VárosnézésekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Török műemlékek nyomában Magyarországon

1 perces olvasási idő
Malkocs bej dzsámija Siklóson

Európa nem sok országában fellelhetők valódi török kori látnivalók. Hazánk ezen országok egyike. A török műemlékek Magyarországon nincsenek sokan, de annál látványosabbak. Siklóstól Egerig mutatunk be néhányat közülük.

Török műemlékek
Gázi kászim pasa dzsámija belülről – napjainkban

A török kori Magyarország állapotáról megoszlanak a kortárs vélemények; európai utazók siratják a virágzó városokat, olykor rettenetes településképi hanyatlásról szólnak. Ugyanakkor a török utazók, mint Evlia Cselebi csodákról számolnak be. Talán valahol a kettő között lenne az igazság? Az biztos, hogy kevesebb épületet emeltek a megszálló törökök, mint amennyiről Cselebi keleties túlzással lelkendezik. Hozzáértők szerint a hosszúra nyúlt török kor után maradt kevés látnivaló oka egyrészt, hogy a megszálló törökök inkább használták a meglévő épületeket. Így lettek egyebek mellett templomokból mecsetek. Ezek emlékét őrzi például a budapesti Belvárosi Plébániatemplom mohamedán imafülkéje (mihráb). Másrészt a nem szép emlékű török kor után volt, ahol igyekeztek a még élő helyiek megszabadulni az épített örökségtől. Ez nem mindig sikerült; az egri minaretet ökrökkel szerették volna eltenni láb alól, de nem jött össze, egyebek mellett a turizmus örömére azóta is ott áll.

A török kori látnivalók Magyarországon több mint egy tucatnyi településen fellelhetők. Ezek közül emelünk ki néhányat. Legismertebbek a török fürdők, minaretek, dzsámik és türbék.

Török műemlékek Budapesten

Gül baba türbéje

Gül Baba türbéje a legismertebb török látnivaló Budapesten, egyben az egyik legészakibb muzulmán zarándokhely. A Rózsadombon álló síremlék 1543-ban épült. A bektási dervis Gül Baba nyughelye pompás kilátást enged a budapesti belvárosra.

Török műemlékek Magyarországon
Gül baba türbéje Budapesten
Gül baba utca Budapesten

Budapest, Rudas fürdő

Budán az egykori tucatnyi török fürdőből mára négy maradt; Király, Veli bej, az évek óta zárva tartó Rác és a Rudas. Az 1566-ban emelt Rudas fürdő török műemlék része mellett kis túlzással az azóta eltelt összes kor megjelenik a fürdő építészetében.

Török műemlékek Magyarországon

Budapesti török emlékek közelében, közel száz szálláshelyből választhattok Budapesten! >>

Török műemlékek Egerben

Egri minaret

A már fentebb említett egri minaret talán a legismertebb török látnivaló Magyarországon. Az oszmán birodalom legészakibb minaretje volt. A három magyarországi minaret (Eger, Érd, Pécs) közül a legjobb állapotú. Mindenképp lépcsőzzetek fel a tetejére!

Török műemlékek Magyarországon
Egri minaret
A bor és a romantika randevúja: több napos kikapcsolódás Egerben!

Arnaut pasa fürdője

Budán kívül csak Egerben maradt működő török fürdő. Arnaut pasa XVII. században emelt fürdőjét néhány éve ízlésesen felújították. Radon tartalmú gyógyvizével az Egri Fürdőben vár titeket.

Megfelelő szálláshelyet Egerben itt találtok >>

Török műemlékek Magyarországon

Török kori emlékek Pécsen

Gázi Kászim pasa dzsámija

A baranyai megyeszékhely legismertebb török műemlék a baranyai megyeszékhelyen Gázi Kászim pasa dzsámija. A Széchenyi tér felső végén álló dzsámi ma a pécsi Belvárosi Plébániatemplom otthona, a legnagyobb török látnivaló Magyarországon.

Török műemlékek Magyarországon
A Gázi Kászim pasa dzsámi

Jakováli Hasszán pasa dzsámija

Jakováli Hasszán pasa dzsámija az egyik legjobb állapotú török műemlék Magyarországon. A XVI. századi épület a Magyarországi Muszlimok Egyházához tartozva a mai napig a mohamedán vallás szolgálatában működik, de látogatható.

Török műemlékek Magyarországon
Jakováli Hasszán pasa dzsámija

Pécsett és környékén minden kategóriában tudtok szállást foglalni! >>

Szigetvár

Szulejmán szultán dzsámija

Szigetvár török korban játszott szerepét leginkább Zrínyi Miklós művéből ismerjük. A várat és várost elfoglaló törökök itt is letették kézjegyüket, melynek emlékét egyebek mellett Szulejmán szultán dzsámija őrzi.

Török lakóház

A Bástya utca 3. szám alatt áll egy XVI. században épített török kori lakóház. Ez török műemlék karavánszeráj vagy iskola lehetett.

Szállások Szigetváron és környékén >>

Siklósi látnivalók a török korból

Malkocs bég dzsámija

A dél-dunántúli kisváros legismertebb épülete a Siklósi Vár, ahol a Tenkes kapitányaként Zenthe Ferenc tette rendre lóvá a labancokat. Kevesen ismerik azonban a 16. századi Malkocs bég dzsámit. Az Europa Nostra-díjas épület látogatható és a szintén aktív imaház a mai napig.

Török műemlékek Magyarországon
Malkocs bej dzsámija Siklóson

Siklóson remek vendégházakban tudtok szállást foglalni >>

Nem csak a kor történelmében elmélyedőknek ajánljuk a török kor látnivalóit, hanem mindenkinek, aki valódi keleti egzotikumot keres Magyarországon. További török műemlékeket megtekinthettek még egyebek mellett Esztergomban, Szolnokon, Zsámbékon vagy a Budai Várban török kutak, mára már csak romként létező fürdők, hídmaradványok és várerődítések.

Ha pedig keleti hangulatú szálláshelyre vágytok, foglalhattok Hévízen, Siófokon vagy Egerszalókon is!

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
25%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
25%