Kutyás-cicás tekergésTippek utazáshoz

10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen

2 perces olvasási idő

Sokunknak a kutya családtag, ezért ha tehetjük, nem hagyjuk ki őt sem a jóból. Visszük magunkkal kirándulni, sőt, ha van rá mód, nagyobb utazásokra is elkísérnek bennünket. Legyen az egy rövid, vagy akár több napos kiruccanás, azt azért nem árt fejben tartani, hogy ilyenkor nem csak magunknak, hanem kedvencünknek is össze kell állítanunk egy csomagot, hiszen neki is lesznek szükségletei az utazás során. Most összeszedtünk 10 kihagyhatatlan, vagy legalábbis rendkívül praktikus dolgot, amire egy kutyás utazás során szükségünk lehet.

10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen
10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen

Utazás kutyával repülőn, buszon, vonaton

Ha nem saját autóval utazunk, akkor utána kell járnunk, hogy a választott szolgáltató milyen feltételekkel szállít kutyát. Külön szabályai vannak a repülőn, buszon és vonaton való szállításnak is, de még szolgáltatónként is lehetnek eltérések, sőt, a kutya testmérete is befolyásoló tényező lehet. Például kistestű kutyát boxban általában felengednek a repülő utasterébe, de a nagyobbak csak a csomagtérben utazhatnak. Most elsősorban arra az esetre térünk ki, mikor mi magunk visszük kedvencünket autóval, mert ez az egyik legáltalánosabb és a kutya szempontjából a legkényelmesebb, legkevesebb stresszel járó utazási forma. Persze lesz köztük olyan is, ami bármilyen típusú utazás során praktikus.

10 állatbarát hotel, ahol a kutyákat és macskákat is szívesen látják >>

10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen

1. Az utazás során az egyik legfontosabb dolog a biztonság – embernek és kutyának egyaránt.

A KRESZ külön kitér a kutya autóban történő szállítására. Eszerint kedvencünk nem számít utasnak, bármennyire rosszul hangzik, ő rakomány, ezért úgy kell elhelyezni, hogy lehetőség szerint nagyon ne mozduljon el, a sofőrt pedig semmiképpen ne zavarja a vezetésben. Ennek értelmében a kutyát biztonságosan kell rögzíteni. Erre már léteznek kifejezetten kutyák számára kialakított biztonsági övek, vagy utazhat a méretének megfelelő boxban. Bármelyik nagyon praktikus megoldás.

10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen

Milyen táplálékra van szüksége egy kölyökkutyának? Tudd meg most >>

2. Védőhuzat

Még mindig az autózásnál tartva gondoljunk arra is, hogy nem örülnénk, ha kedvencünk sáros tappanccsal huppanna be a hátsó ülésre. Érdemes beszereznünk erre a célra védőhuzatot, de legalábbis egy plédet.

3. Póráz, nyakörv, hám, szájkosár

Nélkülözhetetlen a póráz és a nyakörv, vagy hám. Ez utóbbi a kiránduláshoz kényelmesebb. Sok helyen büntetést is kiszabhatnak azért, ha a kutya póráz nélkül sétál. Erdőben, vadászterületen tilos elengedni a kutyát, ennek megszegése akár az életébe is kerülhet. A kutyáját mindenki maga ismeri, ezért ha szükséges, akkor vigyünk magunkkal szájkosarat is.

Hasznos tippek: így mutasd be kutyádat más kutyáknak >>

10 dolog, ami a kutyás utazás során elengedhetetlen
Túrázáshoz kényelmesebb a hám

4. Kutyapiszok gyűjtő

Ugye nem kell mondanunk, hogy egy felelős állattartó összeszedi a kutyája után a kutyapiszkot. A közterületek tisztaságának megőrzése melett ez egy másik szempont miatt is rendkívül fontos: rendszeresen ellenőrizheted, hogy egészséges-e kutyád bélműködése.

