Villa Karolina.
  • Városi szökőkút: Mi mást is ábrázolna, ha nem delfineket! A két vízköpő delfin akár a sziget jelképe is lehetne, képtelenség úgy elmenni mellette, hogy ne szülessen itt egy-egy fotó.
Delfinek, festői strandok, gyógyító klíma – vár Losinj sziget megannyi csodája
A delfines szökőkút Mali Losinj központjában
  • Apoxiomenos múzeuma: Láttatok már élőben igazi, antik görög szobrot? Itt nem is akármilyet találtok. A 192 cm magas, atlétát ábrázoló ógörög szobrot a tengerfenékről halászták ki 1999-ben Mali Losinj partjainál. Vagy egy viharba került hajóról eshetett a vízbe, vagy áldozatként szolgált. A különös bronzszobrot a Kvarner-palotában tekinthetitek meg!
  • Halpiac: Ki korán kel, halpiacot lel. Ha időben felkeltek, még azt is láthatjátok, amikor a friss halárut a pultokra helyezik. Ha helyi, tengeri halakat szeretnétek fogyasztani, ne is menjetek máshová!
Színes házak, pálmafák, tisztaság: ez Mali Losinj

Friss tengeri gyümölcsök: Mali Losinj legjobb éttermei

Ha olyan vendéglőt kerestek, ahol finom halakat ehettek, nagy népszerűségnek örvend a Nino nevű étterem. A családok nagyon kedvelik még az Artatore Janja nevű vendéglőt, a párok pedig közvetlenül a víz mellett fogyaszthatják el romantikus vacsorájukat a Bocca Vera étteremben. Tudni kell, hogy az árak nem a legolcsóbbak Mali Losinj-ban, viszont a pénzünkért finom, friss, igazi mediterrán fogásokat kaphatunk.

Losinj a delfinek otthona! Itt tudjátok megnézni őket

A sziget kedvező éghajlatát nem csak mi szeretjük ám, hanem a delfinek is! Bizony, az Adria ezen térsége igazi „csemege” palackorrú barátaink számára. A Cres és Losinj közötti csatornában egy delfinrezervátum működik, amit 1987-ben hoztak létre, és ahol ma már körülbelül 120 delfin lubickol. Az itt élő delfinek védelmét és megfigyelését a Blue World Kutatóközpont végzi.  

Delfinek az Adrián

A kutatóközpont, vagyis a Veli Losinj delfinárium a település tengerpartján található, itt zajlik a tudományos munka. Ebből valamennyire a nyilvánosság is kiveheti a részét, például aki szeretne, az jelképesen örökbe fogadhat egy delfint körülbelül 200 kunáért, az adományt pedig a kutatóintézet fenntartására fordítják majd.

A delfinlesés legjobb módja, ha befizettek egy delfintúrára, azaz delfines hajókirándulásra. Ezek általában 3 órásak, és egy felnőtt jegy 350 kuna. Persze kell némi mázli, hogy kiszúrjuk a habok közt játszó delfineket, de azért elég jók az esélyek – főleg, ha elő- vagy utószezonban megyünk. A delfintúrák pontos menetrendje és a jegyárak itt találhatók >>

TIPP: Ha ti is azok közé tartoztok, akik számára nincs horvátországi nyaralás hajós kirándulás nélkül, jó hírünk van. Mali Losinjtól három pici sziget is könnyedén megközelíthető hajóval: Unije, Ilovnik és Susak sziget is. Mindegyik fantasztikus élményt kínál!

Veli Losinj madártávlatból

Veli Losinj nem csak a delfinközpont otthona! Mediterrán színkavalkád vár

Képzeljétek el, ahogy Veli Losinj kikötőjében sétálgattok egy fagyival a kezetekben, színes házikók szegélyezik a sétányt, apró színes csónakok ringanak a kikötőben, zöld növényzet vesz körül, sós levegőt szívtok és érezni az épületekből áradó történelmet… Ugye, hogy muszáj megtapasztalni? 

Veli Losinj kikötője

Mali Losinj mellett Veli Losinj a másik olyan meseszép hely a szigeten, ami vonzza a turistákat, főleg a pezsgő hangulat a kikötő körül. Mindenképp nézzétek meg a híres Szent Antal templomot és a szintén velencei időben épült Őrtornyot is. 

Hol érdemes foglalni? 6 szuper szállás Losinj szigetén – négycsillagos hoteltől a barátságos apartmanig

Vitality Hotel Punta Mali Lošinj ****

Vitality Hotel Punta Mali Lošinj ****

Apartmanok Parkolóhellyel Mali Losinj, – 2500 Mali Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Mali Losinj, – 2500 Mali Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Mali Losinj, – 7879 Mali Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Mali Losinj, – 7879 Mali Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Veli Losinj, – 8029 Veli Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Veli Losinj, – 8029 Veli Lošinj

Apartmanok Parkolóhellyel Veli Losinj, – 8060 Veli Lošinj 

Apartmanok Parkolóhellyel Veli Losinj, – 8060 Veli Lošinj 

Apartmani Dolac Nerezine

Apartmani Dolac Nerezine

Még több szálláshely Losinj szigetén >>

(fotók: szallas.hu, shuttersock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%