Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTéli tájolóVárosnézések

Velence, a karnevál és a lagúnák városa

1 perces olvasási idő

Velence minden idők egyik legtitokzatosabb és legszínesebb városa – főleg a karneváli időszakban. Idén 2020. február 08. és február 25. között számos meglepetéssel várja azokat, akik szeretnének belekóstolni az olasz farsangi ünnepek hangulatába. A karnevál ideje alatt a város megtelik élettel, zenével, s most Ti is részesei lehettek ennek a színdarabnak!

Farsang – a tél vége, a tavasz kezdete

A karnevál és a farsang időszaka a tél végét és egyben a tavasz kezdetét jelentette már az ókori időkben is. Hogy megértsük eredetét, egészen az ókori Rómáig kell visszautaznunk az időben, ahol Lupercalia ünnepén egy hajót formáló, kerekeken közlekedő szerkezetet húztak végig az utcákon február 15-én. A termékenységet és a bőség szimbólumát jelképező hajóval üdvözölték a természet újjászületését. Egy másik latin ünnepre, a Saturnaliákra is visszavezethető a karneváli forgatag megszületése, amikor Saturnus uralkodására emlékeztek. Ilyenkor szinte kötelező volt szórakozni, jókedvűnek lenni, az ünnepnapokon cirkuszi mulatságok, gladiátorjátékok és felvonulások váltották egymást. Az ókori görögöknél pedig Dionüszosz egyik ünnepe a farsang napjára esett, s nem csak áldozatokat mutattak be az istenségnek, hanem drámai versenyeket rendeztek, amiből kialakult később a görög dráma, az athéni tragédia. A kereszténység elterjedésével pedig már konkrét időkeretek közzé szorult a mulatság időszaka, így vízkereszt után egészen húshagyó keddig tart mai napig is az önfeledt, farsangi szórakozás.

A velencei karnevál nyitánya…

Napjainkban Olaszország, azon belül is Velence vált nem csak Európa, hanem a világ elsőszámú farsangi központjává. A karnevál nyitó és záró hétvégéje a leglátványosabb, legdinamikusabb, legszínpompásabb program ebben az időszakban.

Karneváli felvonulás Velencében

S hogy mit is láthattok a megnyitó hétvégéjén? Hagyományosan a dózse és vendégei a palota erkélyéről üdvözlik a tömeget, egész nap harsonák szólnak, több száz léggömböt engednek a magasba, az ég megtelik mozgással, színekkel. Egész Velence színes forgataggá változik ezekben a napokban! Egy gipszből készült galamb (a Campanile) csúszik át lassan drótkötélen a Szent Márk bazilika különálló harangtornya és Palazzo Ducale egyik oszlopa között és a „Viva Venezia! Ciao Venezia!” kiáltások közepette kezdetét veszi Velencében a farsang.

…és záró hétvégéje

A záró hétvége is ugyanolyan fergeteges, mint a nyitány, hiszen húshagyó kedd éjjelén, az ünnepségsorozat befejezésekor szintén nagy mulatság várható a főtéren. A maszkok lekerülnek, s mindenki az „Elmegy! Elmegy! Elmegy!” kiáltással búcsúztatja a karnevál választott hercegét és vele együtt a telet. Az egész város egy színháztérré alakul ilyenkor. Az esemény egyik legfontosabb eleme a tűz, amely mint minden vallásban, mitológiában a megtisztulást jelképezi. S ahogy a mi mohácsi busóink is tűzzel tisztítanak, úgy a díszes maszkok emberei is ezzel a szertartással köszönnek el végleg a hideg, rideg évszaktól.

Mit viseljünk a karneválon? Velencei maszkok és öltözékek

A nyitó és záró hétvége között, nap mint nap megcsodálhatjátok a színes maszkokba és öltözékekbe belebújó helyieket és vendégeket. De hogy kik rejtőznek az álarcok alatt, az talán örök titok marad. Érdekesség, hogy titkokban még Ferenc József, Ausztria császára is ellátogatott 1869-ben a fesztiválra a Tron és Rezzonico családok vendégeként.

És ha igazi velenceiekké szeretnétek válni, akkor a következőképpen öltözzetek fel: A velencei karnevál híres viselete legtöbbször fekete selyemköpönyeg, a fejen fekete csipkéből kámzsa, amit fél maszkkal hordanak. Aki egyedit szeretne, vegyen egy Arlecchinót, ami vidám karakter, színes és fodros, vagy egy Brighellát, ami egy komédiás figura, egyszerű, fehér ruha jellemzi. De ott van a Capitano figurája jellegzetes tollas kalappal, csizma, kard és köpeny kellékekkel, s végül Dottore jelmeze hosszú orral és fekete ruhában. Ha ezeket a jelmezeket viselitek, biztos el tudtok majd vegyülni a helyiek csodás álarcai között.

Városnézés Velencében

A színes, ünnepi kavalkádból kilépve érdemes legalább egy napot rászánni a város felfedezésére. Ehhez a következő helyeket ajánljuk:

velence
  • A Szent Márk tér a székesegyházzal és az óratoronnyal Velence szimbóluma
  • ahogy a Rialto-híd is, amely a Canal Grande felett ível
  • Santa Maria della Salute, a kanális legszebb temploma az 1600-as évekből,
  • Dózse palotája, amely az 1300-s évektől ikonikus jelképe a városnak,
  • Sóhajok hídja, ahol a hagyományok szerint a kívánságok teljesülnek,
  • Frari, amely nem csak Velence legnagyobb temploma, hanem egyben Assisi Szent Ferenc szellemi öröksége az 1200-s évekből
  • Burano és Murano színes házai között az üvegfúvástól az üvegmúzeumig igazi kincseket lehet találni
  • és végül a velencei városnézés nem lehet teljes egy romantikus gondolázás nélkül!
Rialto-híd, Velence

TIPP: Olcsóbb megoldás, ám városnézés szempontjából ugyanolyan nagy élmény lehet a vaporetto használata, amely Velence tömegközlekedési eszközeként járja be a város és a Canal Grande legszebb helyeit.

Az év egyik legbolondosabb időszaka a farsang és egyúttal a tél elbúcsúztatása, amikor is jelmezekbe öltözhetünk, mulatságokba mehetünk. És miért ne tennék ezt éppen Velencében? Hisz minden utcája, vendéglátóhelye a karnevál örömét hirdeti. Nincs is más teendőnk, mint felvenni a legszebb álarcot, a hozzá illő öltözékkel és elvegyülni a velenceiek farsangi kavalkádjában.


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%