Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanás

Fényes kalandok Sötétvölgyben – Látnivalók és útvonalak a parkerdőben

2 perces olvasási idő

Meglehet, hogy a Sötétvölgy nem tartozik a legismertebb túrázó helyek közé, pedig mindennel szolgál, ami egy kirándulást emlékezetessé tesz! Erdős lankák, források, kilátók, fedett pihenőhelyek és könnyed turistautak várnak, a festői horgásztóról nem is beszélve. A gyönyörű természetnek és a részben kiépített helyszíneknek, valamint szolgáltatásoknak hála a Sötétvölgy minden kirándulni vágyó, gyerekes család álma!

Hol található a Sötétvölgy?

Egy cseppet sem sötét helyen! A Sötétvölgyi Parkerdő egy kifejezetten szép, idilli, erdős vidéken terül el, a Szekszárd-Geresdi-dombság szőlőteraszai között. A régióra oly jellemző löszdombok és izgalmas szurdokok barázdálják a völgyet. Ez a csaknem 500 hektáros természetvédelmi terület a Gemenc Zrt. igazgatása alá tartozik; innen már a Gemenci erdő különleges ártéri világa is csupán 25 km távolságra van. 

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
A Sötétvölgyi horgásztó

Gemenchez hasonlóan a Sötétvölgy is számos védett állat- és növényfajnak ad otthont, emellett tanösvény, horgásztó, játszótér valamint kilátók és sütögetőhelyek garantálják a hely egyediségét.

Megközelítés

Budapest felől az M6-os autópályán lehet a leggyorsabban megközelíteni, majd Szekszárd Észak kijáratnál kell rátérni a 6-os főútra. Ez már egyenest a Szekszárd és Kakasd között található Sötétvölgyi horgásztóhoz visz, ahol a parkolóban hagyhatjátok az autót. Innen célszerű indítani a kirándulást.

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
Parkoló a tónál

Parkoló a tónál

Az sem probléma, ha a tömegközlekedésre esik a választás: Szekszárd belvárosából a Pécs felé tartó 5624-es buszjárattal bő fél óra alatt a Sötétvölgyi buszmegállóban lesztek, ahonnan 3 perc gyalog a tó.

Mi mindennel várja a Sötétvölgy a kirándulókat? Ezeket a helyeket érdemes felfedezni:

1, Sötétvölgyi horgásztó

A tó különlegessége, hogy 4 kis sziget található rajta, amik könnyen elérhetők a partról. Kettőt hangulatos fahíd kapcsol össze, az egyiken játszótér várja a lurkókat. A tó parkolójában kihelyezett padokról csodaszép panoráma tárul az ember szeme elé, a békés bambulás közepette tökéletesen le lehet ereszteni. A tavat körbe lehet sétálni, kb. háromnegyedóra alatt kényelmesen teljesíthető. 

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
A távolban látszik a kis sziget

Ha pedig szerettek pecázni, igen jó esélyeknek néztek elébe: változatos, élénk vízi életre számíthattok, a tóban akad többek között harcsa, ponty, csuka, kárász és süllő is.

2, Panorámás büfé-kávézó a Szabadidőközpontban

Ha a túra előtt feltankolnátok egy kis étellel-itallal –vagy épen hazafele menet, amikor már megcsappant az elemózsia készlet– térjetek be a horgásztó mellett található Völgy Caféba! A büfé a felújított Sötétvölgy Szabadidőközpont épületében üzemel, és teraszáról mesés vízi kilátás fogad. Minden nap reggel 9-től este 7-ig van nyitva.

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
A felújított Szabadidőközpont

3, Tóparti piknikliget és a Várhegy-kilátó

A tó déli oldalát rendkívül szépen kialakították, már ami a fák között elhelyezett fedett pihenő- és tűzrakóhelyeket illeti. Efféle hangulatos, árnyékos, ligetes helyen akkor is érdemes elücsörögni, ha éppen nem csaptok nagy falatozást.

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
Fedett pihenőhelyek a tóparton

Innen indul a Várhegyre vezető ösvény is. A Várhegyen, ami valójában inkább domb, késő bronzkori földsáncokat találtok, illetve magát a Várhegy-kilátót, amit egyszerűen Sötétvölgyi kilátónak is hívnak. Rálátni a tóra, sőt, a kb. 2 km távolságra magasodó Bati-kereszt kilátót is ki lehet szúrni a távolban. 

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
Játszótér

4, Játszótér, esőbeálló és sportpályák egy helyen

Ha mégsem a Várhegy felé sétálnátok, hanem inkább dél felé haladnátok – mondhatni befelé a Sötétvölgy mélyébe – akkor irány a Szabadidőközponttól induló betonút! Nagyjából másfél kilométeres séta után az elágazás bal oldalát választva rövidesen a Sötétvölgyi Gyermektáborhoz értek, a jobb oldali úton pedig a Nagy-rétre juttok. 

Ez utóbbi parkolóval is szolgál, így akár autóval idáig is bejöhettek. A gyerekek biztosan imádni fogják ezt a részt: játszótér, focipálya, streetball pálya és ping-pong asztalok is található itt. A tágas, fedett esőbeállónak köszönhetően az sem gond, ha menetközben elkaptok egy zuhét. 

5, Haramia-forrás, Bati-kereszt és egy csipet Kéktúra

A völgy déli fertályán egy 5 km-es tanösvény és egy erdei futópálya is található, és a Nagy-réttől bármelyik irányba is indultok, egy kis darabon a Kéktúra vonalán haladhattok. Ha délnek tartotok, akkor útba esik majd a Fazekas-völgy és a hűsítő Haramia-forrás is.

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
Tájékoztató tábla a Kéktúráról

Ha azonban dél helyett kelet felé indultok a réttől, akkor a Bati-kereszt kilátóhoz fut ki az út, ahol megintcsak fedett pihenő és tűzrakóhely vár. A 20 méter magas faépítményből minden irányba pazar kilátásban lesz részetek, Szekszárd szőlődombjaitól kezdve Kalocsa látképén át a Gemenci erdőig és a Kelet-Mecsek vonulataiig. A kilátótól egyébként egy 5 km-es gyalogtúrával elérhetitek Szekszárdot is! 

Sötétvölgy látnivalói – A parkerdő, ami minden kiránduló család álma
Bati-kereszt kilátó

 

A Sötétvölgyi Parkerdő egy igazi családi-, gyerek-, és turistaparadicsom, így ha könnyed kiruccanásra vágytok a természetbe, jó szívvel ajánljuk ezt a gyönyörű helyet! Foglaljatok Szekszárdon szállást, így nem csak a Sötétvölgy lehet a program, hanem egyúttal a város látnivalóit, és a borvidéket is felfedezhetitek! >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

Szekszárdi városnézés – felüdülés testnek és léleknek >>

(Képek: Szallas.hu, Kalácska Erika)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%