Budapest és környékeBarátokkalCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus búvóhelyekTavaszi zsongás

Melyik hídra gondoltunk? – Izgalmas kvíz a híres budapesti hidak főszereplésével!

2 perces olvasási idő

Úgy ismered Budapestet, mint a tenyeredet? Ismered a belváros összes kis utcáját, a rakpart összes lépcsőjét, a Margitsziget minden padját? Vagy szeretnéd jobban megismerni a fővárost és mindig lenyűgöztek a monumentális építmények? Ha bármelyik kérdésre rávágod az igent, akkor ez a kihívás (és kvíz) neked való: teszteld le, felismered-e Budapest minden híres hídját egy rövid jellemzés alapján!

Melyik hídra gondoltunk? – Izgalmas kvíz a híres budapesti hidak főszereplésével!
Kvíz Budapest híres hídjairól

Játékszabály: A játékszabály szerencsére a lehető legegyszerűbb. Egy rövid jellemzést olvashatsz Budapest legnépszerűbb hídjairól, amik alapján ki kell találnod, melyikre gondoltunk. De vigyázz, ne tekerj túl nagy lendülettel, mert a feladvány alatt, rögtön belefuthatsz a megoldásba!

KVÍZ – Vágjunk is bele, jöjjenek a feladványok:

1. A híd, amelyiket nem robbantották fel

Játékunk első hídja nem csak a leghosszabb híd volt Budapesten évtizedekig, de a leghosszabb ideig (42 év!) is épült. Első éveiben Sztálin hídként nyúlt át egyik partról a másikra, mára természetesen átnevezték. Ez volt az egyetlen olyan híd, ami megúszta a II. világháborút anélkül, hogy felrobbantották volna. Melyik hídra gondoltunk?

Megoldás:

.

.

Árpád híd

Melyik hídra gondoltunk? – Izgalmas kvíz a híres budapesti hidak főszereplésével!
Árpád híd

TIPP: Az Árpád hídon Budára átkelve olyan remek helyeket fedezhetünk fel a környéken, mint a Római-part, mely remek programokkal és szállásokkal vár!

2. A híd, melynek építését a király fejezte be

Mindössze 3 év kellett ahhoz, hogy ezt a hidat felépítsék a 19. század legvégén. Az utolsó szeget maga Ferenc József helyezte el a róla elnevezett szerkezetben. Ahogy egy kivétellel az összeset, ezt a budapesti hidat is felrobbantották a megszálló német csapatok. De szerencsére azóta újjáépítették, a nevét is lecserélték, és most már csak a vidám piknikezők szállják meg a meleg nyári hétvégéken. Ennyi információból már biztos kitaláltad, melyik hídra gondoltunk!

Megoldás:

.

.

Szabadság híd

Melyik hídra gondoltunk? – Izgalmas kvíz a híres budapesti hidak főszereplésével!
Szabadság híd

TIPP: A híd budai hídfőjénél található a Danubius Hotel Gellért, mely Budapest egyik legpatinásabb szállodája!

3. A híd, melynek megépüléséért törvényt kellett módosítani

Budapest második hídja, napjaink egyik legfontosabbja. Kerékpárosok, futók, zöld övezetek kedvelőinek a kedvence. De milyen emlékeket őriz? Megépüléséért rögtön törvényt kellett módosítani, ugyanis a Lánchíd átadása után törvénybe foglalták, hogy nem épülhet újabb átjáró a Lánchíd 8 km-es körzetében. A II. világháború során kétszer is felrobbantották, egyszer szándékosan, egyszer pedig véletlenül. A szomorú események után egy Manci nevű pontonhíd helyettesítette, eredeti szépségét pedig mindössze 2011 végén szerezte vissza. Ez a híd nem lehet más, mint a…

Megoldás:

.

.

Margit híd

Melyik hídra gondoltunk? – Izgalmas kvíz a híres budapesti hidak főszereplésével!
Margit híd

TIPP: A Margit hídon közelíthetjük meg minden szerelmes budapesti kedvenc zöld oázisát, a Margitszigetet, ahol egy csodás szálloda is található, az Ensana Thermal Margitsziget.

