ToplistákCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokTavaszi zsongás

TOP 5 elbűvölő cseh kisváros és látnivaló – Prágán kívül

2 perces olvasási idő

TOP 5 elbűvölő cseh kisváros és látnivaló – Prágán kívül

Ha felmerül Csehország utazási célpontként, az esetek nagy többségében Prága ugrik be mindenkinek – a Károly híd, a csillagászati óra, a Vencel tér, a Petřín torony… Kevesebben nézelődnek a fővároson kívül, pedig egészen érdekes és lenyűgöző kincsekre lehet találni, ha valaki egy kicsit jobban körülnéz az országban. Egy ígéretes célpontot,  Český Krumlov városkáját már korábban bemutattam, de ezen kívül is sok elbűvölő helyszínt rejt még ez az ország, amelyek között mindenki megtalálhatja a neki valót…

Karlštejn

Prágától mindössze 25 km-re található dél-nyugati irányban, könnyen megközelíthető a fővárosból indulva vonattal. Az állomás a település alatt fekszik, könnyed sétával megközelíthető a falu, amely már önmagában kellemes középkori hangulatot teremt. Miután körülnéztünk errefelé, felkapaszkodhatunk a mögötte elterülő 320 méteres dombra, bejárhatjuk Karlštejn majd’ 700 éves várát is, amelyet még I. Károly cseh király építtetett.

Nyitvatartása függ a dátumtól, júliusban és augusztusban például minden nap 9:00 – 18:30 között tart nyitva, ezen kívül függ a napkelte és a napnyugta időpontjától, érdemes utánanézni, hogy amikor éppen meglátogatnánk, pontosan mikor tehetjük meg. Háromfajta túra közül választhatunk, attól függően mennyi időt szeretnénk itt tölteni, és pontosan melyik épületek és termek érdekelnek a komplexumból: a Szűz Mária torony és templom, a lovagterem, a királyi hálószoba, a kincstár, a könyvtár vagy az egykori várbörtön? Mindenki megtalálja azt, ami számára érdekes, egészen elfogadható árakon.

Karlštejn vára

Lom Velká Amerika és Lom Mexiko

Nem különösebben cseng Csehországhoz tartozónak a fenti két kanyon neve, és a látványuk sem segít igazán elhitetni, hogy valóban jó helyen keressük, azonban mégis könnyedén megközelíthetőek például Karlštejn kastélyától indulva, nagyjából 1-2 órás laza gyalogtúrát téve az erdőben. A végén biztosan nem bánjuk meg a kis sétát, egészen lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé. A Lom Velká Amerika elnevezésű kanyon és tó, amely a nagyobbik a kettő közül (amire a neve is utal, a velká szó ugyanis „nagy”-ot jelent csehül), 800 méter hosszúságban terül el a lábaink alatt.

Lom Velká Amerika

A Lom Mexiko, vagy másik nevén Mala Amerika, amely néhány percnyi sétára található az előző társától és kisebb területű (amelyre a nevében a Mala szó is utal, ami pedig „kicsi”-t jelent a cseh nyelvben), ez azonban mit sem vesz el a szépségéből, amely a sziklafal tetején állva a szemünk elé tárul:

Lom Mexiko

Szállások Karlštejn környékén >>>

Pilsen

Valószínűleg a fenti nevet senkinek sem kell bemutatni, de az, hogy a nevét hordozó városka 1-2 órás vonatúttal elérhető Prágából, és tökéletes egy napos kirándulási lehetőséget ad, az már inkább érdekes lehet. Kötelező program a sör kedvelői számára a pilseni sörgyárban tett túra, amely során a nyers sör ízét is megkóstolhatjuk, valamint kiegészíthetjük az élményt egy, a városka alatt elterülő pincerendszer bejárásával is, ahol a város és a söreinek történetével ismerkedhetünk. Emellett a kisváros főtere és annak temploma, valamint az ezt körbevevő hangulatos kis utcák megfelelő kiegészítést nyújtanak a túrához, és belekóstolhatunk a vidéki cseh átlagemberek életébe is.

Pilsen

Szállások Pilsenben >>>

Karlovy Vary

Tökéletes egy napos kirándulási célpont Prágából indulva Karlovy Vary is, nagyjából 2 óra alatt megközelíthető busszal a fővárosból. A város több mindenről is ismert, például a minden év júniusában tartott nemzetközi filmfesztiváljáról, továbbá itt gyártják a Becherovkát is, amely kapcsán érdekes gyárlátogatáson tudunk részt venni és számos ízesítését próbáhatjuk ki a túra végén tartott kóstolón.

Azonban a város talán legfontosabb motívuma a változatos módon felhasznált gyógyvizei. Hazánkban leginkább fürdőkben használjuk gyógyvizeinket, Karlovy Vary városában viszont emellett meg is isszák, a gyógyító hatások reményében. Számos kültéri és díszes épületben elhelyezett kútból vehetünk magunkhoz, habár a gyógyvíz ízvilága nem feltétlenül a magyar gyomornak való. A híres gyógyvíznek hála természetesen számos wellness szállodában is meg tudunk szállni néhány napra, és az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség, tudunk golfozni, lovagolni, teniszezni vagy túrázgatni a környéken, kedvünk szerint. Mindennek ellenére a Teplá-folyó völgyében fekvő kisvárosban már a zegzugos kis utcákban és a szépen kiépített folyóparton való sétálgatás is kellemes programnak bizonyul.

Karlovy Vary

Szállások Karlovy Varyban >>>

 

Kutná Hora

Kellemes kirándulást tehetünk egy Prágától 70 km-re található városkában is, Kutná Horában, amelynek óvárosát 1995-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították, valamint 2001-ben Eger városunk testvérvárosa is lett. Talán a legszembetűnőbb látványossága a bányászok védőszentjének szentelt Szent Borbála-katedrális, Európa egyik leglátványosabb késő gótikus temploma. Belső dekorációja is emlékeztet Kutná Hora régi bányászvilágára, a belső freskósorozat látványosan mutatja be a középkori bányászváros világi életét.

Szent Borbála-katedrális, Kutná Hora

A város másik fontos látványossága, ami világhíressé is tette a kisvárost, a hátborzongató Csontkápolnája. A 90 koronás (nagyjából 1000 forintos) belépőért cserébe egészen egyedi és egyben morbid élményben lehet részünk egy látogatás során. A külvárosi temetőben található kis kápolna alagsorának teljes berendezését emberi csontokból állították össze. A legkülönfélébb bútorokat találjuk itt, például egy emberi állkapcsokból összefűzött csillárt és a Schwarzenberg család szintén emberi csontokból összeállított címerét. A kápolna létrejöttének alapvető célja az volt, hogy emlékeztesse látogatóit az emberi élet rövidségére, múlandóságára.

Csontkápolna, Kutná Hora

Szállások Kutná Horaban >>>

Varga Csilla – Vendég blogíró


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%