VárosnézésekKülföldi kalandok

Kolozsvári útiterv: íme a legjobb látnivalók és szállások

2 perces olvasási idő

Az Erdélyi Fejedelemség egykori fővárosa több szempontól is tökéletes úti cél: nincsen túl messze, és rendkívül gazdag látnivalókban, ráadásul hangulatos óvárosában a kis utcák, terek és kávézók között még eltévedni is jólesik. Történelmi emlékei, kultúrája és a környező erdélyi dimbes-dombos táj is Kolozsvárra csalogat. Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, a megközelítéstől kezdve a látnivalókon át a legjobb kolozsvári szállásokig

Hol található Kolozsvár?

Az Erdélyi-medence szélén fekvő, dombokkal ölelt Kolozsvár Románia északnyugati részén található, a Kis-Szamos völgyében. Érdekesség, hogy a város, ami egyúttal Kolozs megye székhelye is, majdnem egyforma távolságra fekszik Budapesttől (465 km) és Bukaresttől (445 km).

Hogyan lehet eljutni Kolozsvárra?

Szerencsére több opció is rendelkezésre áll, így különösebb nehézség nélkül megszervezhető a kolozsvári útiterv!

  • Autóval: Budapestről körülbelül 6 óra alatt megtehető az út. A távolság alapvetően nem túl nagy, viszont Romániában csak egy nagyon rövidke szakaszon élvezhetjük az autópálya előnyeit, főleg kisebb falvakon keresztül visz az út. Ebben az a jó, hogy lehet útközben nézelődni!
  • Repülővel: Budapestről rendszeresen indul közvetlen repülő Kolozsvárra az Aeroexpress Regional járataival, csupán 1 és egy negyed óra az út. 
  • Busszal: Kicsit több, mint 8 órás utazással átszállás nélkül is elérhetitek Kolozsvárt Budapestről, hála a Flixbus járatainak.
  • Vonattal: Budapestről, a Keleti pályaudvarról induló vonattal is el lehet jutni Kolozsvárra akár átszállás nélkül is, azonban körülbelül 10 és fél órás menetidővel kell számolni.
Kolozsvár belvárosa

Legjobb kolozsvári látnivalók

Kolozsvár gazdag történelmi és építészeti emlékei révén számos híres látnivalóval büszkélkedik, ezek közül gyűjtöttünk össze tízet, amire mindenképp érdemes időt szakítani. Íme 10 kihagyhatatlan kolozsvári látnivaló:

Szent Mihály templom és a Mátyás-szobor

A középkorban épült, gótikus stílusú és monumentális méretekkel rendelkező templom Kolozsvár leghíresebb látnivalója. 80 méter magas tornya a legmagasabb egész Erdély területén! Ebben a templomban iktatták be Bethlen Gábort és Bocskai Istvánt is. 

A Szent Mihály templom és Mátyás király szobra

A templom mellett található a híres Mátyás-szobor, ami az 1900-as párizsi világkiállításon még aranyérmet is nyert. A Fadrusz János által tervezett szobor képe, háttérben a templommal, jelképe lett Kolozsvárnak.

Mátyás király szülőháza

Kolozsvár híres szülötte Mátyás király, így a város egyik legjelentősebb látványossága a ház, ahol Mátyás az igazságos napvilágot látott. A ház egyébként, aminek a falán emléktábla függ, a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem tulajdonában van.

Mátyás király szülőháza

Botanikus kert

Az ország legszebb botanikus kertje a belvárosban található, és több tízezer, a világ minden tájáról származó növénynek ad otthont. A kert területén található a Növénytani Múzeum is. Hatalmas tér, izgalmas növényfajták, szobrok, trópusi üvegház, kellemes légkör – keressétek fel!

Kolozsvári botanikus kert

Erdélyi Néprajzi Múzeum

A Redut műemlék épületben várja a látogatókat a múzeum, melynek állandó kiállítása az „Erdély hagyományos kultúrája a 18-20. században”. Megtekinthetők különféle kézműves tárgyak, hangszerek és a gyönyörű helyi népviselet is. 

Kiállítás az Erdélyi Néprajzi Múzeumban

Fellegvári panoráma

Ma már csak a vársánc és néhány kapu található meg az egykori fellegvárból, amit a 18. században építettek. Érdemes felsétálni, mert a magasból csodás panorámát kapunk innen Kolozsvárra. 

Fellegvári kilátás a városra

Bánffy-palota

A palotát Erdély egykori kormányzója, Bánffy György építtette, és ma a Szépművészeti Múzeum található benne. A 18. századi barokk palota a város főterén található. 

Ásványtani Múzeum

Csodálatos, különleges ásványokkal várnak a múzeumban, ahol több, mint 16 ezer mintadarab tekinthető meg. A gyűjtemény Erdély egyik legszebb és leggazdagabb kollekciója.  

Szabók bástyája

A kolozsvári vár eredeti, 24 bástyájából ez az egyetlen és utolsó, ami fennmaradt. Nevét onnan kapta, hogy a védelméért a szabók és céhek feleltek. Manapság művelődési közponként funkcionál, kiállítótérrel, kávézóval, könyvtárral.

Szabók bástyája

Sétatér 

A Kis-Szamos partján elterülő park egyrészt kellemes menedéket nyújt a városi nyüzsgés elől, másrészt igazán látványos részekkel rendelkezik. Ilyen például a tó mellett található kaszinó vagy korcsolyapavilon. A hangulatos parkban előszeretettel sétálnak, lazítanak, találkoznak egymással a helyiek. Érdemes felkeresni!

A kaszinó épülete a parkban

Szecessziós református templom

A Felsővárosi templom 1914-ben épült, és érdemes meglátogatni lenyűgöző szecessziós stílusa miatt, főleg belül. Festett, kazettás mennyezettel büszkélkedik, és a díszítésekben felfedezhetünk kalotaszegi motívumokat is. A templom egyik ismertetőjegye a tornyán ékeskedő kakas, ezért is emlegetik egyszerűen úgy, hogy „a kakasos templom”.

Legszebb szállások Kolozsváron:

Hotel Alexis Cluj-Napoca ***

„Simán 4 csillagos szálláshely. Személyzet barátságos, figyelmes, segítőkész. Udvari parkolóhely, tisztaság, bőséges kiváló reggeli. – középkorú pár

Apartament Arena Vibe Cluj-Napoca

Ízléses stílus és tágas kényelem vár rátok a 4 fős apartmanban, ráadásul nagy előnye ennek a kolozsvári szállásnak, hogy a történelmi központ is könnyedén megközelíthető.

Pensiunea Max Cluj-Napoca

„Nem találtunk benne hibát. Ha ismét Kolozsvárra vezet az utunk biztosan itt szállnánk meg legközelebb is.” – középkorú pár

Hotel Confort Cluj-Napoca ***

Amellett, hogy igényes és elegáns szobákban pihenhettek, az sem hátrány, hogy az óváros csak 1,5 kilométerre található!

Apartamente Cluj City Vibe Cluj-Napoca

A külvárosban található apartman modern stílussal és remek felszereltséggel gondoskodik arról, hogy otthonosan érezzétek magatokat. 

Válasszatok egyet a szuper kolozsvári szállások közül, és irány egy kiadós városnézés Kolozsváron!

A kolozsvári városnézés után fedezzétek fel Erdély kincseit is >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com) 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%