Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongás

D-vitamin pótlásra fel! – Ezek a legnaposabb helyek Magyarországon

1 perces olvasási idő

A világhálónak köszönhetően nem egyszer elcsodálkozunk azon, hogy míg az ország egyik felét felhők borítják (és természetesen mi pont ezen a felén vagyunk éppen), addig a másik végében lakó ismerőseink napsütésben kirándulós fotókat osztanak meg ugyanabban az időben. Ilyenkor legszívesebben azonnal autóba pattannánk, és a napfény nyomába erednénk, hogy egy kis D-vitaminhoz jussunk. Hol vannak a legnaposabb helyek Magyarországon? Utánajártunk.

D-vitamin pótlásra fel! - Ezek a legnaposabb helyek Magyarországon
D-vitamin pótlás a természetben

Mi az oka ezeknek az időjárásbeli eltéréseknek?

Magyarországon számottevően a felhőzet befolyásolja a napsütés mennyiségét, így nagy általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabban fekvő, főként a déli területek a naposabbak, itt éves szinten a 2000-et is meghaladhatja a napos órák száma, míg északon és az Alpokalján ez jóval kevesebb. A legnaposabb hónap a július, de a nyárra egyébként sem lehet panaszunk.

Na, de most épp a tél kellős közepén járunk, és a D-vitamin pótlásra talán most van a legnagyobb szükségünk, ám mielőtt fejvesztve délnek indulnánk, egy érdekesség erejéig még érdemes kicsit türtőztetnünk magunkat. Télen ugyanis fordul a kocka, és annak ellenére, hogy éves szinten a hegyvidékeink jócskán lemaradnak a napos órák számával, télen mégis szépítenek kicsit. Ilyenkor ugyanis gyakoribb, hogy a köd az alacsonyabban fekvő területeket szürkeségbe borítja, de a kiemelkedő hegyeink ezen áttörve napfényben úsznak.

D-vitamin pótlásra fel! - Ezek a legnaposabb helyek Magyarországon
Télen is napsütésben

A Szallas.hu tippjei, ha egy kis D-vitamin pótlásra lenne szükséged

Ezek a legnaposabb helyek Magyarországon

Szeged, a napfény városa

Szegeden évente több mint 2000 órát süt a nap, így hazánk egyik legnaposabb városaként méltán viseli a „napfény városa” címet. Hangulatos terei és sétálóutcái szép időben megtelnek élettel, de a Tisza-partra is érdemes lesétálni. Nem csak a D-vitamin pótlásban verhetetlen, látnivalók terén sem lehet ok panaszra. Hogy mi mindent érdemes belesűríteni egy szegedi városnézésbe, arról itt meséltünk:

Szállásajánlatunk: Illés Hotel és Stüszi Vadász Étterem

Pécs, az ország mediterrán városa

Pécs nem csupán a „kultúra fővárosa”, hanem a „Magyarország mediterrán városa” cím büszke tulajdonos is. A déli fekvésének köszönhető mediterrán klíma mellett látnivalói is kifejezetten egzotikus hangulatot varázsolnak a városnak. Elég csak felidéznünk a dzsámi képét, vagy egy kellemes sétát tenni a Zsolnay Kulturális Negyedben, és máris úgy érezhetjük, nem is Magyarországon, hanem egy tengerparti városban sétálgatunk.

Ezeket a kihagyhatatlan látnivalókat mindenképpen ejtsétek útba, ha a városban jártok:

Szállásajánlatunk: Szinbád Hotel

Makó, a város, ahol minden a hagymáról szól

A „hagyma fővárosa” még mindig nem tartozik a legnépszerűbb úti célok közé, pedig rengeteg izgalmas programmal és látnivalóval kecsegtet, ráadásul tökéletesen alkalmas hely egy kis D-vitamin pótlásra is, hiszen napsütésben itt sincs hiány. Ha már a napütésnél tartunk, tudtátok, hogy a város egyik jelképének számító Hagymaszobor egyesek szerint nem csupán egy szobor, hanem egy napóra is? A közepéből feltörő fiatal hagyma hajtás ugyanis arra is alkalmas, hogy napóraként megmutassa az időt.

Makó egy felfedezésre váró kincs, ezért szánjatok rá egy hétvégét, és ismerjétek meg a szépségeit, nem fogtok csalódni, ráadásul kevésbé felkapott hely lévén még nagy tömegre sem kell számítani.

Segítségképpen egy komplett hétvégi programot is összeállítottunk nektek:

Szállásajánlónk: Páva Apartmanház

Még több mediterrán város, ahol D-vitaminban sincs hiány:

Ha az Alföldön felhős az égbolt, irány a hegyek!

Ahogy az elején említettük, télen érdemes a hegyek felé is nézelődni, ha D-vitamin utánpótlásra van szükségünk. Kézenfekvő lenne, hogy az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt ajánljuk, de az elmúlt időszakban láthattuk, hogy bár a téli napsütés csodaszép itt, de ezt rengetegen ki is használják, így a tömeg miatt szinte élvezhetetlenné válik a téli napfürdőzés. Létezik azonban alternatíva, hiszen a Mátra azért tartogat még magas hegycsúcsokat, amik legalább annyira szerethetők, mint a Kékes. Ilyen az egyik kedvencünk, Galyatető, ami autóval szintén könnyen megközelíthető, a bevállalósoknak pedig egy jó kis téli túrát ajánlunk a Mátra valamelyik szuper kilátójához.

Szálláshelyek a Mátrában >>

D-vitamin pótlásra fel! - Ezek a legnaposabb helyek Magyarországon
Galya-kilátó

A kilátókat egy korábbi cikkünkben már térképre gyűjtöttük, itt tudtok keresgélni:

Szerencsére vannak még azért szép hegyeink, így érdemes kirándulni az Alpokalján is, ahol a határ menti Írottkő-kilátóból vagy a kőszegi Óház-kilátóból is gyönyörű a panoráma, és a hegytetőn a napot sem takarja el semmi.

Végül a budapestiek se keseregjenek el, a mi kedvenc téli kirándulóhelyünk ugyanis a közeli Pilis, ami már sokszor okozott nekünk meglepetést, mert itthonról borús időben indultunk neki a téli túrának, de ahogy közeledtünk, egyre tisztább lett az ég, a hegyeket mászva pedig csodás látvány volt, ahogy az alattunk elterülő tájra ködpaplan borult.

D-vitamin pótlásra fel! Keressétek fel ti is a legnaposabb helyek valamelyikét!

Szállástippeket itt találtok >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%