Tippek utazáshozHorvátországNyári vakáció

Ennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralásod

2 perces olvasási idő

Egyre gyakrabban gondolsz a hullámzó tengerpartokra, a titkos öblökre, a mediterrán ételekre és a békés pihenésre a simogató napsugarak alatt, de még nem számoltál utána, hogy pontosan mennyibe kerülne a nyaralás Horvátországban? Vajon autóval, busszal vagy vonattal érdemesebb útnak indulni? Milyen rejtett költségek vannak? Utánajártunk!

A cikk 2023. június elején íródott az akkori aktuális árakkal.

Miért vonzó a horvátországi vakáció?

1778 km hosszú Horvátország varázslatos partvidéke, ahol a titkos öblök, a trópusokra emlékeztető, homokos fürdőhelyek vagy a kristálytiszta, kavicsos strandok egyaránt megtalálhatóak. A nyári pancsoláson túl naplementés vacsorák, tengerparti táncestek, fantasztikus túrák, történelmi városnézések és még megannyi csodálatos program, illetve látnivaló vár rád egy horvát nyaraláson. 

Ráadásul az Adria partjait autóval, busszal vagy vonattal is könnyedén elérheted. De mivel éri meg elindulni? Az egyszerűség kedvéért cikkünkben egy 4 fős családot vettünk alapul, ahol a két gyerek életkora 6-12 év között van. 

Mennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralás? Kiszámoltuk neked!
Volosko, Opatija

A kényelemre szavazol? Válaszd az autót!

Az autó nagy előnye, hogy jóval rugalmasabb, ezért gyakorlatilag ott állsz meg, ahol csak szeretnél. Az úti cél megválasztásánál a legoptimálisabb mellett döntöttünk, így az egyik legközelebbi helyre, a Budapesttől 515 km-re fekvő Opatijába terveztük meg az utat. 

A kedvelt üdülőhelyre az M7-en, majd az E65-ös autópályán haladva kicsivel több, mint 5 óra alatt odaérhetünk. Ezen a távon, ha 6 literes átlagfogyasztással számolunk, akkor is közel 31 liter benzinre lesz szükségünk, amit jelenleg 575 forint/liter áron tudunk beszerezni. 

Ez azt jelenti, hogy egy útra a benzinköltség 17.825 forint, vagyis oda-vissza összesen 35.650 forintból megússzuk a tankolást. 

Mennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralás? Kiszámoltuk neked!

Igen ám, de autóval történő közlekedéskor figyelembe kell venni az autópálya használat díját is. A 10 napos autópálya matrica Magyarország területén 5.500 forint, Horvátországba lépve pedig szakaszonként, fizetőkapukat átlépve rendezhetjük ‒ immár euróban ‒ az autópályadíjat, ami Gorican és Zágráb között 5,8 euró, majd a Rijeka–Umag szakaszon újabb 11,8 euró, vagyis összesen 17,6 euró. Ez 370 forintos árfolyamon számolva 6.512 forintot tesz ki, amit duplán kell vennünk, hiszen a kapudíjak csak egy útra szólnak. 

Az így kapott 13.024 forinthoz, hozzáadjuk az 5.500 forintért vásárolt hazai pályadíjat, így 18.524 forint jön ki. 

Autóval való utazásnál tehát a benzinköltség és az autódíjak együttesen épp csak átlépik az 54.000 forintot, amiből egy 4 fős család lemegy Horvátországba és vissza is jön onnan.

Erre figyelj! Ha olyan helyen szállsz meg, ahol a parkolás díja nincs benne az árban, akkor ezzel a plusz költséggel is kalkulálni kell!

Nincs autód? Szállj buszra!

Tömegközlekedéssel is épp úgy eljuthatsz Horvátországba, de az árakban elég nagy a szórás. Mi egy népszerű szolgáltató kínálatát vettük alapul Opatijába, mely alapján egy 4 tagú család személyenként nagyjából 12.800 forintért, összesen 51.200 forintért, 11 óra 25 perc alatt ér el a horvát nyaralóhelyre busszal.

Így, aki ezt a közlekedési eszközt választja, annak kicsivel több, mint 102.000 forintos teljes költséggel kell kalkulálnia egy 4 tagú család estén az oda-vissza út viszonylatában.

Mennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralás? Kiszámoltuk neked!

Pihentetően utaznál? Menj vonattal!

Igaz, nincs a legközelebb, de ha nem akarsz sokat a kormány mögött ülni, akkor június 9-től szeptember 30-ig hetente három alkalommal közvetlen, éjszakai vonattal is megközelítheted a 750 km-re fekvő Splitet. Az Adria intercity menetideje Budapestről körülbelül 15 óra, aminek nagy részét átalhatod a légkondicionált kocsikban. 

Egy 4 fős család ezekkel a kondíciókkal már 190 euróért eljuthat a horvát tenger partjára, vagyis oda-vissza összesen 380 eurót, 140.600 forintot kell fizetni a vonattal való utazásért. 

Mennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralás? Kiszámoltuk neked!

Mi a helyzet az étkezéssel?

Sokaknál régi vakációs berögződések közé tartozik, hogy a horvát nyaralás előtt jól bevásárolnak. Ma azonban már felesleges ezzel bíbelődni, hiszen közel azonos árakon juthatunk hozzá az élelmiszerekhez a két ország boltjaiban. Sőt! Néha még jobban is járunk a kinti bevásárlással. 

Mennyibe fog kerülni idén a horvát nyaralás? Kiszámoltuk neked!

Nézd meg, melyik 10 horvát apartmant és hotelt ajánljuk számodra az utazáshoz:

1. Apartman Opatija – CKU178

Az Apartman Opatija hangulatos, 4 fős apartmanjában hűsítő légkondicionáló gondoskodik a pihentető alvásodról. A vendéglátók nagyon kedvesek, a szálláshely pedig otthonos és tiszta, így biztosan nehéz szívvel búcsúzol majd tőle, ha eljön a hazatérés ideje.

2. Apartman Split – CDE656

Lenyűgöző tengerre néző panoráma, grillezésre termett terasz, valamint a kiváló felszereltség alapvetésnek számít az Apartman Splitben. Ezen a remek szálláson egészen biztosan kényelmesen elférsz majd a családdal a két külön hálónak és fürdőszobának köszönhetően.

3. Apartman Crikvenica – CKC489

Igényes és modern környezet vesz körül az Apartman Crikvenicában, melyhez ingyenes, saját parkoló is tartozik, hogy még többet spórolhass a horvát nyaraláson. A csodálatos nyári konyha tökéletes lehetőséget kínál az esti sütögetésekhez, miután megérkezel a közeli strandról.

4. Apartmani Satis Trogir

Szinte a tengerbe lóg a lábad, ha kilépsz az Apartmani Satis ajtaján, mely csupán 50 méterre helyezkedik el a homokkal és betonnal borított strandtól. Élvezd az erkélyről eléd táruló mesebeli panorámát, illetve a szépen berendezett, komfortos szobákat! Jó hír, hogy 1 km-en belül rengeteg élményt is kipróbálhatsz a szervezett városnézéstől a hajóbérlésen át a búvárkodásig!

5. Apartment Jurja Novi Vinodolski

Csodálatos, mediterrán kerttel és 2 külön szobával vár rád a 4 fős Apartment Jurja Novi. A gondozott udvaron kristálytiszta medencében csobbanhatsz vagy vehetsz egy masszázst a jakuzzi vízsugarainak a segítségével. A kerti fitneszgépen a nyaralás alatt felszaladt kilóktól is megszabadulhatsz.

6. Hotel Villa Schubert Ičići****

17 impozáns szobát rejt a 19. század végén épített, teljesen felújított Hotel Villa Schubert ****, melynek helyiségeit a klasszikus elegancia járja át. A bőséges, mennyei reggeli után bármikor betérhetsz a szálloda saját éttermébe, ahol a mediterrán ízekben is elmerülhetsz.

7. Boutique Hotel Life Rogoznica****

Mindenkinek jár egy kis luxus – neked is! Szóval foglalj bátran a Boutique Hotel Life**** prémium épületébe, ahol magas minőségű szolgáltatásokkal találkozhatsz reggeltől estig! A színvonalas kültéri- és beltéri medence, a szaunát is felvonultató wellness oázis, a kellemes szobák, a pazar ízek és a tenger közelsége tuti lenyűgöz majd.

8. Royaluxs Hotel Resort Nin***

A tökéletes horvátországi nyaralás egy percig sem lehet kérdéses a Royaluxs Hotel Resortban***, mely számos gyermekbarát szolgáltatással készül a családosoknak. Sőt! Ez a hely szinte egy igazi élménypark, ahonnan ki sem kell mozdulni a vakáció alatt.

9. Hotel Arena Holiday Medulin***

Ízléses, klimatizált szobákban hajthatod álomra a fejed a Hotel Arena Holiday*** patinás szállodájában, ahonnan a homokos Bijeca strand csak egy pár perces sétára lesz tőled. A kiváló étterem változatos ételkínálattal csavarja el a fejed, de a feszített víztükrű, kültéri medencénél is biztosan sok időt töltesz majd. 

10. Hotel A’Mare Zadar***

Káprázatos designnal rendelkezik a Hotel A’Mare***, mely nagyszerű szobákat és családoknak is kényelmes apartmanokat kínál. Ha szereted a hasad, akkor a bámulatos étteremben biztosan gyakran látott vendég leszel!

Találjátok meg a legjobb szállást a családi nyaraláshoz, böngésszetek a Szallas.hu kínálatában >>

Tippek horvátországi nyaraláshoz:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Horvátország

    TOP 30+1 gyerekbarát szállás Horvátországban

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    50 eldugott, robinzoni nyaraló Horvátországban, pár lépésre a tengertől

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban

    1 perces olvasási idő