Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásTavaszi zsongásVidéki vendégségVidéki víkend

Pannonhalmi Főapátság látnivalói – levendulamező, lombkorona-sétány, könyvtár

1 perces olvasási idő
levendulaszüret
Levendulamező Pannonhalmán

Akár egy egész napot is el lehet tölteni az UNESCO Világörökség által védett Pannonhalmi Főapátság területén, ahol a múzeum és könyvtár mellett arborétum, gyógynövénykert (nyáron levendulamezővel), kilátó, szabadtéri koncertek és egy lombkorona-sétány is várja a látogatókat.

pannonhalmi főapátság levendula
Levendulamező Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság

Győrtől 23 km-re, a Szent Márton-hegy tetején található a Pannonhalmi Főapátság épülete, amelynek sziluettje már az M1-es autópályán haladók számára is könnyen felismerhető. Itt működik a 996-ban alapított Szent Benedek rendi monostor, amelyben mintegy negyven fős szerzetesközösség él és dolgozik. A szerzetesek működtetik a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végeznek – könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével –, valamint dolgoznak a borászat és gyógynövénykert fenntartásáért.

pannonhalmi főapátság

Az „ezeréves apátság” egy része a látogatók számára is nyitva áll: a román stílusú altemplom és XV. századi kerengő, a XIX. századi könyvtár, valamint a gótikus bazilika akár egyénileg, akár idegenvezetéssel is körbejárható.

pannonhalmi főapátság bazilika
A gótikus stílusban épült bazilika

A könyvtárban több mint 300 000 kötet található, levéltárában találjuk többek között a Tihanyi Bencés Apátság alapító oklevelét és a legrégibb magyar írásos nyelvemléket is.

pannonhalmi főapátság könyvtár
A könyvtárban több mint 300 000 kötet található

Arborétum és Gyógynövénykert

Az apátság épülete után érdemes az arborétum felé venni az irányt, hiszen a 22 hektáros területen több száz fa- és cserjefaj, valamint csaknem 150 madárfaj él. Az arborétum ingyenesen, önálló séta keretében látogatható. Az arborétum mellett terül el a gyógynövénykert, a lepárlóüzem és az ajándékbolt, amelyek különösen nyáron, levendulavirágzás idején népszerűek. Az 5,5 hektáros levendulaültetvényen termő gyógynövényből helyben állítják elő a levendulaolajat, amelynek illata már messziről csalogatja a levendula szerelmeseit.

Titkos levendulakert Fejér megyében

pannonhalmi főapátság
Bejárat az arborétumba

Kilátó és lombkorona-sétány

Pannonhalmán a kirándulók is találnak maguknak elfoglaltságot. A főapátságtól egy rövid sétára találjuk a barokk Boldogasszony-kápolnát, majd innen tovább haladva egy erdei ösvényen jutunk el a hármas domb legdélibb magaslatára. A 257 méter magasan felépített, fából készült Boldog Mór kilátóból csodálatos a kilátás a Sokorói-dombságra, a Pannonhalmi-medencére, de ellátni a Bakony északi vonulatáig is.

pannonhalmi főapátság kilátó
Boldog Mór-kilátó

A kilátó közelében kapott helyett Pannonhalma legújabb turisztikai attrakciója, a lombkorona tanösvény. A halat – mint keresztény szimbólumot – formázó létesítmény tartószerkezete fémből készült, faborítást kapott.

A közel 80 méter hosszú sétány legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik és kerekesszékkel is bejárható. A tanösvény ingyenesen látogatható, ingyenesen parkolni a Gyógynövénykerthez tartozó kijelölt parkolóban lehet.

Ezek Magyarország legizgalmasabb lombkorona-tanösvényei

Gasztrotipp:

Ha a kirándulás alatt megéheznétek, a látogatóközpont mellett található Viator étteremben, illetve a Pausa Apátsági Kávéházban kóstolhattok sok-sok (levendulás) finomságot.

Szállásajánlatok a Pannonhalmi Főapátság közelében

Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Tovább a szálláshely oldalára >>

Família Panzió Pannonhalma

Tovább a szálláshely oldalára >>

Varga Vendégház Écs

Tovább a szálláshely oldalára >>

Még több szálláshelyért érdemes körülnézni Győrben is >>

Ha tetszett az írásunk, olvass még több cikket UNESCO Világörökség témában:


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%