SOS: Mitől lehet a kölyökkutyának hasmenése nyaralás alatt? Jobb, ha ezekre odafigyelsz >>

5. Gyógyszerek

Ha szed a kutyus valamilyen gyógyszert, azt ne felejtsük otthon, különösen, ha több napra utazunk.

6. Víz és edény

Víz és edény, amiből ihat mindig legyen nálunk, akár kisebb, akár nagyobb útra indulunk. Nyáron ennek különösen nagy jelentősége van!

7. Kullancscsipesz

Bár nem feltétlenül szükséges, de praktikus, ha felszerelkezünk kullancs kiszedő csipesszel, még akkor is, ha használunk valamilyen riasztó készítményt.

8. Eleség, táp – otthoni ízek

Több napos utazáshoz csomagoljunk olyan tápot, amit általában eszik, így az új környezetbe is csempészünk egy kis hazai érzést. Különösen fontos, hogy utazáskor is a legtáplálóbb eledelt válaszd kutyádnak, hiszen ha sokat mozogtok, megfelelő energiaforrást biztosító tápokra van szüksége, azonban az utazás alatt a tápváltás elkerülendő, mivel a környezetváltozás már amúgy is terhelheti az emésztőrendszerét.

Találd meg kutyád számára a megfelelő Royal Canin eledelt utazáshoz is >>

Találd meg kutyád számára a megfelelő Royal Canin eledelt utazáshoz is

Profi utazós tipp:

  • Válassz száraz tápot, ha autóval utaztok, így útközben is könnyedén meg tudod etetni a kutyádat, anélkül, hogy összemaszatolná a kocsit.Sétáltatáskot jutalomfalatként is használhatod!
  • A nyaralás idejére csomagolj nedves tápot! A Royal Canin kisebb kiszerelésű nedves tápjai rendkívül praktikusak, hiszen, méretüknél fogva beférnek akár a kézitáskába vagy strandtáskába is, a így nem okoz fejtörést, hogyan oldd meg kedvenced etetését, és még csak véletlen sem csábul el a tiltólistás élelmiszerek irányába.

9. Oltási könyv, útlevél

Oltási könyv a védőoltások és féreghajtás igazolására. Ha szükséges, a kutya útlevele. Ezt az EU-n belül már kevésbé ellenőrzik, de azért bárhol kérhetik. Kedvencünknek útlevelet az állatorvosnál tudunk igényelni. Bármennyire is gondos gazdi hírében állsz, nyaraláskor bizony előfordulhatnak balesetek, ahol sürgős állatorvosi ellátásra van szükség, így jobb, ha nálatok az oltási könyv vagy az útlevél. Gyakrabban előfordulhat, hogy kíváncsi kiskutyád nyaraláskor belekóstol olyan dolgokba is, amibe nem lenne szabad. Jobb, ha tudod, ezt a 10 mérgező élelmiszert semmi esetre sem szabad kutyának adni!

10. Mikrochip, biléta

A mikrochip már kötelező, de emellett jó, ha van biléta a nyakörvön a kutya nevével és gazdájának telefonszámával. Utazás előtt ellenőrizzük, hogy valóban regisztrálva van-e. Ezt az alábbi honlapon tudjuk megtenni. A regisztrált adatokat pedig az állatorvosnál nézethetjük meg.


Legtöbb kutyatartónak, akik rendszeresen utaznak, kirándulnak a kedvencükkel, talán nem tartogat túl sok újdonságot a fenti lista, de akik még most tervezik, hogy közös kalandokba vágnak, biztosan hasznát veszik majd.

Állatbarát programok belföldön

Tudtátok, hogy a Szallas.hu oldalán aszerint is tudtok programot keresni, hogy állatbarát-e? Ha nem, kattintsatok az alábbi linkre, és máris szemezgethettek >>

Állatbarát szállásokat itt találtok >>

Szponzorált tartalom (Fotók: Bene Marianna, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%