HorvátországNyári vakáció

Pag sziget útikalauz- látnivalók, árak és tippek

1 perces olvasási idő

A pár héttel ezelőtti cikkemen felindulva, -ami nagy sikert aratott- írom soraimat. Még mindig Pag szigetén vagyunk, s most picit mélyebben szeretném veletek megismertetni ezt a kis ékszerdobozt Horvátország peremén. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

Pag sziget útikalauz- látnivalók, árak és tippek
Pag sziget, Horvátország

Pag sziget útikalauz

Közlekedés

A sziget se nem kicsi, se nem nagy Horvátországi viszonylatban, ami északról komppal, délről pedig hídon vehető be. Két nagyobbacska város található rajta, a sziget nevét is viselő Pag, és a felső csücsök közelében pedig Novalja. Az útdíjak kapcsán ezzel tudtok kalkulálni:

  • Letenye – Zágráb autópályadíj: 44 kuna
  • Zágráb – Pag sziget autópályadíj: 60 kuna + kompdíj
  • Zágráb- Pag sziget autópályadíj hídon: 119 kuna

Erre figyelj mielőtt útnak indulsz >>

Pag sziget útikalauz- látnivalók, árak és tippek
A Pag szigetre vezető híd

Történelem

Az I. századig visszanyúló történelme számos izgalmasabbnál izgalmasabb „kincset” rejt a régmúlt szerelmesei számára. Történelmi mese a javából. Kereskedők, halászok és az olívaolaj és só készítésével, lepárlásával tevékenykedtek.  Ez a mai napig mit sem változott. Talán csak annyit, hogy bekerült a képbe a turizmus, és vendéglátás. Aki a nyüzsgésre, a bulira vágyik az Novalja mellett megtalálja a Zrce nevű öblöt, ahol egész nyáron táncolhat, – elárulom nektek, minket nem ide húzott a szívünk, – de aki a nyugira, a békére vágyik, az is bőven meríthet a kínálatból. Az eldugott kis falvak, a helyi, lokálpatrióta éttermek, az apró kavicsos öblök sokasága tarkítja az ott töltött idő minden egyes pillanatát.

Pag sziget útikalauz- látnivalók, árak és tippek
Pag, Horvátország

Hagyomány Pagon

Képzeljétek el, Pag városában, havonta egy szombat estét rááldoznak a helyiek, s veszik a fáradságot, majd a világhírű pagi csipkével díszített ruháikba öltöznek, és eltöltenek így egy estét. Kicsik, nagyok, felszolgálók, bolti eladók, de még a helyi fagyis is. Hatalmas élmény, és csodálatos látvány.

Lun a picike halászfalu

A sziget északi csücskében található Lun település, ami egy tipikus halászfalu. Picike, félhold alakú öböllel, egy kávézóval pár étteremmel és nyugodt, békés emberekkel. Aki szeret hajókázni, annak itt remek lehetősége nyílik, hogy a szomszédos sziget, Rab városába átmenjen, és majd azt bejárva visszatérjen kiinduló bázisához. A 10 fős vízitaxik, menetrend szerint viszik az utasokat, átlagban napi három kört megtéve. Mi imádtuk.

Lun és környéke szállások >>

Olajfaerdő

Még egy kicsit Lunon maradva nagy csodában lehet részetek, amit nagyon kevés helyen találtok még, ugyanis itt található a világ egyik legöregebb egybefüggő olajfaerdője. Hozzávetőleg 2000 évet nyúlik vissza a múltja, és különböző mérésekkel a nagyobbacska fák korát megállapították, és a túraútvonalon haladva találtunk is egy 1600 éveset. A világörökség részét képző területet pár éve teljesen rendbe szedték, és most egy 2-3 órás túra során végig lehet járni a gyönyörű ligetet. Persze aki nem szeretne ennyit sétálni, az se hagyja ki, mivel több kijárata is van, valamint az utakat úgy alakították ki, hogy vissza lehessen kanyarodni bármikor. Belépőjegyet nem kérnek, hanem jelképes összegért vásárolhatsz egy térképet, amivel hozzájárultok a park fenntartásához. Amit viszont itt ne hagyjatok ki, az a helyben préselt olívaolaj. Eszméletlen. Nincs az ízére szó.

Árak Pagon – Olcsó, vagy drága?

Többen kértétek, hogy meséljek az árakról. Drága. Vagyis nem olcsó. Érezhető, hogy a turistákból élő nagyobb városok mennyire emelik meg az díjszabásaikat. Viszont a helyi piacokon a zöldség, gyümölcs, stb. árak természetesen olcsóbbak, mint a boltokban.

Pag sziget útikalauz- látnivalók, árak és tippek
Vásárolj piacon

Direkt, az elmúlt pár napban jártam a boltokban és átlagban írom nektek a következőket:

  • 1 kg kenyér ára: körülbelül olyan 12-14 kuna,
  • 1 l tej: 4-8 kuna,
  • 200 g tejföl: 3-4,50 kuna,
  • 1 l étolaj: 9-13 kuna

Érdemes az első napokon körül nézni, hol érdemes vásárolni, merre érdemes a reggelinek/ uzsinak valót beszerezni.

Szállások Pag szigetén

Ha jártatok Pagon, írjátok meg nekem, örömmel folytatom az élménybeszámolómat, mert ez az a hely, ahol mindig történik valami…

Még több szállás az Adria partján >>

(Fotók: Pauer Kriszta, pixabay, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%