4. A híd, melynek legegyedibb része a világítás volt

Budapest legfiatalabb hídja következik. Átadása előtt 50 évig nem köszönthetett új hidat Budapest lakossága. Még mindig csak 25 éves, de már ez az építmény is átesett egy névváltozáson. Átadásakor nagyon ötletes módon oldották meg a világítást a leleményes mérnökök. A pilonok tetejére műanyag tükröket szereltek, melyek káprázatmentesen tükrözték vissza az alulról rájuk irányított halogénlámpák fényét. Hiába vált be ez a módszer, a tükröket 2014-ben korszerű LED lámpatestek váltották fel. Fővárosunk második legnagyobb hídja címmel büszkélkedhet, valamit azzal, hogy 2015 óta már villamossal is átkelhetünk rajta. Innen már egyszerű kitalálni, melyik híddal van dolgunk!

Megoldás:

.

.

Rákóczi híd

Rákóczi híd

5. A híd, melyen megálmodója egyszer sem haladt át

Következő hidunk az ország egyik szimbólumává vált mióta megépítették. Nem is csoda, hiszen az első állandó hídról van szó Pest és Buda között, melyen megálmodója és névadója érdekes módon egyszer sem kelt át. 171 éve köti össze a főváros két részét, hídfőit pedig a legenda szerint nyelv nélküli oroszlánok őrzik. Igazából azonban van nyelvük az oroszlánoknak, csak a járdán állva, alulról szemlélve nem látszik. Sőt őrfeladatukat sem látják el mindig a legjobban, Will Smith nagy szerencséjére. Melyik lehet ez a csodálatos építmény?

Megoldás:

.

.

Széchenyi Lánchíd

Széchenyi Lánchíd

TIPP: Foglalj szobát Budapest egyik legexkluzívabb szállodájába, a Hotel Clarkba, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a Lánchídra!

6. A híd, melynek építését a Duna fenekéről közvetítette a rádió

Minek nevezzelek? Nem sokat gondolkodtak ezen a kérdésen ennek a hídnak a megálmodói, már az első cölöp leütése előtt biztos volt, hogy az építmény Horthy Miklós nevét viseli majd. Érdekesség, hogy Magyarországon ekkor használtak először víz alá süllyesztett vasbeton keszont, melyből egyszer élőben közvetített a Magyar Rádió. A II. világháborús pusztítás után 1952-re született újjá, azóta kel át rajta fiatal és idős, gyerek és szülő, sőt időnként akár anyám tyúkja is. Na de épp eleget segítettünk már, most te jössz: melyik hídra gondoltunk?

Megoldás:

.

.

Petőfi híd

Petőfi híd

7. A híd, melyért lebontották a pesti városházát

Kábelhídból lánchíd, lánchídból kábelhíd. Röviden így is összefoglalhatnánk listánk utolsó átkelőjének több, mint egy évszázados történetét, de akkor nagyon sok történést hagynánk ki! Ez az a híd, melyért átalakították a pesti belvárost, melyet olyan technikával akartak felépíteni, amire itthon még nem állt rendelkezésre megfelelő alapanyag, és melyet felrobbantása után a leghosszabb idő volt újjá építeni. Te kitaláltad, melyik híd lehet a kvíz megoldása?

Megoldás:

.

.

Erzsébet híd

Erzsébet híd

TIPP: Az Erzsébet hídon Pestről Budára átkelve, máris ott találod magad Budapest egyik legszebb panorámáját biztosító látnivalójánál, a Citadellánál!

Újabb kvízünk végére is értünk, reméljük voltak új információk, amikkel gazdagodhattál a kitöltés során. Böngéssz budapesti szállásaink között, hogy megtaláld a tökéleteset, és írd meg kommentben hányat találtál a feladványok közül!

Ha tovább tesztelnéd a tudásod a magyar városok vagy ismert szobraink kapcsán, akkor jó hírünk van, mert egy-egy kvíz vár még a témában:

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%