ToplistákBudapest és környékeRomantikus kikapcsolódásWellness + Hotelek

Érezd magad Seherezádénak – Íme a TOP 5 törökfürdő, ahol igazi hammám életérzés vár

2 perces olvasási idő

Szerencsére a 150 éves török hódoltság nem csak keserű emlékeket hagyott maga után. Hazánk ez idő alatt páratlan építészeti csodákkal gazdagodott, és ami a vizes élmények szerelmeseinek még fontosabb, a török fürdőkultúra is gyökeret eresztett Magyarországon.

Íme a TOP 5 belföldi törökfürdő, ahol tökéletesen kimaxolhatod a hammám életérzést. Válaszd ki a kedvenced, hogy következő utazásodkor te is Seherezádénak érezhesd magad!

Törökfürdők Magyarországon – élmények a hammám jegyében

Jó, de egyáltalán mi az a hammám?

Ha gőzpamacsok szállingóznak a szemed előtt, a tudatodat egzotikus illatok bódítják, a meleg víz tükrén pedig meghitt fények táncolnak, akkor jó eséllyel egy hammámhoz van szerencséd. A kifejezést hagyományosan a török közfürdőkre használjuk (szó szerint annyit tesz, hogy forró), napjainkra azonban már a wellness és a kényeztetés szinonimájává avanzsált.

Érezd magad Seherezádénak - Íme a TOP 5 törökfürdő, ahol igazi hammám életérzés vár
Tipikus hammám csendélet

Egy hammámnak az a fő ismérve, hogy a medence fölé kupolás tetőt húznak – ez egyrészt roppant mutatós, másrészt pedig az éggel való kapcsolatot hivatott szimbolizálni. Az iszlám kultúrvilágban ugyanis a víz nem csak a tisztálkodás eszköze: a rituális fürdőzéssel az egyszerű halandó pár lépéssel közelebb kerülhet a Paradicsomhoz.

De ne hidd, hogy ezért a minden érzéket elvarázsoló kikapcsolódásért egészen Törökországig kell majd utaznod! Hazánkban is akadnak hammám életérzést kínáló törökfürdők, amelyek csak arra várnak, hogy földöntúli felfrissülésben részesítsenek téged. Most sorra vesszük, hogy melyek ezek!

1. Rudas Gyógyfürdő, Budapest

A hammám legismertebb magyarországi példája minden kétséget kizáróan a Rudas Gyógyfürdő. Megépítését Szokoli Musztafa budai pasa kezdeményezte, miután a fülébe jutott, hogy nem kevesebb, mint 21 gyógyvizű forrás fakad a területen.

Ennek lassan már 500 éve, de a hódoltság idejéből fennmaradt törökfürdő csak szebb és szebb lett az idő múlásával. Ha igazán autentikus környezetben szeretnéd megismerni a hammám jótékony hatásait, akkor a Rudas 36°C-os, nyolcszögletű medencéjét keresd fel elsőként!

Ilyen wellness szolgáltatások várnak még rád a fürdőben

  • Panoráma medence
  • Tradicionális vizes masszázs
  • Finn és aroma szauna
  • Gőzkamra
  • Sószoba
  • Melegvizes élménymedencék

Nyitvatartás, jegyárak és további hasznos infók ezen a linken >>

2. Török Fürdő, Eger

Vidéken a hamisítatlan hammám életérzést egyedül Eger belvárosában tapasztalhatod meg. A Dobó tértől mindössze 8 perces sétára fekvő Török fürdő valamikor az 1610-es években épült, és legalább akkora látványosságnak számít, mint a pécsi dzsámi vagy Gül Baba türbéje.

Legékesebb színfoltja a 200 000 db aranyozott mozaikkal kirakott kupolás medence, ahol minden érzékszervedet rabul ejti a keleti kultúra utánozhatatlan hangulata. Ráadásul közvetlen az átjárás a Egri Termál- és Strandfürdőhöz, így nyugodt szívvel tervezheted egész naposra a vizes kikapcsolódást.

Érezd magad Seherezádénak - Íme a TOP 5 törökfürdő, ahol igazi hammám életérzés vár
Szultáni pompa az aranykupola alatt

Nyitvatartás, jegyárak és további hasznos infók ezen a linken >>

3. Irgalmasok Veli Bej Fürdője, Budapest

Szintén a budai térfelet erősíti a főváros rangidős hammámja, amely már az 1570-es évek óta árasztja Magyarországon a törökfürdők varázsát. Az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjét számtalan okból lehet szeretni: a boltíves medencében tapintható a nyugalom, gyógyvize messzire űzi a betegségeket, plusz elég kicsi ahhoz, hogy még pont tartani tudja a családias légkört. Abszolút bakancslistás, mindenképp tedd próbára, ha Budapesten jársz!

Nyitvatartás, jegyárak és további hasznos infók ezen a linken >>

4. Király Gyógyfürdő, Budapest

Az 1560-as évek második felében kialakított Király Gyógyfürdő amolyan B-terv volt a törökök számára arra az esetre, ha Buda ostrom alá kerülne. Így ugyanis lett egy minden igényt kielégítő hammámjuk a várfalakon belül, és egy percre sem kellett lemondaniuk a testi-lelki felfrissülésről.

Érezd magad Seherezádénak - Íme a TOP 5 törökfürdő, ahol igazi hammám életérzés vár
Meghitt relax az egyik legrégebbi törökfürdőnkben

De vigyázat! Aki még nem mártózott meg az épület nyolcszögletű medencéjében, annak egy darabig még biztosan várnia kell a lehetőségre. A Király 2020-ban sajnos határozatlan időre bezárta kapuit, de ettől még maximálisan megérdemli a helyet belföldi hammám-csekklistádon. 

Nyitvatartás, jegyárak és további hasznos infók ezen a linken >>

5. Rác fürdő, Budapest

A tabáni városrészben álló Rác fürdő oszlopos tagja a török uralomból ránk maradt meseszép műemlékeknek. Egyes források szerint már a 15. században is a társasági élet pezsgő színtere volt, a boltíves törökfürdő kialakítására azonban csak egy évszázaddal később került sor.

Az előző hammámhoz hasonlóan egyelőre még a Rác fürdő sem látogatható, viszont a tervek szerint 2022. november 1-jétől már újra készen szállítja majd a wellness élményeket a keleties fürdők rajongóinak.

5+1. Rosengarten Hotel & Restaurant Sopron

Habár a soproni Rosengarten wellness részlege csak szállóvendégek részére elérhető el, a hotel törökfürdőjét egyszerűen nem lehet kihagyni egy hammám-gyűjteményből. Az exkluzív atmoszférájú élménytérben a fürdőn kívül infraszauna, gőzfürdő, állószolárium és élményzuhany is segít abban, hogy minden porcikád tökéletesen ellazuljon.

Érdekel a szállás >>

3 magyar fürdő, ami szuperül hozza a hammám életérzést

Árpád Fürdő, Székesfehérvár

Nyitvatartás, képek és egyéb infók >>

Pesterzsébeti Jódos- Sós Gyógy- és Strandfürdő

Nyitvatartás, képek és egyéb infók >>

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, Szeged

Nyitvatartás, képek és egyéb infók >>

Szállástippek keleties beütéssel

Megismerted az ország legjobb törökfürdőit és már azt is tudod, milyen szállásokon kóstolhatsz bele a keleties wellness világába. Ha megtaláltad a kedvencedet, ne habozz: foglalj és biztosítsd be az álompihenésedet!

(Képek: Szallas.hu, shutterstock, instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%