Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Erdőfürdőzés a Magas-Bakony közepén és Bakonybél látnivalói

1 perces olvasási idő
Százhalom

Számomra a Bakony egy olyan varázslatos hely, ahova minden évben visszatérünk barátnőmmel és lányainkkal egy teljes hétre, mert mindig kínál újabb felfedeznivalót. Nézzük meg közösen, hogy mit rejt a Magas-Bakony őszi színpompába öltözve, fürdőzzünk és töltsük fel magunkat a téli hónapokra!

Mi az erdőfürdő?

Mostanában egyre több cikk és könyv jelenik meg az erdők gyógyító hatásairól, arról, hogy a fák támogatják egymást és kommunikálnak a gyökereiken keresztül. Sarah Ivens Erdőterápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz című könyvében felhívja a figyelmünket az erdei séták szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaira.

Az erdőfürdő nem túra, hanem egy relaxációs program, amelynek során “megmerítkezünk” a fák által kibocsátott illóolajokban.

Varázslatos Bakony 

Szálláshelyünket a Somhegyen találtuk meg – Bakonybél Zirchez közelebb eső szélén – a Katica Vendégházban, ahol nagyon kedves és figyelmes vendéglátásban volt részünk. A ház hatalmas kerttel rendelkezik, ahol sütögetni és sportolni is van lehetőség. Aki ragaszkodik a hotelek nyújtotta kényelemhez, bátran foglaljon szobát a Bakony Hotel erdőbe simuló, hegyvidéki épületébe.

Bakonybél, a Magas-Bakony szíve

Bakonybél egy völgykatlanban helyezkedik el a Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzet közepén, körül ölelve hegyekkel és a Gerence-patakkal. A település központjában található a híres Szent Mauríciusz bencés monostor, ami hamarosan új köntöst kap. Jelenleg felújítás alatt áll.

A monostor mellett elhaladva 20 perces séta után a fák közül bújik elő a Borostyán-kút (Szent-Kút) kápolna, ami Szent Gellért és Szent Günther remeték lakhelyéül szolgált. Érdemes elidőzni a kápolna melletti tó partján, majd tenni egy rövid túrát az erdőben mélyeket lélegezve a friss levegőből. Gyermekeink zokszó nélkül teljesítették a túrát, fedezték fel az ősi helyet.

Borostyán-kút (Szent-kút)


Ha Bakonybél, akkor meg kell említenem Cseh Tamást, aki itt tartotta a bakonyi vadonban indián táborait 1961 óta. A hagyomány tovább él, minden évben 2 alkalommal 200 indián birtokba veszik az erdőt, hogy egy másik világba lépve kapcsolódjon ki. A Bakonybéli Tájházban a népi kultúra és a faszerszám készítés mellett Cseh Tamásról is megemlékeznek.



Pannon Csillagda kupolája

A Mauríciusz monostorral szemben található utcából vezet egy keskeny út a Pannon Csillagdába, ami a gyerekek és felnőttek számára is érdekes kalandozást biztosít a világűrben. Lehetőség van tiszta időben teleszkóppal a Napot megnézni, természetesen védőoptikával.

Pannon Csillagda

Mi részt vettünk az éjszakai programon is, ami csillagnézés lett volna a szabad ég alatt, de felhős volt az ég, így két nagyon érdekes vetítést biztosítottak számunkra. Az éjszakai programot – amire előre be kell jelentkezni -, inkább a 11 év feletti gyerekek részére javaslom.


Bakony Szafari, a terepjárós kalandtúra

Lányainkkal befizettünk egy dzsipes Bakony szafari túrára, ami egy élő történelemóra garantált adrenalinszint emelkedéssel. Vezetőnk felvitt bennünket a Kőris-hegy tetején fehérlő „golf labdához”, ami az ország legnagyobb légvédelmi radarállomása.

Bakonyi szafari

Légvédelmi radarállomás

Mellette a Vajda Péter kilátóból, 709 méter magasról szép körpanorámában gyönyörködhettünk. Következő állomásunk őseink sírjához vezetett az erdő belsejébe, a Százhalomhoz. A halomsírmező a fák között található temetkezési hely, amit áthat elődeink szelleme.

Százhalom


A hegyről már lobogó hajjal, kacagva érkeztünk le és szívesen mentünk volna még egy kört. Izgalmas programlehetőség a terepjárós túra pároknak, családoknak, baráti társaságoknak, időseknek. Az útvonalak a látogatók igénye szerint módosíthatók, kombinálhatók.

 

Gumikerekes sétavonattal a Hubertlaki-tóhoz

Kisebb gyerekek számára is élvezetes kirándulás a gumikerekű sétavonatozás, ami 4 órás program. A Csi-hu-hu a Gerence-patak völgyén halad fel egészen a bakonyi Gyilkos-tóig, a Hubertlaki-tóhoz. A mesterségesen feduzzasztott tóból égercsonkok állnak ki, amik egyszerre hátborzongató, és különleges látványt nyújt.

Hubertlaki-tó

Mi felmásztunk az Odvaskői-barlanghoz, amihez egy meredek kaptató visz fel a hegyen tetejére. Megéri felkapaszkodni a barlanghoz, mert régen itt tanyáztak a bakonyi betyárok Sobri Jóska, Savanyú Jóska. Zseblámpa és túracipő ajánlott!

TIPP: Jegyet a Vadszőlő Szálló és Étteremben tudunk vásárolni, ahol nagyon finom házias ételeket készítenek és szállás is foglalható.

Bakonyi erdő

A Bakony számos látnivalót, túraútvonalat, barlangot, forrást kínál, én a fentiekben csak egy röpke bepillantást tudtam adni. 

Látnivalók a közelben

A környéken elérhető közelben további érdekességek vannak pl.: az eplényi libegő, a zirci apátság és arborétum, herendi porcelánmanufaktúra, Sobri Jóska kalandpark, a vár Cseszneken és a Balaton.

Szállást keresel Bakonybélen? >>

Programok Bakonybélen >>

/Fotók: Zsinóros Andrea/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%